Вријеме је за "бриселску" логику

Политика проширења неће бити запостављена у мандату наредне Европске комисије, изјавио је данас Јоханес Хан, кандидат за комесара за сусједство и проширење, на саслушању у Европском парламенту у Бриселу.

Босна и Херцеговина 01.10.2014 | 08:50
Вријеме је за "бриселску" логику

Он је одмах на почетку свог обраћања говорио о проширењу, чак прије  питања у вези с Украјином, енергетиком, ситуацијом на Блиском истоку и  Русијом, што се може протумачити као снажан сигнал ЕУ да ће фокус остати на западном Балкану. Он је, наиме, напоменуо да изјава предсједника будуће комисије  Жан-Клода Јункера да у наредних пет година неће бити пријема нових  чланица не значи да проширењу неће бити посвећена дужна пажња.

"Управо супротно, мој задатак ће бити да помогнемо свима како би  критеријуми били испуњени", рекао је он уз напомену да ће фокус бити на квалитету преговора кандидата, а не на брзини пријема у чланство. Рекао је да Јункерову изјаву треба схватити тако да ниједна земља реално  неће бити спремна у наредних пет година да постане чланица. Он је изразио увјерење да ће након пет година ситуација у вези с проширењем  бити много повољнија, а земље спремније за чланство.

Одговарајући на питање посланика ХДЗ-а Андреја Пленковића о БиХ након  избора и положају Хрвата као најосјетљивијег конститутивног народа, Хан је рекао да ће БиХ посјетити одмах након избора како би се срео с  кључним политичким факторима.

"Ствари у БиХ бисмо морали промијенити из дејтонске логике у бриселску логику да бисмо изашли из садашњег недефинисаног стања. Неприхватљиво је да у БиХ имамо ситуацију каква је сада", рекао је Хан.

Тања Фајон, посланик из Словеније, питала је Хана како ће реаговати на позицију Србије, која није увела санкције Русији и чиме се формално  није прикључила европској политици у вези са ситуацијом у Украјини.Хан је одговорио да ЕУ мора наставити дијалог са Србијом о том питању.

"На томе ћемо морати наставити радити, а за резултате ће бити потребно вријеме. Нећемо преко ноћи постићи одговарајући резултат, али радимо на  томе. Чињеница је да ће то питање бити отворено током преговора Србије о приступању ЕУ", истакао је Хан. Фајонову је интересовало да ли ће  Хан у БиХ преговарати с тамошњим политичким лидерима, будући комесар је одговорио да има посебан интерес према БиХ, којој ће бити посвећена посебна пажња.

"Посљедњих година напредак у тој земљи је практично био нула и то је непожељна ситуација. Надамо се да ће приступ Хрватске ЕУ и напредак  Србије и промовисање идеје регионалне сарадње дати подстицај свим  земљама у том региону, што ће довести до побољшања политичке  ситуације у БиХ", рекао је.

Рекао је да ће кључни критеријуми за пријем земаља у чланство и даље бити владавина права и темељна људска права, економија и функционална демократија уз слободу медија, те административна спремност земаља да  постану чланице.

Он је рекао да ће први задатак након ступања на дужност бити посјета  свим земљама које теже чланству, којима ће објаснити да ће ЕУ и даље  снажно наставити помагати кроз инструменте претприступне помоћи да  постану спремне за чланство. Рекао је да ће као комесар промовисати рјешавање билатералних питања и савлађивање насљеђа из прошлости, као основни предуслов за  напредовање ка чланству.

"Земље западног Балкана морају бити много боље повезане међусобно, као и са ЕУ. Оне не смију бити црна рупа у енергетским питањима", истакао је Хан. Додао је да је ЕУ највећи мировни пројекат који је од  почетка темељен на проширењу и да је задатак ЕУ да промовише своје  вриједности у сусједству и да на том темељу прима нове чланице. Као  један од највећих изазова навео је замор проширењем унутар самих  земаља чланица, додајући да је један од задатака Комисије да увјери  грађане ЕУ да је проширење и у интересу Европе због ширења европских  виједности, повећања безбједности у сусједству, приступа новим  тржиштима и развоја, што доприноси стварању нових радних мјеста.

Објаснио је да ће свака земља на западном Балкану ЕУ приступати  индивидуално, али да је потребно радити на регионалној сарадњи и  посматрати регион Балкана као једну цјелину, укључујући и земље које
су већ у ЕУ. Додао је да су досљедност и држање обећања ЕУ важни као доказ кредибилности политике.

"Ако наши партнери испуне своје обавезе, ми морамо остати досљедни и испунути наш дио обећања. А, ако партнери не ураде своје обавезе, ми  морамо искористити наш утицај да им помогнемо, али и остати вјерни нашим принципима", нагласио је Хан.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мр. Шуњић

01.10.2014 07:57

Што би реко господин Балашевић; Путуј Европо, немој више чекати на нас... Нама је лепо, таман кошто смо заслужили.

ОДГОВОРИТЕ