Каталонци и даље желе референдум

Одлука шпанског Уставног суда да привремено забрани одржавање референдума о самосталности Каталоније, изазвала је протесте у Барселони, а локална влада најавила је да ће наставити правну борбу за независност.

Свијет 30.09.2014 | 17:31
Каталонци и даље желе референдум

Уставни суд је јуче ставио ван снаге одлуку каталонских власти да 9. новембра одрже необавезујући референдум о независности, а забрана ће бити на снази док Уставни суд не буде дао коначан одговор на захтев централне шпанске власти да забрани гласање у Каталонији, пренела је агенција АФП.

Каталонска Народна скупштина позвала је данас грађане на протесте у Барселони, тражећи да 9. новембра ипак буде одржан референдум, који је најављен као неслужбена провера воље грађана.

Тежња Каталонаца да буду независни од Шпаније није новост, али су њихови апетити нагло порасли након референдума о независности који је недавно одржан у Шкотској, наводи АФП.

Каталонска левица која ужива поверење већине грађана најавила је да ће позвати на грађанску непослушност, "баш као и Мартин Лутер Кинг", уколико Каталонцима не буде дозвољено да гласају.

Ситуација у овој најбогатијој шпанској покрајини са 7,5 милиона становника могла би да доведе до ванредних парламентарних избора у Каталонији, на којима ће странке које се најснажније залажу за независност бити у предности.

Коментари / 0

Оставите коментар