Досије “Вамед”: Пројектована превара

У Бањалуци су 30. септембра министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор компаније "Вамед" из Беча Герхард Рајтер потписали уговор за реконструкцију и опремање централног медицинског блока и изградњу новог сјеверног крила Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука.

Република Српска 30.09.2014 | 16:42
Досије “Вамед”: Пројектована превара

Обећано је да ће РС за 42 мјесеца добити “најсавременију и најмодернију болницу у региону”, а министар Богданић је прецизирао да је уговором је предвиђена реконстукција централног медицинског блока површине око 41.000 квадратних метара и доградња 17.000 квадратних метара објекта сјеверног крила. Још је навео да ће бити и све постојеће клинике и простори - три етаже које до данас никада нису завршене.

Богданић тврди да је ово “најзначајнији догађај у здравству Републике Српске у посљедњих пола вијека”, истичући да ће “комплетном реконструкцијом и доградњом добити савремену, респектабилну здравствену установу која ће бити носилац развоја здравства Републике Српске”.

Директор Универзитетске болнице – Клиничког центра Бањалука Мирко Станетић поручио је да се потписивањем овог уговора “остварује сан који траје скоро 50 година са жељом да се под један кров ставе све службе, клинике и заводи Универзитетске болнице – Клинички центар Бањалука”.Потписивању уговора присуствовао је и Милорад Додик, који тврди да ће бањалучка  Универзитетска болница постати једна од најсавременијих здравствених установа у региону.

“Након завршетка овог пројекта имаћемо један од најсавременијих здравствених објеката у региону, као и најбоље методе лијечења”, истакао је Додик.Он је навео да ће финансијске обавезе од 84 милиона евра без ПДВ-а сносити Република Српска, а не здравствени систем.“Обавили смо тендерску процедуру на коју се јавило неколико реномираних фирми. Европска инвестициона банка одобрила је дугорочни и повољан кредит, те дала сагласност на избор извођача радова и партнера”, казао је Додик.То су актери потписивања уговора рекли. А сада шта нису рекли.

ШТА НИЈЕ РЕЧЕНО

Изворни пројекат, који је сачинио “Медико инжерењинг” Сарајево предвидио је хирургију у Јужном крилу. Ревидиран је тај пројекат, а учинили су то њемачки “Обермајер”, заједно са овдашњом фирмом “Про цонтрол”.Њу води Славко Бојић, који је “успио” Универзитетској болници продати инфо пулт за невјероватних 80 хиљада КМ. Ревидираним пројектом, пресељена је хирургија у Сјеверно крило, чија квадратура је повећана.То је довело до ситуације да у Јужном крилу остане неискориштених 1000 м2, који ће зврјати празни. Бачене паре.

Зашто је хирургија пресељена у Сјеверно крило, остало је свима нејасно. Једино образложење је да су они који су радили ревизију пројекта, морали нешто да измијене, како би оправдали 2,4 милиона КМ узета за тај посао.

Уз то, “Медико инжењеринг” потражује 3,7 милиона КМ за ауторска права на пројекту, а цијели случај је у спору. Уколико се тај спор не ријеши, ништа неће бити од пројектантског надзора, који је обавеза.Према расположивим информацијама, медицинска опрема је, традиционално, папрено и прескупо уговорена. “Боснамед” и “Прома Сарајево” су главни дистрибутери. (Оде ПДВ у Федерацију БиХ).Колика је вриједност уговорене опреме, никоме није познато, јер то министар здравља Драган Богданић крије као змија ноге. Помиње се цифра од 50 милиона марака само за Централни блок (за Јужно крило додатних 11 милиона долара).

Нико од надлежних није рекао да се зграде гинекологије и заразног неће радити, нити је образложено због чега. Такође, ни психијатрија неће бити пресељена, већ остаје у баракама, тако од “заједничког крова” нема ништа.

ТЕНДЕР

Бечка фирма “Вамед” дириговано је побиједила на тендеру, вриједном цца 165 милиона КМ, за изградњу Централног медицинског блока Универзитетске болнице у Бањалуци.У тендерској игри кључну улогу одиграло је Министарство здравља Републике Српске, односно министар Драган Богданић.Према информацијама потврђеним из неколико различитих извора, “Вамеду” су три мјесеца прије него осталим фирмама заинтересованим за градњу Централног блока, достављени општи услови тендера.

То је “Вамеду” дало могућност да много боље припреми своју понуду од чешке фирме “Метростав”, која се пријавила на тендер.“Три мјесеца предности које је Вамед имао над осталим такмацима, били су им довољни да прецизно спреме техничку документацију по ставкама. Зато је њихова понуда у обиму од 90 посто испуњавала техничке услове, док је понуда чешке фирме испунила око 74 посто исте те услове”, тврде моји саговорници.

Све компаније заинтересоване за градњу Централног блока добиле су услове 12. фебруара 2014., али су они “Вамеду” тајно достављени три мјесеца раније, почетком новембра 2013. године.Помоћник министра здравља Гордан Јелић је, у јулу ове године на прес конференцији, истакао да је ријеч о веома детаљном тендеру са више од 12.000 страна “које су 12. фебруара достављене на адресе пет заинтересованих компанија, а до рока за подношење понуда 7. маја стигле су двије понуде” и то компаније „Вамед“ из Аустрије и компаније „Метростав“ из Чешке.

“На основу резулатата и налаза оцијењене су понуде и у извјештају је наведено да је побједник на тендеру компанија `Вамед` из Аустрије. Тај извјештај је 18. јуна послат у ЕИБ на сагласност“, навео је Јелић.Понуда компаније “Вамед” за изградњу Централног блока износи 83.990.000 евра.

Гордан Јелић, в.д. помоћника министра здравља РС, рекао је на прес конференцији да ће коначна вриједност уговора бити позната након званичних преговора између Министарства здравља и социјалне заштите Српске и компаније „Вамед“, који су планирани за август.Јелић је рекао да би цијена након тих преговора могла бити и нижа. Заборавио је напоменути да би могла бити и виша.

НАРЕЂЕЊЕ ДОДИКА И ШКРБИЋА

Компанија “Вамед” морала је добити овај посао, јер су тако наложили Милорад Додик и Ранко Шкрбић.Након свечаног потписивања уговора, кренула је реализације нове, десетине милиона марака, тешке преваре у здравству Републике Српске.

Понуда „Вамеда“ крајње је неповољна и према поузданим подацима једино гарантује извлачење десетина милиона марака из пројекта, а никако његов успјешан завршетак. (Нема, нпр., спецификације опреме, већ је наведено „операциона сала“, „сала за реанимацију“..., значи објекат укључујући опрему).Иза бечке фирме „Вамед“ стоји Драган Пајић, који је њен сувласник (мањински). Пајић је 19.05.2011. смијењен са позиције градоначелника Брчког, а против њега је 12. марта 2013. године подигнута оптужница због злоупотребе положаја. Пајић је високи функционер СНСД-а.ФРЕЗЕНИЈУСВећински власник „Вамеда“ је фирма „Фрезенијус“.

У Извјештају Главне службе за ревизију о раду Фонда здравства у 2012. години, прецизирано је да је на трошкове дијализе утрошено готово 36 милионамарака у тој години.  Највећи дио овог новца одлази на рачуне њемачке фирме „Фрезенијус“ - преко 30 милиона марака. Рачуница каже да је у протеклих седам година, „Фрезенијус“ из Републике  Српске однио најмање 170 милиона марака. А сада ће однијети додатне стотине преко „Вамеда“.


ЗГРАДУ ЋЕ ГРАДИТИ ПРЕСУЂЕНИ КРИМИНАЛЦИ

„Вамед“ је добио посао изградње Централног блока, али ће извођач радова бити фирма „Слобопром“ из Брчког. „Фамед“ и „Слобопром“ градили су и болницу у Бијељини, која никада није до краја завршена, и потрошили готово 80 милиона марака.Власник фирме „Слобопром“ Слободан Ћурчић пресудом Суда БиХ (број КПВ-09/04 од 07.03.2005. године) осуђен је на 3 године затвора због утаје и прања новца у износу од укупно 324.044 КМ, са осталим физичким и правним лицима из исте пресуде.

Ћурчић је оптужен од Тужилаштва БиХ пред Судом БиХ, у предмету бр.КТ-80/06 од 16.11.2009 године, такође за утају пореза, због чега му је изречена пресуда од годину дана затвора.Основна дјелатност фирме „Слобопром“ је трговина кућанском техником.Ћурчић је високи функционер СНСД.Интересантно је знати и следеће: Мирко Станетић, директор бањалучке болнице, смијењен је 30.11.2011. године са мјеста директора КБЦ Бањалука, јер се противио потписивању уговора са „Фамедом“ и „Слобопромом“.

Станетић и групација која соји иза њега имали су своје фаворите и инсистирали су да КБЦ спроведе цијели тендер.  Након што је Станетић рекао Пајићу и Ћурчићу да неће добити уговор, Додик и Шкрбић су га експресно смијенили.

УГРАЂИВАЊЕ

Станетић је сада прихватио све, јер је то особа без икаквих скрупула. И без трунке морала, као и министар Богданић, који је до краја „изгурао“ овај штетни посао.

Након чега му преостаје да чека одвођење у затвор.Уговор са „Вамедом“ је круна пљачке некадашњег КБЦ-а Бањалука и сва дешавања претходних мјесеци у тој здравственој институцији проузрокована су припремом терена за потписивање тог уговора, у који су се режисери цијелог овог посла већ уградили са цифром од 30 милиона марака. За почетак.

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о кредитном задужењу код Европске банке за развој од 100.000.000 Еура за доградњу КБЦ Бањалука и болнице у Бијељини.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

маки

30.09.2014 14:49

12 откобар или изумирање ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

њемацка

30.09.2014 14:54

ФРЕСЕНИЈУС ТО ЈЕ НАЈГОРА ФИРМА У ЕВРОПИ И У ЊЕМАЦКОЈ ОНА МАЛТРЕТИРА РАДНИКЕ И РАДИ ПРЕВАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

30.09.2014 15:16

Све ми јасно у политици, али ми код нас неце бити само једно јасно... Откуда толика зеља за мегаломанијом као сто је ова... Па људи моји, у УСА или Свицарској гдје се граде клиницки центри са опремом као из "Звјезданих стаза", не костају толико колико ово код нас... И откуда толика храброст овима сто то уговарају ове милијарде???? Као да је 1 КМ, а не десетине, стотине и висе милиона... КАзем, неце ми бити јасно нити ово нити зграда Владе нити јос много стоста. Ко да лезимо на бесконацним резервама нафте и плина и са рудницима дијаманата и злата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

30.09.2014 15:17

У блато с њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бартоломео

30.09.2014 15:50

Ре: Књаз Милос и остали. Господо мало математике: кад подијелите 84 мил. € са 58.000 м2 онда добијете да је 1 м2 1430 € са комплетном грађевином и савременом опремом. Код нас у Бањалуци продају квадрат празног стана за 3000 КМ!? О каквим милијардама и милионима марака причате. Друго, у тој истој Њемачкој или Швајцарској квадрат изградње и опремања клиничких центара износи између 3 и 4 хиљаде €!!! Ето толико о цијенама и знању оних који пишу ове коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миса

30.09.2014 16:24

Лактасенко нас је унистио, а има лопове који јос увијек раде за њега, - докле висе????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бартоломело

30.09.2014 16:31

Добра ти та математика. Само сто це бити бар три анекса уговора, па накнадни радови који це ту цифру бар удвоструцити. И на крају треба наци надзора који це то потписати. Ако не потписе, заврси као Милан Вукелиц.... Овако се послује у Републици Српској, пусти ти Свабе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

30.09.2014 16:37

БАРТОЛОМЕО НЕ ПРАВИ СЕ ПАМЕТАН... ПРВО: ДА ЛИ ЈЕ НАМА ПОТРЕБНО ТОЛИКО КВАДРАТА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ? ДРУГО: КО ЈЕ И КАДА СТАВИО ОВАЈ ПРОЈЕКАТ НА ЈАВНУ РАСПРАВУ ДА ЈАВНОСТ ИМА ПРАВО НАЈМАЊЕ СЕСТ МЈЕСЕЦИ ДА ПРЕГЛЕДА ПРОЈЕКТНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ И УПОРЕЂУЈЕ ПЛАНИРАНЕ КАПАЦИТЕТЕ СА ПРОСЈЕЦНИМ БРОЈЕМ УСЛУГА, ЈЕР СЕ ИНВЕСТИРА ЈАВНИ НОВАЦ ИЗ БУЏЕТА? (ОНАЈ ЦУБРИЛОВИЦ ЈЕДНОСТАВНО СЛАЗЕ И ИЗЈАВИ ДА СТУДИЈА ОПРАВДАНОСТИ ГАРАНТУЈЕ ДА ЈЕ АУТОПУТ ОК ИНВЕСТИЦИЈА И СПРЖИ МИЛИОНЕ МАРАКА НА НЕПОТРЕБАН ПРОЈЕКАТ И МИСЛИ ДА ОН НЕЦЕ БИТИ КРИВ, НЕГО НЕКО КО ЈЕ РАДИО СТУДИЈУ... КОЈИ МАЗГОВ) ТРЕЦЕ:ТО ЋЕ ПИСАТИ У ОПТУЖНИЦИ КОЈА СИГУРНО ДОЛАЗИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рачунајмо

30.09.2014 16:52

Бартоломео: 1. 41.000 м2 је постојећи простор који се реконструише и само 17.000 м2 се гради. 2. 84 милиона € је почетак. Као и аутопут Добој/Прњавор/Бањалука и овдје је пројекат "отворен" (цитат из текста: Нема, нпр., спецификације опреме, већ је наведено „операциона сала“, „сала за реанимацију“...) што - признаћеш - отвара врата манипулацијама. 3. Када се тачке 1 и 2 узму у обзир, не би ме чудило да цијена по квадрату премаши 3 или 4 хиљаде € јер смо видјели на примјеру аутопута Бањалука/Градишка да је километар градње коштао 5 до 6 милиона € а у Европи кошта (у равници) 1 до 2 милиона €. Ова власт је на жалост у великом стилу изварала народ у посљедњих девет година - зашто очекујеш да су баш сада у случају УБ/КЦБ одједном постали поштени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

30.09.2014 17:41

У Јужном крилу Хирургија никада није била ни предвиђена. Сјеверно крило је за ту намјену изграђено прије скоро 30 година. Осим тога само Јужно крило је величине 6000 квадрата што је мање него садашња Хирургија. Да је тако Хирургија би у Јужном крилу била још више спрчена него сада што је немогуће. Такође угурати нуклеарну медицину, амбуланте и остале поликлиничке садржаје свих одјела у тај објекат и Хирургију у који би једва пола садашње Хирургије стало је немогуће. Сам центар за радио-терапију покрива скоро један цијели спрат. Ово за Фрезенијус и 30 милиона марака је исто лакрдија. Хемодијализа је скупо лијечење, гдје год било извођено. А поготово ако опрему, раднике и остало обезбјеђује приватна фирма. То се мора платити. Или дићи кредит па сам направити установу што је још горе рјешење јер те кредитно оптерећује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бартоломео

30.09.2014 18:37

Ре: Гастарбајтер - Квадрати су већ горе на брду, неко их почео градити прије 40 година па их није никада завршио јер су све паре у бившој БиХ завршавале у Сарајеву. Ево сад то треба напокон завршити и некима то смета. Друго, шта обичан народ зна о грађењу компликованих установа па би он требао да прегледа пројектну документацију да би дао своје мишљење. Смијешно! Ајд горе на запад па нађи барем један такав пројекат о коме обичан народ даје своје мишљење. И на крају, по некима би најбоље било да се лијечимо на ливадама и у кокошињцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

01.10.2014 07:59

БАРТОЛОМЕО; ОЦИТО ДА ПРИПАДАС ИЛИ ПОДРЖАВАС ОВЕ НА ВЛАСТИ... ДА СУ ОНИ ОДГОВОРНИ ЉУДИ НЕ БИ ДОПУСТИЛИ ДА СЕ РАДНИЦИМА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМ ДУГУЈЕ ВИСЕ ОД СТО МИЛИОНА МАРАКА ДОПРИНОСА И НЕ БИ У ТЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ БЕЗ ОСНОВА И СУЛУДО ЗАПОСЛИЛИ ВИСЕ ОД 40% НЕМЕДИЦИНСКОГ ОСОБЉА...ОНО СТО ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ ЗА СВАКО ЈАВНО ДЈЕЛОВАЊЕ И ТРОСЕЊЕ ЈАВНОГ НОВЦА ЈЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТ... А ТОГА МОРАС ДА ПРИЗНАС ДА НЕМА И ТО СЕ ВИДИ НА СВАКОМ КОРАКУ КОЈИ НАПРАВИ МИЛОРАД ДОДИК... ОН ЈЕ ЈУЦЕ ТЕАТРАЛНИМ ПОТЕЗОМ ЗАБРАНИО СВАКО ПИТАЊЕ НОВИНАРА НА КОНФЕРЦИЈИ ЗА СТАМПУ... САМО "УШМИНКАНЕ" ИЗЈАВЕ ПРЕПОДОБНОГ БОГДАНИЦА И ОНОГ УЛИЗАНКА ОД ДИРЕКТОРА БОЛНИЦЕ И КРАЈ... ШТА ИМА НЕКО ДА ПИТА КАД ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК УТВРДИО ДА ЈЕ ТО "ОК" - ЗАР ОВО НЕ ПОДСЈЕЦА НА СЈЕВЕРНУ КОРЕЈУ... А ЛОГИЦНО ЈЕ ДА ТАМО НЕКА БАКИЦА СА СЕЛА НЕЦЕ ДОЋИ ДА ГЛЕДА ЈАВНО ОБЈАВЉЕНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ, АЛИ ХОЦЕ НОВИНАРИ, СТРУЦНЕ ОСОБЕ КОЈЕ СУ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ И НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ НПР. БАВЕ КОРУПЦИЈОМ... ТО ЈЕ ПОЕНТА МОЈ БАРТОЛОМЕО... И ТО ТИ ЗНАШ, АЛИ ЗАТВАРАШ ОЧИ ЈЕР ИМАС НЕКИ ИНТЕРЕС ДА БУДЕМО СЈЕВЕРНА КОРЕЈА !!!

ОДГОВОРИТЕ