Знате ли гдје све играју фудбалери из Србије?!

Српски фудбалски “легионари“ расути по Старом континенту, од Исланда па до Азербејџана и Казахстана. Највише их је у земљама некадашње Југославије, али и у Мађарској, Грчкој, Словачкој, Белгији, док је њих 39 успело да се избори за уговор у неком од клубова из ТОП 5 лига.

Фудбал 30.09.2014 | 17:45
Знате ли гдје све играју фудбалери из Србије?!

Некада су клинци који су почињали да пикају фудбал сањали да једног дана заиграју на Топчидерском брду, било црвено или црно-белој страни, а данашњи момчићи, још од првог дружења са "бубамаром", било на улици, у школском дворишту или неком од многобројних балона, маштају да – оду у иностранство.

Чак и када већ као "готови" фудбалери дођу на Маракану или у Хумску, практично једини циљ им постаје одлазак у печалбу или како рече генерални секретар некадашњег европског шампиона Звездан Терзић: "Звезда је одскочна даска за даљу каријеру где све треба да се наплати". А ако то каже први човек најтрофејнијег српског клуба, који је добро “утопио“ на десетине бивших репрезентативаца који су продефиловали ОФК Београдом, онда му стварно морамо веровати.

Било како било, широм Старог континента (уз Израел као члана УЕФА), само у професионалним лигама наступа око 350 српских "легионара", а овај број би био знатно већи ако би се рачунали и многобројни играчи који наступају чак и у аматерским ранговима такмичења "за стан и плату".

У ТОП 5 највећих европских лига, Шпанији, Енглеској, Немачкој, Италији и Француској имамо 39 представника, и они, углавном, представљају крем ове “легионарске“ колоније, махом репрезентативци калибра Ивановића, Коларова, Марковића, Суботића, Видића, Матића... Највише их је у Италији (13) и Немачкој (10), најмање у Шпанији (4) где смо некада у време Јокановића, Пантића, Ђукића, Мијатовића, били велесила попут Бразила или Аргентине.

Данас, већина интернационалаца смештена је на неколико сати вожње од куће. На просторима некадашње Југославије имамо 82 печалбара: рекордна 43 у Босни и Херцеговини (само у елити), па 24 у Црној Гори, седморицу у Македонији, петорицу у Словенији и тројицу у Хрватској.

Као "обећане земље" за наше фудбалере могли бисмо још да наведемо и Мађарску (24), Словачку (19), Казахстан (15), Грчку (15), Белгију (12)... У прве три државе смо најбројнији од свих интернационалаца, у земљи Хелена су нас претекли само Шпанци и Аргентинци, у Јерменији смо други иза Руса, баш као и у Белорусији иза Украјинаца, у Жупилер лиги трећи после Француза и Холанђана, а чак седам наших фудбалера наступа у – Албанији!

Ипак, иако смо у последње две деценије, након распада бившег СССР, освојили неке нове дестинације, друге смо на фудбалски начин изгубили. Данас на Кипру имамо петорицу фудбалера, а некада се дешавало да их толико буде у само једном клубу! Ненад Ђорђевић, бивши капитен Партизана, остао је усамљен у Шведској (Калмар), Немања Рнић у Аустрији (Волфзбергер), Игор Тасковић на Исланду (Викингур), Бојан Павловић у Грузији (Зестафони), Драгомир Вукобратовић у Естонији (Левадија)...

Мирослав Радовић је одавно постао фудбалски краљ Пољске, Стефан Шћеповић је у смирај прелазног рока стигао у славни Селтик као највеће појачање, а није мали број и то реномираних српских играча који наступају по разним друголигашким клубовима. Уосталом, довољно је споменути да се капитен Цревене звезде Ненад Милијаш преселио у редове турске Манисе, а тамо је и њјегов некадашњи саиграч Срђан Мијаиловић (Кајзери), да су Марко Шћеповић и Никола Гулан у шпанској Мајорки, Алан Стевановић у италијанском Барију... У Грчкој другој лиги имамо чак 16 српских фудбалера, у Турској, Италији и Шпанији по четворицу, Француској тројицу...

Дакле, важно је само што пре “отићи преко“, негде где се добро и редовно плаћа. Исток или запад, потпуно је небитно!

Последњих година српски фудбалери се све ређе могу пронаћи у најјачим азијским лигама или у Америци. Александар Јевтић, својевремено нападач Црвене звезде, једини је наш представник у кинеском суперлигашком фудбалу, баш као и Драган Мрђа у јапанској Џеј лиги.

У Јужној Кореји част Србије бране Милош Стојановић и Сретен Сретеновић у Гјонгнаму, док нас годинама већ нема у америчкој МЛС лиги.

Одлив играча у иностранство настављен је и минулог лета, иако се на прсте једне руке могу избројати иоле значајнији трансфери. Само из Суперлиге пут печалбе је кренуло 58 фудбалера, а неки су пронашли ангажмане и из Прве лиге Србије, па чак и из српских лига и нижеразредних зона.

Било је одлазака, али и повратака. Више од 40 играча у летњем прелазном року вратило се из печалбе у неки суперлигашки тим.

ПО ЗЕМЉАМА...

ЕНГЛЕСКА 6
ШПАНИЈА 4
ИТАЛИЈА 13
НЕМАЧКА 10
ФРАНЦУСКА 6
РУСИЈА 6
ХОЛАНДИЈА 4
ПОРТУГАЛИЈА 4
БЕЛГИЈА 12
ТУРСКА 8
УКРАЈИНА 7
ГРЧКА 15
ПОЉСКА 9
ЧЕШКА 4
РУМУНИЈА 9
АЛБАНИЈА 7
ЈЕРМЕНИЈА 8
АУСТРИЈА 1
АЗЕРБЕЈЏАН 4
БЕЛОРУСИЈА 6
БУГАРСКА 3
КИПАР 5
ШКОТСКА 1
СЛОВАЧКА 19
ЕСТОНИЈА 1
ФИНСКА 3
ГРУЗИЈА 1
МАЂАРСКА 24
ИСЛАНД 1
ИЗРАЕЛ 8
КАЗАХСТАН 15
МАЛТА 8
НОРВЕШКА 3
ШВЕДСКА 1
МАКЕДОНИЈА 7
ХРВАТСКА 3
СЛОВЕНИЈА 5
ЦРНА ГОРА 24
БиХ 43

Коментари / 0

Оставите коментар