Протести у Хонгконгу

Протести у Хонгконгу и даље трају, а хиљаде демонстраната је спремно да ноћ проведе на улицама.

Свијет 29.09.2014 | 17:36
Протести у Хонгконгу

Влада још увек не одговара на захтеве који су им упућени због ограничавања демократских реформи. Полиција је раније покушала да их растера бацајући сузавац, али се демонстранти налазе у приправности од евентуалног напада.

У Хонгконгу је пала ноћ и, упркос тензијама, како ББЦ јавља, атмосфера је све веселија и људи су чак почели да роштиљају и пију пиво на улицама чекајући одговор владе.

Одјеци протеста су све гласнији на Западу, а британско Министарство иностраних послова изразило је забринутост због ситуације у Хонг Конгу. Међутим, кинески министар спољних послова Ху Чуњинг упозорио је друге државе да се не мешају у протесте.

"Хонгконг припада Кини. То је посебна административна јединица и све што се дешава тамо треба оставити Кини да реши. Немојте да подржавате демонстранте и њихове илегалне радње", нагласио је Чуњинг.

Демонстранти, махом студенти, не желе да одустану од својих захтева и добијају подршку Универзитета. Главни секретар Федерације студената у Хонг Конгу позвао је студенте да се боре до краја, али да се уздржавају од насиља и да покушају да се дистанцирају од "провокатора".

Кинеске власти су цензурисале неке друштвене медије који су давали подршку продемократским протестима, па су искључени налози на Истраграму, а постови на Твитеру се бришу.

У центру Хонгконга већ скоро 48 сати влада хаос у саобраћају.

Школе, банке и неке фирме не раде, а на улицама се налази око 3.000 људи на више пунткова, а саопштено је да је 78 лица ухапшено.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

29.09.2014 16:10

Народе смрди на градјански рат!!!

ОДГОВОРИТЕ