Тео: Срби брзо забораве успјех!

Један од најбољих српских кошаркаша Милош Теодосић рекао је да се успех брзо заборавља у Србији и да је прави пример за то Новак Ђоковић.

Фудбал 29.09.2014 | 19:00
Тео: Срби брзо забораве успјех!

Теодосић је недавно предводио репрезентације Србије до сребра на Светском првенству у Шпанији, а потом је рекао: “Хвала, најзад да и ја једном урадим све како треба”. На констатацију да је превише самокритичан, с обзиром на сјајне игре у дресу националног тима, Теодосић је у интервјуу за “Политику” рекао:

“Није ту реч толико о самокритици, већ о једној појави о којој раније нисам причао. У Србији се брзо заборављају добре ствари које се направе. Код нас се минули рад не признаје. Не кажем да би људи требало да ми се клањају због неких добрих партија или да остану неми кад не пружим оно што се можда очекује, али сматрам да би требало да цене то што неко свако лето посвећује репрезентацији, као рецимо капитен Крстић. То је можда ствар нашег менталитета. Рецимо, о нашем најбољем спортисти Новаку Ђоковићу, кад после низа победа изгуби на неком турниру, 30-40 одсто Србије говори у негативном контексту. Тако нешто не би требало да се дешава. Требало би у сваком тренутку, и у добру и у злу, да будемо уз екипу, уз појединце који представљају своју земљу најбоље што могу”.

Мундобаскет у Шпанији је показао да је Теодосић сазрео, а успех ‘орлова’ све је натерао да верују да је Србија и даље земља кошарке.

“Драго ми је што је цела екипа, која је напорно радила целог лета и играла у Шпанији, испунила срца нашим људима, али и што је самој себи донела неописиву радост. То је тимски успех. Свих 12 играча и стручни штаб су заслужни. Поносни смо што смо направили један од највећих успеха у историји наше кошарке, јер ово је направљено за седам година самосталне Србије. Било је веома тешко да се дође до овог резултата. Можда и ми сами у појединим тренуцима нисмо веровали да је медаља достижна, осим селектора Салета Ђорђевића, али на крају смо направили сјајан успех”, рекао је Теодосић.

Плејмејкер репрезентације Србије се посебно осврнуо на то да је једино селектор Александар Ђорђевић веровао да ’орлови’ могу до успеха.

“Почео сам да тренирам 20 дана пре почетка шампионата. Форму сам ухватио тек у четвртој-петој утакмици. Имали смо заиста много проблема са повредама, од почетка припрема недостајала су нам три-четири јако битна играча, али сваки од нас је невероватно добро одиграо улогу која му је била намењена у том тренутку. Сале Ђорђевић нам је од почетка шампионата упорно понављао да верује да можемо да играмо финале, да жели Шпанце у полуфиналу. Имао је неку невероватну интуицији и много је веровао у нас, од првог дана припрема је говорио да заслужујемо медаљу”, нагласио је Теодосић.

27-годишњи кошаркаш московског ЦСКА истакао је да му је играње у дресу репрезентације значи много и да ће се одазивати позиву и у наредним годинама.

“Репрезентација ми је много дала, али морам да истакнем да и мени много значи да играм за њу. Испуњава ме кад сам у њеном дресу, осећам се предивно са свим тим момцима, у тој сјајној атмосфери су израсла и велика пријатељства. Са уживањем долазим и долазићу и убудуће на свако окупљање репрезентације, све док селектор буде сматрао да сам потребан и док ме тело буде служило”, истакао је српски кошаркаш.

Највећу жељу што се тиче репрезентације Теодосић још није испунио, а то је пласман на Олимпијске игре.

“Моја генерација се први пут окупила 2007, са циљем да се пласира на Олимпијске игре у Пекингу 2008. После нисмо успели да се пласирамо ни за Лондон 2012. Сматрам да смо и трудом и залагањем заслужили да се нађемо на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. Очекује нас Европско првенство наредне године на којем морамо да докажемо квалитет и да изборимо одлазак у Бразил. То би за мене био врхунац каријере. Јер, заокружио бих све оно лепо у кошарци када бих са својим омиљеним тимом учествовао на највећем спортском догађају”, рекао је Теодосић у интервјуу за “Политику”.

Коментари / 0

Оставите коментар