Помен српским борцима Рогосије

Парастосом за погинуле борце, те полагањем цвијећа и паљењем свијећа, данас је на узвишењу Рогосија код Власенице обиљежено 22 године од погибије 29 бораца Власеничке бригаде Војске Републике Српске, које су 26. септембра 1992. године на свиреп начин убили припадници муслиманских војних формација.

Република Српска 26.09.2014 | 15:31
Помен српским борцима Рогосије

Цвијеће на спомен обиљежје, подигнуто на мјесту погибије прије 10 година, положили су делегација републичке Борачке организације /БО/ предвођена предсједником Миломиром Савчићем, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, представници локалних борачких организација и удружења, општинских власти, те чланови породица палих бораца и саборци.

Савчић је новинарима рекао да су борци ВРС дали своје животе, бранећи своје огњиште, земљу и народ."Нису нападали никога, нису угрожавали ничију слободу и није тачна теза која се у дијелу јавности БиХ провлачи када се говори о карактеру рата у БиХ да је то била агресија на БиХ", рекао је Савчић.

Предсједник власеничке БО Споменко Стојишић рекао је да жртве које су пале за стварање Републике Српске треба да инспиришу генерације које долазе и додао да је зато овдје сваке године све више младих људи."Наша је обавеза да им предочимо шта се дешавало на Рогосији тих ратних година и за шта су ови људи дали своје животе", рекао је Стојишић.

Власеничанин Пајсије Петровић, који се борио раме уз раме са погинулим борцима на узвишењу Рогосија, каже да начин на који су они убијани - паљењем, одсијецањем главе, руку или ногу, показује сво дивљаштво непријатеља.Меморијалном скупу на Рогосији присуствовали су и чланови Планинарског друштва "Ацер" из Власенице и власеничког бициклистичког клуба "КПЛ", који су овим поводом данас организовали планинарски и бициклистички поход на Рогосију.

Пригодан музичко-поетски рецитал извели су чланови власеничке "Просвјете" и ученици Средњошколског центра "Милорад Влачић".

Коментари / 0

Оставите коментар