Вечерас почиње "Ноћ истраживача"

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен отвориће вечерас у Сарајеву "Ноћ истраживача", чији је један од циљева подизање свијести јавности о утицају разних истраживања и науке на свакодневни живот.

Република Српска 26.09.2014 | 07:49
Вечерас почиње "Ноћ истраживача"

Циљеви "Ноћи истраживача", која се организује од 2005. године сваког посљедњег петка у септембру, су и промоција научних истраживања и подстицање младих да одаберу каријеру истраживача.

"Ноћ истраживача" у БиХ почиње у 17.00 часова истовремено у четири града - Сарајеву, на Вилсоновом шеталишту, Мостару на Шпанском тргу, Бањалуци на Тргу Петра Кочића и Бијељини на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, саопштено је из независне професионалне организације "Тидеа".

Ова четири града у БиХ ће бити уједињена са више од 300 других европских градова у највећој научно-истраживачкој забави икада, наводи се у саопштењу.

Европску ноћ истраживача подржава ЕУ посредством свог оквирног програма "Хоризонт 2020". То је нови финансијски инструмент у оквиру којег је ЕУ намијенила око 80 милијарди евра за унапређење науке и истраживања у сљедећих седам година.

"Ноћ истраживача у БиХ 2014." одржава се под покровитељством Министарства цивилних послова БиХ и федералног Министарства образовања и науке, општине Ново Сарајево, те градова Бањалука и Бијељина.

Ове године слоган манифестације је "Путоказ за науку", који осликава намјеру организатора да, користећи саобраћајне знакове као основу, скрене већу пажњу грађана ка науци, научним садржајима, те истраживачким и иновацијским успјесима који их окружују.

Посјетиоци "Ноћи истраживача" у сва четири града моћи ће се дружити са научницама, истраживати иновације, научна достигнућа и различите научне пројекте, гласати за најбоље пројекте, чути занимљива предавања, те учествовати у наградним квизовима и експериментима од 17.00 часова до касно у ноћ.

На сајам науке и иновација у оквиру "Ноћи истраживача" у сва четири града пријавило се више од 70 институција, организација, те компанија које се баве научно-истраживачким радом, док у такмичењу за најбољи научни пројекат учествује око 40 средњошколских тимова.

Коментари / 0

Оставите коментар