Гдје су сад 'орлови' са СП 2010.?

Светско првенство 2010. године је последње велико такмичење на којем је учествовала Србија. Од 23 репрезентативца данас само њих 5-6 има важну улогу у Европи

Фудбал 26.09.2014 | 09:00
Гдје су сад 'орлови' са СП 2010.?

Четворица су престала да играју фудбал, док већина има епзодне улоге по слабијим европским лигама.

Селектор Радомир Антић је у међувремену имао само кратку епизоду у Кини. Помало изненађујуће, на старту ове сезоне најстандарднији је Иван Обрадовић који је одиграо сваки минут у Белгији. Коларов, Ивановић, Суботић, Видић и Тошић играју у најјачим клубовима.

Србија је на Светском првенству у Јужној Африци победила Немачку (1:0), али је због пораза од Гане (1:0) и Аустралије (2:1) била последња у групи.

У међувремену смо били неуспешни у квалификацијама за Европско првенство 2012. и Светско првенство 2014. У октобру "орлови" почињу борбу за ЕУРО 2016. Нисмо играли континентални шампионат од 2000. године.

Голмани:

Владимир Стојковић – У време СП у Јужној Африци био је члан лисабонског Спортинга, али је слабо бранио у Португалу. После Мундијала стиже у Партизан са којим је освојио три титуле и један куп од тада. После шест месеци у грчком Ерготелису сада је стандардни голман израелског Макабија из Хаифе.

Бојан Исаиловић – У време шампионата у Африци имао је 30 година, тог лета прешао је из Чукаричког у пољско Заглебје, не брани од лета 2012. Био је члан нишког Радничког у сезони 2013/2014 али није стајао пред гол.

Анђелко Ђуричић – Бранио је у лето 2010. године за португалску екипу Униао Леирија, у пролеће 2011. године отишао је у египатски Итехад, после тога био члан Доњег Срема и чачанског Борца, сада брани за Јагодину. Има шест наступа од почетка сезоне.

Одбрана

Антонио Рукавина – У време СП био члан Минхена 1860, у лето 2012. године прешао је у Шпанију, а од овог лета је члан Виљареала. Има три наступа ове сезоне.

Александар Коларов – Из Лација, чији је члан био до тог лета, прешао у јулу у Манчестер Сити, у међувремену освојио две Премијер лиге, по један ФА и Лига куп Енглеске и Комјунити Шилд.

Немања Видић – У време шампионата у Јужној Африци био на половини свог боравка у Манчестеру. Са Јунајтедом је после тога освојио две титуле првака Енглеске и два Комјунити шилда. Од овог лета је члан Интера.

Бранислав Ивановић – И тада и данас у Челсију, са 'Плавцима' има по трофеј у Лиги шампиона и Лиги Европе и један ФА куп.

Александар Луковић – У Африку стигао као фудбалер Удинезеа, у јулу 2010. је отишао у руски Зенит а од вого лета је слободан играч. Са клубом из Санкт Петербурга освојио је две титуле првака Русије и један Суперкуп.

Иван Обрадовић – У време Мундијала био члан шпанске Сарагосе, после проблема са повредама напустио је Шпанију а од овог пролећа је играч белгијског Мехелена. У белгијском првенству одиграо је свих 720 минута од почетка сезоне за свој клуб.

Невен Суботић – Није мењао клуб, као играч Борусије из Дортмунда је, од лета 2010. освојио две титуле првака Немачке, један Куп и два Суперкупа Немачке.

Везни ред

Гојко Качар – После Мундијала прешао из Херте у ХСВ, у Хамбургу је одгирао две добре сезоне, после су га мучиле повреде, није играо довољно, а од овог лета је члан јапанског Сереза из Осаке. Игра стандардно.

Зоран Тошић – У време првенства пронашао 'мирну луку'. После успешног боравка у Партизану, епизоде у Манчестер Јунајтеду и шест месеци у Келну у лето 2010. је отишао у московски ЦСКА. Игра добро и редовно, 'уписао' је две титуле првака Русије, два Купа Русије и један руски Суперкуп.

Дејан Станковић – Капитен репрезентације Србије те 2010. године, стигао је у Јужну Африку са три трофеја те године у дресу Интера, после тога са 'неро-азурима' има титулу клупског првака света и један Куп Италије. Опростио се од играња у лето 2013, данас је асистент Страмаћонију на клупи Удинезеа.

Ненад Милијаш – У време СП у Јужној Африци био играч Вулверхемптон Вондерерса, 2012. године се вратио у Црвену звезду. Са 'црвено-белима' је освојио титулу првака 2014, а летос прешао у турског друголигаша, Манисаспор.

Милан Јовановић – За време СП у Јужној Африци постао члан Ливерпула. Стигао је из Стандарда из Лијежа са којим је два пута био првак Белгије али на Енфилду није било тако. Остао је годину дана, после тога као члан Андерлехта освојио још две титуле у Белгији и један Суперкуп. Повукао се прошлог лета.

Милош Красић – У августу 2010. године дрес ЦСКА заменио Јувентусовим. У великом трансферу постао је члан 'Старе даме', освојио титулу у лето 2012. године и отишао у Фенербахче. Са најбогатијим турским клубом освојио је титулу првака, али од лета 2013. није игра опуно. Прво га је Фенер послао у Бастију на позајмицу, данас игра за други тим турског великана.

Милош Нинковић – У Африку стигао као фудбалер Динама из Кијева, у Украјини је остао до јануара 2013, када је отишао у француски Евијан. После СП 2010. има два трофеја, Суперкуп Украјине 2011 и титулу са Црвеном звездом овог пролећа. После сезоне у Љутице Богдана поново је члан Евијана од овог лета.

Радосав Петровић – У време Мундијала играо за Партизан, са 'црно-белима' је освојио дуплу круну 2011, тог лета постао члан Блекбурн Роверса. После једне сезоне у Премијер лиги отишао је у турски Гнчлербирлиги. Игра стандардно.

Здравко Кузмановић – 2010. био члан Штутгарта, у лето 2013. године је прешао у Интер. Добрим играма у Милану вратио се у репрезентацију Србије. Још чека свој други клупски трофеј, после швајцарског Купа 2007.

Напад

Данко Лазовић – На СП у ЈАР отишао као члан Зенита из Санкт Петербурга у којем је играо важну улогу наредне две и сезоне постигавши више од 30 голова. Са руским тимом је био шампион, те освојио Ку пи Суперкуп. После еписоде у Ростову, прошлог лета се вратио у Партизан који предводи у првенству и Лиги Европе.

Марко Пантелић – Након Мундијала постао члан грчког Олимпијакоса. Током три сезоне у Грчкој постигао је око 25 голова и освојио три титуле и два Купа. Након истека уговора у лето 2013. одлучио је да се пензионише.

Никола Жигић – Још један у низу играча којима је то лето 2010. било преломно у каријери. Након неколико сезона у Шпанији преселио се у Бирмингем којем је 2011. донео трофеј у Лига Купу. Међутим, са клубом је успут елиминисан из Премијер лиге, али је остао ту до истека уговор овог лета. Није пронашао нови ангажман, нити најавио пензију.

Драган Мрђа – Након Мундијала почео интернационалну каријеру у Швајцарској, али се више борио са повредама колена него са ривалима у дресу Сиона. Прошлог лета се вратио у Серију и предводи Црвену звезду до прве титуле после шест година, а он са 19 погодака осваја трофеј најбољег стрелца ЈСЛ. Овог јула је опет напустио домовину и преселио се у Јапан, где је постигао већ седам голова за Омију.

Селектор

Радомир Антић – Последњи селектор који је одвео Србију на неко велико такмичење. Од одласка из ФСС радио је само једну сезону у Кини где је од Шандонга направио конкурента за титулу, али је отпуштен у децембру 2013.

Коментари / 0

Оставите коментар