Шта су све Додик и Шпирић тражили од Кемала Чаушевића?

Двије милијарде КМ штете за буџет државе Босне и Херцеговине, због разних малверзација, а под диригентском палицом политичких врхова СДА, ХДЗБиХ и СНСД-а сума је због које ће неко морати одговарати када пред Судом БиХ започне процес вијека у којем ће крунски свједок бити бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић.

Република Српска 24.09.2014 | 15:00
Шта су све Додик и Шпирић тражили од Кемала Чаушевића?

Поједини медији који су под директним утјецајем врха ХДЗ-а већ су кренули у антикампању, односно текстовима покушавају „опрати“ оне који су вршили политички притисак на Чаушевића да за њих завршава вишемилионске послове.

Наравно, све се окреће на причу како је случај монтиран. Али, да ли су заиста сви они које је бивши директор УИО прозвао у свом првом исказу, а вјероватно ће током самог судског процеса на површину испливати и имена осталих политичких моћника који су у овом случају итекако сложни и увезани независно од тога којој партији или националном корпусу припадају заиста „чисти“ како се то тврди у неким медијима, показаће вријеме.

Упркос нарученим новинским текстовима којим се поред извртања чињеница настоји извршити и притисак на оне који објављују истину, и настојању да се очити криминал у вриједности од 2 милијарде КМ заташка, те свали на ситне играче, а да крупне рибе избјегну кривичну одговорност, наставља се са објављивањем имена оних које је Чаушевић прозвао у свом исказу.

У једином исказу датом до сада, и то одмах након хапшења, Чаушевић је открио тек дјелиће спреге власти и криминала.

Осим ХДЗ-ове врхушке Драгана Човића, кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ, Вјекослава Беванде, кандидата за заступника у Парламенту БиХ, те бившег државног министра финансија Драгана Вранкића, Чаушевић је навео и имена СНСД-ових јастребова - Милорад Додик, Никола Шпирић и Александар Џомбић.

Тако је Шпирић од Чаушевића, наводно тражио да једном предузећу из Тузле омогући поврат ПДВ-а у износу од пола милиона КМ.

Али, показало се према Чаушевићевом исказу након извршених провјера да ту нису чиста посла, јер га је Шпирић телефонски контактирао казавши му „како такво што није очекивао од њега“.

Поврат новца тузланском бизнисмену извршен је 2007. године, одмах након што је Шпирић засјео у фотељу предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Такође, Шпирић је од Чаушевића тражио и да ослободи царине на увоз шећера двије фирме у власништву Илије Студена.Дотични господин је наводно од Чаушевића тражио да нерафинисани шећер буде третиран као сировина за производњу, и као такав буде ослобођен плаћања царине.

Бивши директор УИО га је упутио на Вијеће министара и УО, а недуго послије тога тај бизнисмен је ослобођен плаћања царина, што је за шест година произвело штету од 60 милиона КМ по буџет државе БиХ.

Бизнисмен Студен тако је добио фаворизиран положај у односу на друге, увозио је количине шећера које су премашивале потребе цијеле БиХ. На тај начин, није оштећен буџет БиХ само већ су варани и инвеститори и ЕУ. Наводно се Студен Шпирићу у Бечу одужио станом за ову огромну услугу.

Такође, Шпирић је према наводима из Чаушевићевог исказа, како се незванично сазнаје, имао кључну улогу при незаконитом запошљавању људи у УИО.

Шпирић је, треба напоменути, као министар финансија БиХ истовремено и предсједник Управног одбора УИО БИХ.Од Чаушевића је тражио да запошљава људе из Тузле, и то углавном блиске рођаке Шпирићеве жене која је поријеклом из овог града, те десетак особа из Дрвара.

Списак са именима особа које је Чаушевић морао запослити наћи ће се међу доказним материјалима на Суду БиХ, јер се на њему налази Шпирићев потпис.

Чаушевић је наводно тек касније схватио да нико од њих не ради у УИО, већ на чувању и одржавању Шпирићеве куће те им је прекинуо уговоре о раду.Један од бизнисмена којем Шпирић стално помаже у поврату новца, а и на друге начине је и Горан Маринковић. Иако је УИО поднијела извјештај против њега, сва прича је заташкана јер је иза њега стајао управо Шпирић. Наводно је и сам Маринковић признао Чаушевићу да плаћа Шпирићу за услуге.

КАКО ЈЕ ЗАПОСЛЕН ДУБРАВКО ПРСТОЈЕВИЋ

Није само Шпирић умијешан у аферу вијека. И његов страначки шеф Милорад Додик вршио је притисак на Чаушевића да на мјесто шефа царина постави извјесног Цвјетиновића, а на мјесто шефа Одјела за контролу великих пореских обвезника Дубравка Прстојевића, бившег директора Фабрике дувана Бањалука.Чаушевић није удовољио том захтјеву, али Додикову вољу и жељу испунио је садашњи директор УИО Миро Џакула. Шта је још све Додик, иначе кандидат за предсједника РС тражио од Чаушевића и какву је имовинску корист остварио сазнаће се током суђења.

ДИЛ У ПРОДАЈИ ФИСКАЛНИХ КАСА

Такође, према ономе што је Чаушевић казао, како се незванично сазнаје и у процесу фискализације учествовао је Додик индиректно, преко тадашњег ентитетског премијера Александра Џомбића који је на тој позицији био тек икебана у рукама лидера СНСД-а.

Тада је јапанска фирма нудила да донира БиХ фискалне касе, али су Џомбић и Вјекослав Беванда, у то вријеме федерални премијер развалили доношење Закона о фискализацији, одбили јапанску донацију, те постигли договор да ентитети сваки за себе набави фискалне касе. Купљене су по цијени већој од 300 милиона КМ, и то, што је јако индикативно, оба ентитета од истог добављача из иностранства.

СУТРА ИМЕНА МОЋНИКА ИЗ СДА

Спрега врхова СНСД-а, ХДЗ БиХ и СДА и њихова увезаност када је ријеч о кориштењу политичке моћи и утицаја, да за себе остваре личну имовинску корист очита је у случају "Чаушевић": Сутра ће бити ексклузивно објављена имена утицајних СДА-оваца, бивших и садашњих, те бизнисмена за које је Чаушевић по њиховом налогу и притисцима морао одрађивати "прљаве послове".

Извор: Патриа

 

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

XY

24.09.2014 13:10

Све сама мафија,ако буде среце да се све открије и надокнади нанесена стета дрзави и народу, све сто су стекли на прљави нацин, одузети

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx. yyy

24.09.2014 13:13

То је мало од свега ста се радило.Истину И само истину на видјело.Нека се зна није битна одговорност.Од одговорности као И увијек неце бити ниста.Ако садасњи побиједе све це се затаскати. Ако на власт доду нови неце се они трудити да промијене то него да буди на њиховом месту.А о процесуирању нема нидта. То Кемо кази све па буди цовјек једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пцелица Маја

24.09.2014 13:15

Боже ме сачувај шта све ради мафија!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

24.09.2014 13:19

колико овом глупом народу треба да свати да је на власти мафија дегени овај мој онај твој а они купе и то и свог и тудјег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

24.09.2014 13:19

Не надајте се збрисаће Миле у Русију. То је договорено, какав јужни ток и кредити, приче за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

24.09.2014 13:22

Ако исти добију изборе а све су прилике да хоце,Цаусевиц це оболити од амнезије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХААА

24.09.2014 13:24

МИСЛЕ МЕНЕ ЛОПУЖЕ НА ТАНАК ЛЕД, ЗАТВОРИО САМ ФИРМУ , А НЕКА ДОЂУ ПО ПОРЕЗ , ЧЕКА ИХ 3 ФИСКАЛНА ШТАМПАЧА , 3 КОМПЈУТЕРА И 3 ПОС ШТАМПАЧА . СВЕ УКУПНО ТАДА ПЛАЋЕНО ОКО 14 000 КМ , ПА НЕКА ПРОДАЈУ ОНИ САД ТО МАТЕРИ СВОЈОЈ . МЕНИ ТО НИКАД НИЈЕ ТРЕБАЛО ДА УВОДИМ КОМЕ ТРЕБА НЕКА И ПЛАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

24.09.2014 13:31

Ово су прави ЗЛИКОВЦИ,дабогда им за ЛИЈЕК требале ове паре опљачкане од напаћеног али приглупог народа!УЖАСНО је али нажалист и истинито да уопште ови ГАДОВИ имају било какву подршку народа!ФУЈ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикови писци

24.09.2014 13:31

Проф.др Ненад Кацмановић пише на Новој српској политичкој мисли, како је Миле Додик већ побједио?Како ће се само разочарати када види резултате избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

24.09.2014 13:32

Зато на све стране трубе како су странке окупљене око Савеза... пробосанске - да би сакрили своју криминалну коалицију... најлакше ћеш сакрити лаж тако што ћеш противника - у њиховом случају и читав народ - оптужити да чини оно што они чине... Најсмјешније од свега је што ни СДА није пробосанска - како можеш бити про...нечега што систематски поткрадаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвеле ЦХ

24.09.2014 13:46

Ух који лопови Бозе драги, све треба после избора похапсити имовину одузети и вратити ентитетима. Па докле висе да се краде у тој напаценој земљи, завадили народ па сада све покрали. ГОТОВ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покрадени градјанин

24.09.2014 13:47

Све похапсити и послати на робију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

24.09.2014 13:59

па људи јесте ли ви нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy ззз yyy

24.09.2014 14:14

Дајте нека Кемо казе јос имена. Мало оних низих. Где је ту Здравко Цвјетиновиц? Колико је новца отисло Драгану Цовицу преко његовог пулена БОГДАНА НОВАКОВИЦА. Па људи то је јавна тајна колико је Новаковиц узимао по царинику да би остао на пислу. Само нека казе како су дијелили. Па то би било онда постено да се зна. Хајде ако су мафијаси у царини давали па од њих треба и узети. Али било је и постени који су морали позајмљивати и кредите дизати. Они који то нису урадили били су наивни и овце. Вјерујте у разговору са таквим многи су се кајали али после.... Нема кајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

24.09.2014 14:20

ОВДЕ ЈЕ СВЕ ЈАСНО , СВЕ У ЗАТВОР И ДОК СЕ ПОЛИТИКА НЕ ОЦИСТИ ОД ОВОГ СЉАМА НИКАД НАМА СУНЦЕ ОГРЕЈАТИ НЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад Бијелић

24.09.2014 14:20

Највећи криминалци су : Додик, Човић, Изетбеговић и Лагумдзија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

24.09.2014 14:28

Гледам неку веце на странацкој трибини тог Спирица,запјенио,србује до Токиа а маса под сатором у делиријуму,па ово нигдје нема,увијек на исту дреку, или су сви исти као и он или смо највеци мазохисти на свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фокландски скоцимис

24.09.2014 14:49

Још један од доказа зашто су неки покушали да угуше СИПА-у и Тужилаштво БиХ све преко наводних националних интереса. Неће нити једна државна агенција бити укинута а у новембру очекујем масовна хапшења,бит ће бјежаније на све стране свијета,20 година се узима залогај из уста свим народима и све под кринком националних интереса. Херцеговачки портали већ покушавају спасити Човића а неких посебних детаља и нема у етер,спремите пругаста одијела и четкице за зубе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

24.09.2014 14:57

Банда није хтјела донацију фискалних каса, а јадан народ једва скрпио да их купи. Зликовци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамо

24.09.2014 15:02

Нанесена је штета одавно овој земљи да се неће опоравити ни за 100 година, шта год да се уради и ко год да се ухапси џаба је. Само селити одавде ко може а ко не може нека преживљава и трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетка Видосава

24.09.2014 15:03

Нећеш се Милораде овај пута извући кад би и читав свијет био на твојој страни. Ништа тебе Милораде народ и Република Српска нису занимали, сва твоја преокупација је била: пљачка, пљачка, пљачка и девастација Републике Српске. Свему једном дође крај па тако и теби Милораде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цет

24.09.2014 15:04

Додик је фаца највеца! ЗИВИО ДОДИК!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

едо

24.09.2014 15:07

Нека су они подигли крст изнад Златиста. Мора им се одати признање како успјевају дрзати овце у тору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бања Лука

24.09.2014 15:08

Ако их Кемо све стрпа у затвор лицно цу покренути петицију да по њему назовемо улицу у Бањалуци :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.09.2014 15:25

Невјероватна је цињеница да бизнисмен Студен за цијену стана у Бецу купи таквог функционера. Ово показује како се Спириц за мале новце продаје... ма треба из земље истјерати овакве политицаре и сумљиве бизнисмене. Народе опамети се и покази зубе на наредним изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

24.09.2014 15:26

Бла Бла све рекла казала и да има ту несто они су сигурни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

24.09.2014 15:28

То је мало од свега ста се радило!И Додику и Спирицу је мјесто са Цаусевицом јер је то иста сорта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари из Фоце

24.09.2014 15:31

Спиридоне Спирицу једва те цекамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта каже жена?

24.09.2014 16:06

Шпирић би србовао а кад дође кући његова жена муслиманка му се у фацу насмије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

24.09.2014 16:10

Највеци криминалци и лопови су Спириц и Косарац, његов уценик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјола

24.09.2014 16:19

Кад оду у затвор ја цу оним најгорим затвореницима доносити цигаре и храну само да их ДОБРО ДОБРО Ј... и ЗЛОСТАВЉАЈУ и да ми се властити зивот огади .. Додику , Скрбицу , Спирицу , Тегелтији , Дзомбицу . И НАРАВНО СВЕ ИМ ТРЕБА КОНФИСКОВАТИ И ВРАТИТИ НАРОДУ И ДРЗАВИ !! А њих СВЕ У ОКОВЕ ЛАНЦЕ И ТАМНИЦЕ ПАКЛА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепељуга

24.09.2014 17:05

ДОДИК ЈЕ ЦУДО,ОН ЈЕ ЦУДОТВОРАЦ КОЈИ МОЗЕ СВЕ И СВАСТА ДА УРАДИ ЗАТО ЗАСЛУЗУЈЕ ДА БУДЕ ПОНОВО БИРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКАЗЗА РАЗЛИКУ ОД ДРУГИХ КОЈИ КУКАЈУ И ОПТУЗУЈУ ОН РАДИ,ТО ПОКАЗУЈУ СВИ ОВИ ТЕКСТОВИ ЗИВИО ТИ НАМА СТО ГОДИНА ВЈЕЦНИ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лесс

24.09.2014 17:37

Конацно је долијао стари Спиркан, лопов неопјевани!!! Цоркаааа, ха, ха, ха ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

24.09.2014 17:48

Цаусевиц отвара Пандорину кутију. Ко је јос умијесан видјецемо. Али ове будале Додика, Спиру, Алијиног пионира и Цовица све то иза ресетака па нек се тамо мигоље. И мене цуди како имају оволуку подрску народа мислим наравно на СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

24.09.2014 17:50

Хехе пепељуга,како си се надала добро си се удала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.09.2014 18:45

У прдекану са Спирицем и Милокрадом Лактасенком. Доле лопови, багра и сеоски дјилкоси из Дрвара и Бакинаца. Сназно у промјене за бољу будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

24.09.2014 18:50

Повјешат банду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски Вук

24.09.2014 19:50

Да ли знате да је цлановима снсд - сиром Српксе ЗАБРАЊЕНО да гледају БН телевизију. Данас сам био код једног познаника и замолио га да пребаци на БН да погледам вијести, цовјек је вриснуо и рекао зени да се тај канал избрисе са ТВ-а. Питам га у цему је проблем, а он ми казе да је то НАРЕДЈЕЊЕ које вази за све цланове снсд-а... мислим да је ово пресло сваку границу, узас над узасима... старсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо оргинал

24.09.2014 20:06

Цитам васе кометаре и размисљам како би то било све супер да падну ови криминалци из СДА , ХДЗ и СНСД -а . Само како се избори близе све висе губим наду у регуларност избора. Мислим да се ова политицка криминална организација вец добро припремила да манипулисе изборе и да остану на власти. Разлог је јасан, ако изгубе изборе иду сви на дугогодисње робије . Све потребно дрзе у својим рукама у дрзави па ако цемо искрено и тузиластво и Сипу тако да је манипулација избора реална ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

24.09.2014 20:35

Тразили су само паре,мафијаси снсдовски

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивна

24.09.2014 20:39

Како нема министра финансија Тегелтије, тај је најпрефриганији за узети лову, цлан је управног одбора УИО и без његовог знања нико не мозе узети ни марке, једноставно има цовјек "нос" за те ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

праведни

24.09.2014 20:59

ниција није до зоре сјала,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

људи лаксе мало

24.09.2014 21:35

На РТРСу је једина тема бандера коју је Електродистрибуција са Пала поставила покрај пута на кривини и попрецну дрвену греду ставили. Посље се како легенда казе указо логорас на батерије и прогласио рецену инсталацију за спомен обиљезје (тако је исто и себе некад давно прогласио логорасем иако се зна ста је дотицни радио и гдје је био). Кему јос нико није цуо а ако се власт не промјени нити неце. Знамо ко је директор СИПАе и ко га је ту довео тако да док он не оде неце бити ни истраге против било кога од споменутих политицара и кумова им. Зато сви на изборе и пазљиво бирајте. Знам и то да је СДС направио хетерогену коалицију и да се многима појединци персонално не свидјају ал без њих нема побједе јер је власт вец купила уз помоц јавних установа и предузеца превисе људи. Ако буду гласали срцем а не из интереса бице промјене а ако не бит це јако тијесно. Зато сви 12стог на црту и да ови преваранти конацно оду према своме политицком крају

ОДГОВОРИТЕ
Name

минЕр

24.09.2014 22:11

Највећи лопови, који све омогућују политичарима, јесте тужилаштво и суд, свих нивоа. Знамо ми и без Кеме шта се ради. Отворите сајт пореске управе и наћи ћете листе пореских дужника, који нису платили порез појединачно преко 100 милиона, углавном све "државне" пардон приватне фирме у државној својини. Како је то могуће. А ја као приватник, ако нисам уплатио 100 КМ ПДВ, за тај мјесец, финансије ме прозивају, и вриште, мораш платити до 12 сати иначе огромне су казне. Ако крене нека народна паљевина, бунт, ја знам гдје ћу прво. А кад народу прекипи, поплава је мала маца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

24.09.2014 22:46

Шта могу папци тражити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦОКИ

25.09.2014 03:49

Суд БиХ нити има техницких нити моралних могуцности да проведе један овако велики процес и на крају це сви бити ослободјени у недостатку доказа,а они це наставити своју политику узивајуци у свом богатству и на слободи.Мозда по који неце бити висе у политици а није ни вазно они нису били ту због политике него због крадје

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.09.2014 06:27

Зна се добро шта-проценат!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

25.09.2014 07:06

Ста год су тразили то су и добили...Спирица првог у затвор...па Скрбица....па остали....министар Ковацевиц..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.09.2014 07:24

Ово су само оне мутне радње које нису успјели да сакрију и заташкају. Ко зна колико још криминалних радњи има и колико треба да изадје на видјело. А ко ће да их процесуира? Њихови пријатељи у судовима и тужилаштвима? Зато 12. октобра мора доћи до промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

25.09.2014 08:54

Народе мој овим лоповима нема краја..грабе све сто могу док су јос на власти а свијет им даје колико год кредита да затразе а они то све у свој дзеп.Бивса Југа са Титом је била задузена 13 милијарди..и Тито је тразио кредит и није га добио а разлог је да је Југа превисе задузена,не мозе висе , а сада ових 6 република су задузене са 176 милијарди..па сама Република Српска је 3 пута висе задузена него бивса Југа..знаци данас мозе све .свијет и ЕУ мисли..само се задузујте а ми вас имамо у саци и командујемо вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

25.09.2014 10:07

Хаха па мала кћера Шпирићева вози Ауди q7 сада и имају два стана у Бечу, а ви глупани само гласајте за СНСД, за бураза Ацу А6 нови, а тата и мама да не коментарисем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распучин

25.09.2014 10:13

Људи немогу доцекати изборе, сад би исао усраним метлама поцистити багру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе Помози Нам

25.09.2014 12:47

Са овим новцима смо могли бити Њемацка , искористити наса природна богатства запослити раднике, обезбиједити пензије, а овако смо обезбиједили да будемо понизена биједа а неколико људи тајкуни.. Бозе па јел могуце да су на слободи !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

26.09.2014 08:22

500.000 Арапа долази да се усели у РС,100.000 Турака дошло у Неум да нас нападну,200000 Енглеза смјештено у Тузли.Баја потпуно пролупао и жао ми је што неће бити способан за суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

26.09.2014 08:42

ЖИВИО ДРУГ ДОДИК.Мртвоме не би могли судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.09.2014 09:29

Земље које су донирале помоц због поплава сад тразе да се види гдје су та средства утросена а Дебели исао да трази 1милијарду ЕУ од Путина. Тај нема кога не лазе и коме мисли своје сељацке фазоне да продаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринути градјанин

26.09.2014 10:59

Данас у 18х је заврсна трибина САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ за нацелника у Лактасима. Позивамо све градјане Републике Српске да додју и подрзе поцетак краја ове бахате власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.09.2014 20:47

Ста цес Дебели красти кад будес у затвору у Фоци?Треба упозорити затворенике да це доци клептоман који не мозе да се контролисе па да сакрију све сто имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццццццц

27.09.2014 06:26

Ехееее Цаусевицу тебе треба послати у Хаг, јер ово сто си радио је у најмању руку издаја домовине,издаја народа и рад за оне који зеле БиХ унистити!! Због таквих као ти ова земља је у биједној ситуацији.....

ОДГОВОРИТЕ