Путеви у БиХ међу најлошијима

Босна и Херцеговина спада у земље са највећим бројем повријеђених и погинулих људи у односу на број пређених километара у возилу, показују полицијски извјештаји из земље.

Босна и Херцеговина 24.09.2014 | 11:03
Путеви у БиХ међу најлошијима

Брзина, алкохол и непоштивање првенства пролаза главни су узроци настанка несрећа.

Ситуација није боља ни када се упореди број страдалих у саобраћају у односу на број становника, гдје све анализе указују како су возачи у БиХ једни од оних који у свијету оставе највише живота на цестама, објављују Независне новине.

"Роадс килл" интерактивна мапа, или карта најсмртоноснијих путева у свијету, показује како на 100.000 становника у нашој земљи у саобраћају погине 15,6 људи, чиме БиХ заузима европски и свјетски врх када је стопа смртности у питању.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ се надају како ће се ствари у наредном периоду мијењати, а црне бројке смањивати.

Наиме, окончан је поступак за избор чланова Савјета за безбједност саобраћаја из реда стручњака, чиме су створени предуслови за израду и усвајање стратегије безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Она ће третирати постојеће стање безбједности саобраћаја, дугорочне и краткорочне циљеве, смјернице, кључне области рада и рокове за доношење плана за спровођење стратегије.

"Без системске и континуиране проведбе мјера нема постизања дугорочних циљева. За приступ Европској унији неопходно је да БиХ прихвати директиве и смјернице које обавезују земље чланице на повећање сигурности цестовног промета. Стратегијом сигурности промета на цестама дефинише се развој и функционисање система сигурности цестовног промета и израз је њеног опредјељења да буде дио регионалних и глобалних система сигурности промета", казао је Дамир Хаџић, министар комуникација и транспорта БиХ.

Подсјећања ради, само у Српској је у прошлој години на саобраћајницама и путевима живот изгубило 153 људи, што је, уколико се, на примјер, пореди број страдалих у Словенији, око пет пута више.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске, подсјетио је како Република Српска има своју стратегију за безбједност саобраћаја коју су усвојиле Народна скупштина Српске и Влада Републике Српске, па би се кровна стратегија могла тицати једино координације на нивоу БиХ.

"Очекујемо да буде формирана агенција за безбједност саобраћаја Федерације БиХ и да на тај начин буде успостављена структура, да би Министарство комуникација и транспорта вршило координацију. Сви одреда треба много да радимо и реализујемо наше планове и програме како бисмо спасили један живот", казао је Радовић.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Српске је усвојила Информацију о спровођењу Стратегије о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске и већ у првој години је смањен број тешко повријеђених.

Путеви дефинитивно имају утицај на безбједност саобраћаја, а у каквом се стању налазе, најбоље говори посљедњи глобални индекс о конкурентности Свјетског економског форума за прошлу и ову годину, а према којем боље путеве од БиХ имају чак и Зимбабве, Етиопија и Кенија, а од 148 земаља БиХ се нашла на 104. мјесту по квалитету путева.

Најбоље путеве у регији имају Хрватска (21. мјесто), Словенија (32), Албанија (76) и Црна Гора (95).

Иначе, према овом истраживању, најквалитетније путеве у свијету имају Уједињени Арапски Емирати, а слиједе их Француска, Оман, Португал, Хонг Конг, Аустрија, Сингапур, Швајцарска, Финска и Холандија. С друге стране, најлошије путеве у свијету, послије Молдавије, имају Гвинеја, Тимор, Румунија и Украјина.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Василије

24.09.2014 09:30

Каква земља-такви путеви.Земља никаква-никакви путеви.Те безбројне агенције имају за циљ,не да раде,него да ухљебе бројне црвеносекташке фаце,које о послу немају појма.У ствари,њима и одговарају незналице,које ће жмирити пред факинлуцима власт,и које ће им дати глас на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

24.09.2014 19:12

Никакво цудо, на примјер, заврсе трасу и уваљан асвалт треба бити 10цм дебљине а он 5цм. Разлика заврсава у дзеповима. Замисли од некадасњих ДОБОЈ ПУТЕВА и ООУРа у Модрици, ми спали на некакве Мркоњиц путеве да они асвалтирају. Који парадокс. Мозда су Спирицеви играци?

ОДГОВОРИТЕ