Славили титулу, а сад се боре за опстанке!

Сада већ бивши првотимци Црвене звезде преузели потпуно нове улоге у својим тимовима.

Фудбал 24.09.2014 | 16:30
Славили титулу, а сад се боре за опстанке!

Прошле сезоне носиоци игре српског шампиона, данас "чувари фењера" у екипама другоразредног квалитета. Многи ће се сложити, реално стање српског фудбала...

Преласком дугогодишњег чувара мреже Црвене звезде Бобана Бајковића у редове белгијског Лирса може се рећи да је, изузев Дарка Лазовића, завшен одлазак свих најважнијих карика шампионског ланца прошлогодишње генерације клуба с Маракане. На нашем највећем стадиону направљено је подмлађивање екипе, док су сада већ бивши првотимци преузели потпуно нове улоге у својим тимовима.

Најбољи стрелац Јелен Суперлиге Драган Мрђа прешао је у јапанску Омију, која води жестоку битку за опстанак у Џеј лиги. Повремени репрезентативац Орлова је квалитет потврдио на самом старту, у првих 10 утакмица постигао је седам голова и донекле вратио наду посрнулој екипи из Саитаме за опстанак у елитном рангу.

Његов најближи сарадник, Абиола Дауда, коначно је дочекао шансу у Витесеу, који је очајно започео сезону и након шест одиграних кола има само пет бодова. Дауда је праву прилику искористио пре само недељу дана, када је први пут као стартер постигао хет-трик у победи екипе из Арнема против Ексцелзијора. Челсијева филијала се у овом тренутку, потпуно неочекивано налази само корак изнад последњепласираног Хераклеса, али се очекује да ускоро напустити опасну зону, јер по квалитету заслужује далеко више.

Искусни штопер Дејан Келхар, који је пролетос играо у тандему са Савом Павићевићем, након пробе у Шефилд Венздеју заслужио је једногодишњи уговор у енглеском друголигашу. Ипак, стаменог словеначког интернационалца задесио је велики пех, пошто је убрзо након потписа повредио лигаменте колена у пријатељском мечу са Њукаслом и чека га дуга пауза.

Његов сународник Нејц Печник током лета није успео да пронађе задовољавајући ангажман, иако је имао контакт са италијанским Каљаријем, али је на велико задовољство Ненада Лалатовића остао на Маракани.

Велики љубимац Делија Милош Нинковић се на крају одлучио за одлазак у Евијан, где је имао отворену понуду тамошњег председника. Екипа из Ансија закована је за дно табеле француске Лиге 1, а популарни Нине за сада је одиграо само један првенствени меч.

Сада већ бивши капитен Црвене звезде Ненад Милијаш у финишу прелазног рока одлучио се за прелазак у редове турског друголигаша Манисе. Јасно је да ће црвено-бели тешко надоместити одлазак једног од најбољих играча Суперлиге, док су амбициозни челници Манисе добили играча, који у сваком тренутку може да направи разлику на терену. Милијаш је у прошлом колу поготком и асистенцијом донео прве бодове новом клубу и Манису дигао са дна табеле.

Када се најмање очекивало, Бобан Бајковић је пронашао нови клуб, а за све то најзаслужнији је био бивши тренер Црвене звезде и нови шеф струке Лирса, Славиша Стојановић, који у свом доскорашњем голману црвено-белих види решење за изрешетану мрежу белгијског прволигаша на старту сезоне. Бајковић је на крају сезоне, после читаве деценије у дресу Звезде одлучио за одлазак у иностранство, али праве понуде никако није било. Ипак, све то променило је интересовање Лирса.

Праве понуде, која којом би били задовољни и играч и Звезда, није било ни за Дарка Лазовића, па ће млади Чачанин најмање до зиме остати у црвено-белом. Клуб с Маракане је заинтересованим тимовима ставио до знања да неће прихватити понуду испод 2.000.000 евра, па су тако прилично глатко одбијени Ујпешт и Стандард. Крајем јула помињало се и интересовање португалског шампиона Бенфике, али до званичне понуде није дошло.

Подсећања ради, пре две године управа Владана Лукића је на столу имала од понуду од четири милиона евра аустријског Салцбурга за брзоногог везисту, али је она олако одбијена.

Много више среће у продаји играча овог лета није имао ни вечити ривал Партизан, који за разлику од неких ранијих сезона није имао праву "златну коку" у својим редовима.

Од важнијих играча екипе Марка Николића најближи одласку су били Никола Дринчић и Војислав Станковић. Искусни везиста је био практично на прагу преласка у Макаби из Хаифе, док је заменик капитена црно-белих дуго био повезиван са Лациом и Палермом, али на крају од тога није било ништа. Одрешене руке у преговорима имао је Данко Лазовић, којег су контактирали АЕК и Фејенорд, али се ипак одлучио да остане у Хумској.

Никола Гулан је прешао у шпанског друголигаша Мајорку, где је до сада забележио три наступа, али је екипа са Иберостара закуцана за дно табеле.

Коментари / 0

Оставите коментар