Џејми Варди - сеоски играч што 'уби' МЈ!

Два изнуђена пенала, две асистенције и један постигнут гол против Црвених ђавола винули су у звезде Џејмија Вардија који је прошле недеље као бесан пас растргнуо скупоцени пројекат Луја ван Гала.

Фудбал 24.09.2014 | 16:15
Џејми Варди - сеоски играч што 'уби' МЈ!

Навијачи Манчестер Јунајтеда и даље вриште од беса због пенала којим је кренуо крах њиховог тима против Лестера. За нови дебакл скупоценог пројекта Луја ван Гала ће окривити Марка Клатенбурга и поклоњен пенал Лестеру за 2:3 и почетак кошмара у Ист Мидлендсу. Пенал после којег је кренуло шамарање. По једном, па по другом образу. Црвени ђаволи нису знали шта их је снашло... Образи им још бриде од дебакла у Лестеру.

Али невероватно фудбалско поподне и фантастичан меч са осам голова нису били само плод лоше игре Манчестер Јунајтеда и једне грешке Марка Клатенбурга. Много више су били резултат лудачке партије момка са лудом фризуром. Фаца Џејмија Вардија је тог дана остала урезана у главама Јунајтедових дефанзиваца и милиона љубитеља фудбала који су испред малих екрана уживали у вероватно најбољој фудбалској представи од почетка сезоне у Европи.

Момак дивље енергије је шпартао горе, доле, лево, десно, ударао, уклизавао, бушио рупе у Манчестеровој порозној одбрани. На крају је ископао кратер пред Де Хеом из којег Црвени ђаволи нису успели да се ишчупају.

Има нешто симпатично и романтично, помало заборављено, грубо мушки у ономе што је Варди показао у недељу. Оно када као неуморни кер трчи до корнер заставице за скоро изгубљеном лоптом, пролази Маркоса Роха и заврће тачно на главу Уљои за први гол Лестера. Или тај фамозни пенал када као сеоски дрипац набада Рафаела, прави фаул, а онда скоро без контакта пада. Такав безобразлук није својствен Рафаелу или осталим звездицама Манчестер Јунајтеда које ће у тој ситуацији пасти и погледати у судију. Тако нешто приличи играчу из осме или девете лиге.

И управо је то прича Џејмса Вардија. Деветолигашког фудбалера и хулигана у покушају који терен схвата као гладијатроску арену и борбу на живот и смрт. Без респекта према звездама вредним на десетине милиона евра. На терену је 11 на 11 и ко буде јачи.

Џејми Варди је у Лестеровој суботњој рапсодији од пет погодака дао један гол, изнудио два пенала за још два гола и наместио преостала два гола (лопта се од њега одбила на ногу Камбијасу) за невероватан преокрет Лисица. Први пут је Манчестер Јунајтед у историји Премијер лиге прокоцкао два гола предности и доживео пораз. Блекет и Рохо су били на ивици суза због Лестеровог мустанга са чироканом.

Тек у 27. години Џејми Варди је освојио насловнице и привукао рефлекторе Премијер лиге. Где је тај момак био до сада? Многи су се питали гледајући како уништава Црвене ђаволе...

Рођен је Шефилду где је као клинац уиграо за Венздеј и где су му тренери константно мењали позиције, па није знао ни шта игра. Са 16 година су га из најстаријег фудбалског клуба на свету (Венздеј је наследник Шефилда, који је први клуб основан на свету само са фудбалском делатношћу) са објашњењем да је ниског раста.

Љут и разочаран, Варди је одлучио да заврши са фудбалом. Окренуо се улици и пабовима, па је убрзо после тога заглавио у затвору. Због традиционалне енглеске расправе међу пријатељима у кафанској тучи је лишен слободе. Суд му је наредио да због физичког напада као хулиган мора да носи електронску наруквицу и да се сваког викенда до 18.30 часова јавља у полицијску станицу.

После годину дана паузе од фудбала, одлучио је да опет проба у овом спорту. У редовима резервног тима тадашњег деветолигаша Стоксбриџа. А онда је експлодирао у првом тиму! Са 66 голова у 107 мечева током три сезоне је показао шта уме и помогао Стоксбриџу да се пласира у осму лигу.

Мечеви у том рангу острвског фубала често умеју да буду брутални, а брзоноги Варди је био мета бескомпромисних противничких дефанзиваца.
"Играли смо финале локалног купа, он је имао 17 година и играо је као навијен. Противнички играчи су се договорили да га ’среде’ и нису бирали средства како да га фаулирају. Али он се није превијао и ваљао већ је после сваког устајао и у следећем нападу био још опаснији. Његов карактер лошег момка је овде показао своју позитивну страну“, каже тадашњи Стоксбриџов председник Алан Бетел.

Проблем за Стоксбриџ је био што је Варди сваког викенда морао да се јавља у полицију до 18.30 и зато је био изгубљен за већину гостовања. Понеку утакмицу би одиграо само прво полувреме, а онда брзо с наруквицом у аутомобил и пут полицијске станице.

Током три сезоне играња за Стоксбриџ, Варди се истицао головима, али и црвеним картонима. Старт са две ноге је био његов заштитни знак. Осам пута су долазили људи из Шефилд Јунајтеда да га гледају, а он је на тих осам мечева два пута искључен. Више се нису враћали... Шта ће им такав лудак?

Али зато су у Вардија веровали људи из седмолигаша Халифакса и платили 15.000 фунти за његов трансфер. Тамо је провео једну сезону и "објаснио" са 29 голова у 41 утакмици. Довољно за нови позив и прелазак у пети ранг. У Флитвуд. Уследила је нова феноменална сезона, 31 гол у 36 утакмица и трансфер у друголигаша Лестер. Џејми Варди је тада постао најскупље плаћени аматер у историји енглеског фудбала, пошто су Лисице за њега платиле Флитвуду милион фунти. Иначе, аматерским рангом у Енглеској се сматра све испод четвртог ранга клупског фудбала.

У Лестеру је одиграо слабу прву сезону и постигао само пет голова у 29 утакмица. Навијачи су му звиждали и критиковали, па је опет изгубио живце и затражио да га клуб прода било где. Ипак, Најџел Пирсон је у њему препознао потенцијал и убедио га да остане. Убризгао му је самопоуздање које резултирало са 16 голова у 36 мечева прошле сезоне у Чемпионшипу када је Лестер протутњао на путу до Премијер лиге.

Сезону у најјачој лиги света је почео у сенци. Два пута је улазио са клупе, добијао шансу на кашичицу, а онда га је Пирсон пустио са ланца против Манчестер Јунајтеда. Први пут у стартних 11 у Премијер лиги и меч за памћење. Као побеснели пас је поцепао Јунајтед и засенио нападачки квартет гостију вредан 250.000.000 евра.

Таква глад за голом, за победом, за успехом не се виђа често... Такво нешто поседује само неко ко је до врха стигао са самог дна. То не могу имати Дани Велбек или Аднан Јанузај који од малих ногу живе у убеђењу да су нови Енди Кол или Рајанг Гигс. Пре четири године Естебан Камбијасо је са Интером славио освајање Лиге шампиона, Џејми Варди у исто време славио Стоксбриџове победе у осмој лиги, а прошле недеље су заједно славили демолирање Манчестер Јунајтеда.

Коментари / 0

Оставите коментар