Фудбал је спорт број 2 у САД!

Када се једног далеког дана осврнемо на њу, 2014. ће вероватно бити запамћена као година последњег глобалног искорака фудбала.

Фудбал 24.09.2014 | 09:45
Фудбал је спорт број 2 у САД!

Индијска премијер лига, која креће следећег месеца, отвориће у потпуности тржиште велико 1.2 милијарде људи, а Светско првенство у Бразилу учинило је коначно фудбал великим спортом у САД. Ако Њујорк Тајмс узмемо за пример, фудбал је током ове године озбиљно уздрмао позиције кошарке и бејзбола у Северној Америци.

По анализи текстова које је Њујорк Тајмс објављивао током претходне четири деценије види се да фудбал никада није био толико популаран и да је ово прва година у којој је успео да поред хокеја престигне кошарку и бејзбол.

Рани узлет фудбала у америчким медијима везан је за славни Космос на крају седамдесетих, када су се на теренима НАСЛ лиге Пеле, Бекенбауер и Блеки Богићевић борили са десетинама британских и латиноамеричких играча.

После пропасти лиге и пада током осамдесетих, фудбал се враћа 1994, у години када су Американци угостили Светско првенство, које и данас држи рекорд гледаности. Крај прошле деценије донео је нови узлет, али су се кошарка и бејзбол (до сада последња титула Јенкија 2009) држали. Нови пад та два спорта искористио је фудбал и избио на друго место далеко иза неприкосновеног америчког фудбала.

Угледни њујоршки дневни лист је, логично, наклоњен својим локалним клубовима, што се јасно види из великог присуства кошарке док су Никси освајали титуле или играли у финалима (1970, 1973, 1994) или хокеја током последњег освојеног Стенли купа за Ренџерсе (1994; занимљиво је да доминација Ајлендерса раних осамдесетих није привукла већу пажњу).

Највеће изненађење је да бејзбол више „скаче“ када су успешни Метси (1969, друга половина осамдесетих), него када доминирају Јенкизи (четири Светске серије 1996-2000), клуб који по анкетама има дупло више навијача у граду.

Четири деценије пошто је Жоао Авеланж подстакао ФИФА да се не ослања више само на старе бастионе фудбала у Европи и Јужној Америци, стигли смо врло близу дана у којем је фудбал освојио буквално цео свет.

Коментари / 0

Оставите коментар