На четири континента чак 64 рата

Једино су Северна Америка и Аустралија мирни континенти, док на остала четири сукоби букте у чак 64 земље.

Свијет 23.09.2014 | 17:18
На четири континента чак 64 рата

Најопаснији и најраспрострањенији су верски сукоби који се одвијају у већини зараћених земаља, али постоји и знатан број грађанских ратова, сепаратистичких тенденција, али и борба против нарко-картела од којих је најзначајнији сукоб у Мексику.

Бојан Димитирјевић, историчар и научни сарадник на Институту за савремену историју, прича да највећу претњу по мир у Европи, али и свету, представља новоофрмирана Исламска држава на Блиском истоку.

- Појавом Исламске државе дошли смо у фазу нових ратова. У питању је потпуно нова генерација радикалних исламиста са тежњама за сопственом државом која прети и Европи. Украјина није толика претња иако су у
сукоб уплетене озбиљне политике Европске уније и Русије где обе стране имају своје интересе. Иако су се у све умешале САД, њихова политика од 2001. године па на овамо показала се као трапава, односно неспособна и неделотворна да се суочи са ратом на Блиском истоку па самим тим и сада у Украјини. Њихова политика захтева нову дефинциију - прича Димитријевић.

Он напомиње да, иако је тренутно у односима Израел - Палестина мирна, ситуацију треба пратити због надолазећег таласа џихадиста будући да се „Израел сматра једним од највећих непријатеља арапског света”.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

24.09.2014 05:36

64 рата који се воде само за интересе Амрике и Израела (Јевреја)! Највеци лобисти у америцком Сенату од његовог оснивања су Јевреји!

ОДГОВОРИТЕ