Ово вам је најмоћнији човјек у свијету фудбала!

Када бисте фудбал посматрали очима истинских заљубљеника у њега, попут оних који су нас прославили у Монтевидеу давне 1930. одсуствујући са својих послова у пекарама, штампаријама или са чубурских улица да би играли оно што највише воле, Жорже Мендеш би вам био прилично стран.

Фудбал 23.09.2014 | 17:00
Ово вам је најмоћнији човјек у свијету фудбала!

Заправо, испрва би вам личио на измишљеног лика у наставку филма о првом Мундијалу, оног фудбалског менаџера Хочкинса, који новцем мами највеће звезде. Само, Хочкинс је то радио из неких својих виших циљева, буђења љубави према фудбалу на америчком тлу. Жорже Мендеш је, за разлику од њега, стваран лик. И, осим љубави према бизнису, уз управо откривена кршења правила ФИФА, о њему се може рећи само још једно: он је најмоћнији човек у свету фудбала.

Ко је уопште он? Најбогатији фудбалски менаџер на свету, што и не треба да вас чуди: када он "завршава посао", онда Мурињо добије нови клуб у коме ће радити, онда због доласка Радамела Фалкаа Енглеска не спава до дубоко у ноћ јер се прописима предвиђени рокови - померају, онда Кристијано Роналдо пређе у Реал, онда... Ма, просто замислите менаџера чији су клијенти Мурињо, Сколари, Ди Марија, Кристијано Роналдо, Фалкао, Хамес Родригез, Давид де Хеа, Виктор Валдес и... отприлике две трећине свих играча који напусте португалско првенство. Можда мало више.

Овај 48-годишњи Португалац је хтео да се и сам опроба у свету фудбала, али није успео иако је покушавао у више локалних екипа. Потом је почео да држи видео-клуб, радио као ди-џеј, затим отворио бар и ноћни клуб и... ту негде, помало сасвим случајно, кренула је његова невероватна каријера: у свом кафићу је упознао голмана Нуња Санта, коме је тада помогао да из Виторије Гимараеш пређе у шпанску Депортиво Ла Коруњу. Тако је почело. У наредних шест година специјализовао се за своје сународнике, а први значајанији међународни трансфер који је оркестрирао био је одлазак Хуга Вијане из Спортинга у Њукасл за 12 милиона евра 2002.

Решио је да иде корак даље од конкуренције, па је сам обилазио школска игралишта и кадетске екипе, не би ли уочио највеће таленте. Тако је спазио Рикарда Кварежму и постао му менаџер. Тако је уочио и Кристијана Роналда.

И, ту би ова прича могла да прерасте у ону једну идиличну, како се један Португалац лепо снашао, вредним радом обогатио, јер је постао и менаџер можда најчувенијег фудбалског тренера данашњице, Жозеа Муриња, па и многих светских звезда. Уосталом, само овог лета уговорио је прелазак Хамеса Родригеза из Монака у Реал, Анхела ди Марије из Реала у Јунајтед, Дијега Коште из Атлетика у Челси и Мангале из Порта у Сити, од чега је, укупно, зарадио око 36 милиона евра.

Да, могла би прича да оде на ту страну, па да се онда улепша чињеницама да је у протеклој деценији од 535 милиона евра колико су три највећа португалска клуба добила од продаје својих играча (Порто, Бенфика, Спортинг), он организовао трансфере вредне 362,2 милиона. Али...

Истраживање енглеског листа "Гардијан" шокирало је многе ове седмице: у тексту објављеном на тему рада овог фудбалског менаџера, откривено је да Жорже Мендеш, заједно са бившим челником Манчестер јунајтеда и Челсија, Питером Кењоном, крши прописе ФИФА и то тако што ради као саветник "инвестиционим фондовима" који поседују део права на одређене фудбалере - управо оне фудбалере које баш Жорже Мендеш продаје највећим клубовима. Како је у питању сукоб интереса, и то изведен према тврдњи "Гардијана" на врло вешт начин, питање је да ли ће евро-фудбал бити исти ако се неко, коначно, позабави таквим начином рада.

"Преведено на српски", проблем настаје када менаџер неког играча приликом обнове његовог уговора постави као услов да се део права на њега пренесе на одређену "трећу страну", која ће потом имати корист од неког будућег трансфера. А "Гардијан" управо за то оптужује Мендеша.

Тако је скоро цела екипа Спортинга приликом обнове уговора 2013. "продата" трима компанијама, које је нови председник клуба назвао "монструмима", јер држе 50 или више одсто власништва над играчима. Интересантно, та три фонда, "Квалитетан фудбал Ирска", "Квалитетан фудбал Ирска ИИИ" (у коме наводно свој удео има и Челси - што је забрањено прописима Премијер лиге, истиче "Гардијан") и "Фонд Квалитетног фудбала Ирске" - за саветнике имају Мендеша и Кењона.

Има и других сумњивих примера, попут доласка Бебеа у Манчестер јунајтед, из Виторије Гимараеш за 7,4 милиона фунти 2010. године. Момак који је имао проблематично детињство, који није никада играо за подмладак неког клуба, наступао је само на Светском првенству бескућника и играо у португалској трећој лиги - а стигао је на славни Олд Трафорд и то не за мало новца.

Јунајтед је тада обавестио своје акционаре да је непосредно пред трансфер Мендеш купио 30% економских права на Бебеа, те да је због тога енглески клуб морао да му исплати и то, и 10% од висине трансфера на име менаџерских трошкова, па је овом португалском бизнисмену припало 3,6 милиона евра од укупно утрошених 7,4. На страну сад што Бебе никада није одиграо ни минут у Премијер лиги, што је потом отишао у Бешикташ, где није мали број Мендешових клијената, а онда је мало био у Рио Авеу, па Пакош Фереири пре него што га је Бенфика овог лета купила за - 2,9 милиона евра.

Радио легално или не, као што тврди "Гардијан", Жорже Мендеш у већем делу своје каријере свакако није кршио прописе, већ је користио могућности које су му омогућавале "рупе у закону". Да ли ће неко те рупе запушити, остаје да се види после овог истраживања енглеског листа.

Коментари / 0

Оставите коментар