Лакташи први тест

Ванредни избори за начелника Лакташа 28. септембра биће својеврсна „генерална проба“ за опште изборе заказане за 12. октобар.

Република Српска 23.09.2014 | 07:55
Лакташи први тест

По много чему, оно што се догоди у Лакташима биће јасан показатељ - како стоје СНСД и опозиција. Ово одмеравање снага је специфично по томе што су управо Лакташи, с разлогом, пуних 17 година доживљавани као упориште Додикове странке.

Међутим, прилике су почеле да се мењају после раскола у странци председника Српске. На то подсећа један од тројице кандидата - Вукашин Војиновић, који излази на изборе под заставом Савеза за промене.

Војиновић подсећа да је бивши начелник Милован Тополовић из СНСД смењен, нељудски и незаконито управо под притиском струје коју предводи Будимир Станковић, председник општинског одбора СНСД и кум Милорада Додика. Управо овај „човек из сенке“ стоји, по оцени Војиновића, иза кандидатуре Мирослава Коџомана из СНСД, „што и народ зна“.

Осим Војиновића и Коџомана, у игри је и Жељко Перенчевић из СНС.

Вукашин Војиновић, који за „Новости“ каже да је његова кандидатура храбра, не зато што се некога боји, него зато што је општина Лакташи под руководством СНСД постала презадужена, а буџет се само за шест година срозао са 50 на 14,5 милиона КМ.

- Мени је драго што су ми СНСД и Будо Станковић истурили непознатог кандидата који и не живи у Лакташима. Тиме су сами себи потписали пораз у овом месту, јер сам уверен да већина грађана није за победу „Будиног кандидата“ - каже Војиновић. Он истиче да тако размишља и 90 одсто људи у СНСД који се потпуно поцепао у Лакташима.

У међувремену, Лакташи су пропустили значајну шансу за развој.

- За 16 година у Лакташима је потрошено 500 милиона КМ, а притом се не види неки значајнији објекат који је изграђен. Од фонтане која је коштала 350.000 КМ, јавне расвете која нема употребну дозволу, до спортске дворане вредне 20 милиона КМ у којој се годишње одигра десетак утакмица и која служи за промоције СНСД - каже Војиновић.

Он истиче да би много боље било да је тај новац подељен грађанима и уложен у пољопривреду или воћарство од чега би живело бар 700-800 људи.

- Морамо се вратити селу, јер су Лакташи 70 одсто пољопривредно оријентисани. Некада се откупљивало на хиљаде тона воћа, поврћа, меса, а сада је то спало на неколико људи блиских СНСД. Лакташи су као општина приватизована и народ хоће промене - уверен је у изборну победу Војиновић. Он поручује и обећава да ће бити начелник свих грађана и да се нико неће осећати дискриминисано.

- Неће бити никакве одмазде. Ниједан радник у општинским и јавним предузећима неће остати без посла. Знам да је 90 одсто људи у СНСД у Лакташима часно и поштено, позивам их на сарадњу - поручује Војиновић.

И Жељко Перенчевић, кандидат СНС за начелника општине, сматра да су Лакташи у тешкој економској ситуацији.

- За то је одговоран СНСД који је у Лакташима на власти пуних 17 година. С друге стране, имамо опозицију која је некомпетентна. Дакле, на сцени су све лоше политичке опције. Ми доносимо промене и новине у односу на ова два застарела концепта - рекао је Перенчевић за „Новости“.

Он је истакао да је суштина његовог економског програма довођење нових инвеститора у Лакташе.

- Треба само да препишемо концепт СНС у Србији. Највећи проблем Лакташа је што се протеклих 10 година није ништа радило. Радње и предузећа се затварају. Предузетници одлазе из Лакташа. Циљ је да привучемо што више фирми и тиме створимо нова радна места. Запошљавање људи мора да буде приоритет - казао је он.

Кандидат СНСД Мирослав Коџоман, с друге стране, сматра да је његова предност у односу на противкандидате та што је обављајући досадашње послове у електродистрибуцији упознао велики број грађана и да његови конкуренти, „или нису познати грађанима у смислу својих способности, или су познати на начин који им не иде у прилог“.

- Апсолутни приоритет су нова радна места. Лакташи су у времену иза нас постали препознатљиви по предузећима која су долазила у Лакташе ради покретања посла, и тај тренд је омогућио да многе породице остану овде и планирају своју будућност у Лакташима.

Он истиче да су ауто-пут до Градишке, као и онај који ће се градити до Прњавора шанса за индустријализацију и да је потребно наставити изградњу водоводне, електро и мреже јавне расвете до сваког насеља у општини и завршавање реконструкције путне мреже, првенствено у Жупи која је тренутно у највећој потреби за тим.

Он као своју предност у односу на осталу двојицу кандидата истиче, како каже, чист образ, и чињеницу да није део ниједне афере.

- У прилог ми иде и она народна да ивер не пада далеко од кладе, јер су мој отац и моја породица добро познати нашим комшијама и суграђанима. Желим да на крају свог мандата Лакташи буду уређенији, богатији и задовољнији него данас, каже Коџоман.

ЛОБИРАЊЕ

У уједињеној опозицији у Лакташима кажу и да имају информације да СНСД ових дана врши „притисак“ на чланове бирачких одбора и посматраче на изборима. - Позивам све надлежне органе да испитају ова сазнања. Такође, надам се да се неће поновити ситуација са огромним бројем неважећих листића, чак 12 одсто у овој општини са претходних локалних избора, те да ће и домаће и међународне институције обратити пажњу на дан избора у Лакташима - каже Војиновић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

др Дабиц

23.09.2014 06:01

Опста је клима да је готов,не би слао букаторе да минирају скупове господина Војиновица да нема информације анкета. НИЦИЈА НИЈЕ ГОРИЛА ДО ЗОРЕ. ГОТОВ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ

23.09.2014 06:09

ДОДИК У ЛАКТАСИМА НИКАД НЕЦЕ ИЗГУБИТИ СТО ЈЕ ОН НАПРАВИО НЕЦЕ 10 ВУКАСИНА ЛАС ВЕГАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР ДАБИЦ

23.09.2014 06:26

РАДЕ нису у питању само Лактаси,вец Лактаска опстина народ је незадовољан,засто се разисао са Тополовицем и осталима,у Александровцу је у сали за физицко направио приватни стадион ИГОКЕЕ и кафиц гдје долазе његови увлакаци,игралисте испред сколе гдје дјеца треба да се играју,користи као паркинг за своје хеликоптере одакле полијеце и слијеце. (ИСИ ОНАЈ У КОМЕ СЕ ВОЗАО СА БОРИСОМ ТАДИЦЕМ) јер не смије земљом ходати боји се народа. ГОТОВ ЈЕ ГОТОВ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

23.09.2014 07:15

Ту се родило највеце зло по српски народ западно од Дрине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

метла

23.09.2014 07:25

Готов је! Пада црвена банда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни гавран

23.09.2014 07:32

Овај Перенчевић личи на тројанског коња, али не оног из грчког мита или из Вергилијевог епа или Шлимановог музеја, већ на овог домаћег, свакодневног, на домаћу израду, муљање, превару и блеф. Па би се због тога могао преименовати и у партијско парипче, како то народ каже за ову врсту. И стварно личи, баш као и колач у једној симпатичној ТВ реклами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

23.09.2014 08:04

Да хоће какав добар метеор побиједити, онако момачки да одвали таман прије пребројавања листића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгуби ли?

23.09.2014 08:05

Уколико Додик изгуби "у вучијој јазбини" изгубит ће свугдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ

23.09.2014 08:06

ЗИВИМ У БЛ И ИМАМ РОДБИНУ И ПОЗНАНСТВО У ЛАКТАСИМА КРИЗА ЈЕСТЕ СВУДА АЛИ НАРОД У ГЛАС КАЗЕ БОЉЕГ НЕМА И ПОЛА ЉУДИ КОЈИ ГОВОРЕ ПРОТИВ ЊЕГА ЦЕ ГЛАСАТИ ЗА ЊЕГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

23.09.2014 08:11

Погрешни кораци које су направили тајкуни СНСД-а, одлуком о смјени начелника, а затим уцјенама бирача да глас дају њима, насиљу над својим суграђанима, отворили су врата веома убједљивој побједи опозиције у Лакташима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маркан

23.09.2014 08:54

Радници Општине у Лакташима се уписују на списак са бројем личне карте и под пријетњом отказом уцјењују да присуствују митингу СНСДа. Провјерена информација од цовјека који тамо ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

@РАДЕ

23.09.2014 10:53

А пола људи који су уз њега,гласаце против њега. Огромно је разоцарење и унутар СНСД-а,само се о томе сути због мира у куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дунга

24.09.2014 14:47

"Маркане" то сто ти писес је циста лаз,и без обзира на све Мирослав Кодзоман узима изборе у Лактасима.Ја зивим 30 год у лактасима,и имам родбину у опстини,тако да знам да је то циста лаз.

ОДГОВОРИТЕ