Истрага о прислушкивању у БиХ

Канцеларија за професионалне стандарде и унутрашњу контролу у Граничној полицији БиХ проводи истрагу у вези са проналажењем нелегалног уређаја за прислушкивање, потврдио је данас начелник Кабинета директора ГП БиХ Радиша Самарџија.

Босна и Херцеговина 22.09.2014 | 22:10
Истрага о прислушкивању у БиХ

"За сада не можемо саопштити више детаља, јер би било и непримјерено и непрофесионално да ометамо или на било који начин утичемо на ток истраге", рекао је Самарџија.

Према његовим ријечима, јавност ће о резултатима ове истраге бити благовремено обавијештена.

Приликом инспекцијског надзора у Централној истражној канцеларији Граничне полиције БиХ у њеном сједишту пронађена су три нелегална уређаја за пресретање, односно прислушкивање, рекао је данас директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Галић је на конференцији за новинаре рекао да су ова три уређаја посуђена од Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, али да нема трага о њиховом уласку, нема било каквог споразума, нити је о томе обавијештено Министарство безбједности БиХ као кровна институција.

"Немамо информације да је неко противзаконито прислушкивао, али је нејасно да неко донесе три прислушна уређаја у Граничну полицију БиХ и стави их у просторије гдје нема сталног надзора над њима. Да ли су кориштене законом предвиђене мјере показаће даља истрага", навео је Галић.

Према његовим ријечима, ови нелегални уређаји нису се налазили у просторијама предвиђеним за активности прислушкивања.

"Ти уређаји нису били само у просторијама у којима су пронађени него су премјештани у више канцеларија. Прислушкивање су чинили и они припадници Граничне полиције БиХ који нису директно овлаштени за те послове", нагласио је Галић.

Он је напоменуо да у Граничној полицији БиХ у овом тренутку не располажу са информацијама о лицима која су прислушкивана.

Према Галићевим ријечима, о прислушкивању на тим нелегалним уређајима нису вођене евиденције о прислушкивању.

"Те евиденције се односе, прије свега, на одређене листинге бројева телефона лица која су прислушкивана. Начин на који су вршена одређена прислушкивања, те формирани и израђивани транскрипти рађени су супротно закону. Један број полицијских службеника Централне истражне канцеларије затечен је на уништавању одређене документације за коју ће бити утврђено о чему је ријеч", нагласио је Галић.

Галић је саопштио да је већина прислушкивања рађена путем ових нелегалних уређаја, иако Гранична полиција БиХ посједује два регуларна уређаја која су добијена од Министарства безбједности БиХ.

"Постојећи регуларни уређаји за прислушкивање нису били кориштени у више од 90 одсто капацитета. Над тим уређајима Министарство безбједности БиХ редовно сваке године врши инспекцијски надзор", истакао је Галић.

Према његовим ријечима, један број припадника Граничне полиције БиХ који су грубо кршили законске прописе премјештен је на друго радно мјесто и против њих су покренуте одређене интерне истражне радње.

"Поједини су премјештени на друга радна мјеста, јер је процијењено да би останком на садашњим радним мјестима могли да угрозе интерну и кривичну истрагу. Уколико се докаже да ту има елемената кривичног дјела, биће процесуирани", рекао је Галић.

Он је поручио да ће цијели случај бити испитан до најситнијих детаља, а о свим релевантним и битним стварима обавијештени надлежни органи.

"Обавијештено је и Тужилаштво БиХ и био је присутан и дежурни истражни тужилац", истакао је Галић.

Он је позвао медије да о овом случају извјештавају објективно, посебно у ово предизборно вријеме, када би неки могли да ова дешавања злоупотријебе у предизборне сврхе.

Коментари / 0

Оставите коментар