Пропадају пакети хуманитарне помоћи

Хуманитарни пакети Црвеног крста Републике Српске након више мјесеци уклоњени су из Спортске дворане ,,Пеки''у Палама и сада кисну у дворишту зграде Црвеног крста.

Република Српска 21.09.2014 | 19:40
Пропадају пакети хуманитарне помоћи

У општини Пале кажу да су на вријеме упозорили руководство Црвеног крста да им је простор у дворани неопходан за складиштење огревног материјала, али да су их они игнорисали.

Поставља се питање зашто је хуманитарна помоћ уопште била у складишту и зашто није подјељена становништву којем је неопходна?

Прије 4 мјесеца Спортска дворана Пеки у Палама уступила је простор Црвеном крсту за складиштење хуманитарне помоћи. Очекивали су да ће то бити привремено, јер помоћ се скупљала да би се дијелила поплавама угроженом становништву.

Простор у којем се налазила хуманитарна помоћ иначе се користи за складиштење материјала за гријање дворане. Дошло је вријеме грејне сезоне у Палама, у складишту су се појавили и мишеви, али не и руководиоци Црвеног крста Републике Српске.

Тек када је директор Дворане запријетио да ће позвати телевизију хуманитарни пакети, у којима се налазе средства за хигијену, су изнешени али ни тада нису подјељени него су сложени у двориште испред зграде Црвеног крста Републике Српске.

,,Фрапира чињеница да роба стоји више мјесеци а требала је бити упућена становништву којем је неопходна. Ово није добро и за ово су одговорни предсједник Црвеног крста Републике Српске Јово Грујичич и секретар Ђоко Михајловић'', оптужује предсједник Црвеног крста Источно Сарајево Војислав Милинковић.

Прозвано руководство Црвеног крста не зна у чему је проблем и због чега наше интересовање за спорне пакете.

,,Ми смо морали да иселимо пакете из дворане. Они су премјештени и заштичени и шаљу се према угроженим. Ради се о 700 хигијенских пакета које не би смо требали ни дијелити јер морамо имати залихе за хитне интервенције'', појашњава генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић.

Ни руководству општине Пале није јасно зашто помоћ није достављена поплављеном становништву којем су средстава за хигијену неопходна.

,,Покушали смо доћи до одговора али нам је у нашем општинском Црвеном крсту речено да је то у надлежности Републичког Црвеног крста. Ми смо им уступили простор у дворани и упозорили их да ће нам тај простор требати за складиштење материјала за гријање. Није ми јасно зашто се ово дешава'', истиче предсједник Скупштине општине Пале Мирослав Брчкало.

Осим хуманитарних пакета Црвени крст Републике Српске није извршио ни подјелу новца прикупљеног путем хуманитарног броја, тако бар тврде у градској организацији Црвеног крста у Источном Сарајеву.

Генерални сектетар тврди да су до сада подијелили 500 хиљада евра донације швајцарског Црвеног крста и то по 2 хиљаде евра за 500 породица у Шамцу док је од  помоћи међународног Црвеног крста 450 породица у Бијељини добило по 805 марака.

Што се тиче хуманитарног броја прикупљено је 480 хиљада марака али се тај новац чува.

,,То су наша средстава и ми то чувамо а биће у оптицају почетком октобра када Републички одбор Црвеног крста донесе одлуку о куповини хране'', каже Ђоко Михајловић.

Поплављено становништво, али и хиљеде других који су социјално угрожени, мјесецима моле за храну, а Црвени крст Републике Српке, случајно или не планира куповину хране почетком октобра баш уочи избора.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БЕНЕЛУКС

21.09.2014 17:13

Бас вам хвала на овој лијепој информацији, тако да знамо да у будуце не саљемо. Ово цу превести на француски и њемацки па нека виде гдје су њихови пакети заврсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

21.09.2014 17:35

Па веце смо ми будалетине које смо финансиски подрзавали овај напацени народ. Какви политицари таква и дрзава, само пусти јад и туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

21.09.2014 17:38

Само помоц која је упуцена преко невладиних организација стигла је до крајњих корисника. Оно сто је упуцено преко Црвеног крста, заврсило је или овако или у робним резервама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви смо добро је...

21.09.2014 17:43

Па боји ли се ИКО Бога у овој земљ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицан

21.09.2014 19:07

Никад висе закапе неце добит помоц од мене црвени крст.срам вас било смрадови једни црвеног крста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.09.2014 19:32

Ово је један од разлога што Баја мора пасти .Све његови кадрови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвеле-Зуг ЦХ

21.09.2014 19:37

Дијаспоро отвори оци, ми скупљали и слали насем напаценом народу а баја оставио да дјели пред изборе, ако има Бога а има га баја после избора треба да одговара за све стоје урадио своме народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

запрепастена особа

21.09.2014 19:37

ееее милостиви бозе ти знас стацес са овим криминалцима сто злоупотребљавају неције добро а и тугу и муку оних који немају ни сво леба а камоли несто друго а тз људи се разбацују са тим сто припада тој поплављеној бједи јели тз хумани црни крст барем пописо то све сто стоји ко у бангладесу то јевелика грехота тако несто урадит дали ти тзљуди из тог тз цр крста имају свијест или с се уопсте могу назвати људима назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицо

21.09.2014 20:11

Мора да се није могло продати

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

21.09.2014 21:03

Знате ли ви колико њих брига за ово!!! Па народ зиви од 200км,гријање плаца радило-нерадило,пензије 100км,РС је потпуно неписмена...људи из РС кад оду на море не знају ни пливати али иду да казу да су били.Дзамије ницу на све стране...и дје су биле и дје нису биле...сто смо ратовали ако це дзамије да праве по РС и ако це мудзахедини у њој да праве своје центре!Али требало је глупе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небрига о људима

21.09.2014 21:07

Одличан текст, о небризи о људима, линк: Душко Петковић каже за "Аваз" да никада неће заборавити 15. мај, када је изгубио мајку Божицу, након неуспјешног покушаја да је спаси. Два дана провео је у поплављеној кући, пресједивши на креденцу и гледајући у мртву мајку. Данас је смјештен у једној собици у Дому стараца у Добоју, храни се у народној кухињи, а нико му од власти није изразио ни саучешће. - Сее море ат: хттп://www.аваз.ба/цланак/136803/два-дана-сам-заробљен-у-куци-гледао-тијело-мртве-мајке#стхасх.WрцФсЗ2В.дпуф хттп://www.аваз.ба/цланак/136803/два-дана-сам-заробљен-у-куци-гледао-тијело-мртве-мајке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покварени

21.09.2014 21:11

Покварењаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

21.09.2014 23:16

373 сата сам радио на прикупљању помоци и подјели , ни један једини камион није заврсио у црвеном крсту. Све смо их подјелили градјанима Републике Српске и Федерације БиХ. Договор је био да све подијелимо у РС медјутим десило се на терену да смо добили информације да су Муслимани дијелили пакете помоци и Србима. Тада смо одлуцили да и ми реагујеми и усли смо у Маглај прво и кренули са подјелом тада сам први пут осјетио ту дусу народа БиХ и схватио да смо ми ипак један народ.Залосно сто смо глупи и необразовани па немоземо то никако да схватимо. Нецу никада заборавити стару зену у једном селу близу Добоја /Придјел Горњи / која ми је у сузама исприцала своју прицу како је прозивила рат и поплаву. Залосне прице једног народа који је заведен идеологијом Велике Србије и Велике НДХ неке Босне о којој је сањао велики националиста Алија Изетбевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

23.09.2014 21:39

Па ја знам овог директора,један безобразник. Здеру и пију на дрзавни рацун. Па знате ли само колико је он пара потросио у ресторану са овим својим муљаторима. Ево опет це вјероватно поцетком октобра кад буду засиједали гдје це потросити паре да здеру и пију. Срам да их буде

ОДГОВОРИТЕ