Константно повећање производње и прихода

"Електропривреда Републике Српске" је од великог губиташа, каква је била до 2008. године, постала предузеће које константно повећава производњу електричне енергије и приходе, те постаје генератор развоја Српске, а самим тим и целог региона, рекао је извршни директор за економско финансијске послове у ЕРС-у Благоје Шупић.

Република Српска 21.09.2014 | 13:03
Константно повећање производње и прихода

Он је као разлоге за такво позитивно пословање, уз добро руковођење системом, навео повећање погонске спремности и подизање искористивости термоелектрана на већи ниво.

Поредећи 2001. и 2013. годину, Шупић је рекао да је 2001. ЕРС био губиташ и да је те године производња
била 4.700 гигават-часова електричне енергије, а да је 12 година после произведено 6.400 гигават-часова или 1.700 гигават-часова више, што је производња једне термоелектране.

"Резултат тога је да је и приход од 402 милиона КМ, колики је био у 2001. години, повећан на 707 милиона
у 2013, са ценом електричне енергије која је најнижа у окружењу", рекао је Шупић, наводећи да је цена струје за домаћинства у Српској нижа него и у Србији.

Шупић подсећа да је у 2001. години забележен губитак од 134 милиона КМ, док је у 2013. години ЕРС имала добит од 53 милиона КМ.

"Веома битна је и цена коштања у термоелектранама која је у 2001. години била 0,13 КМ по киловат-часу, док је у 2013. години цена смањена на 0,08 КМ", рекао је Шупић, те додао да су до 2001. године рудници и термоелектране биле "фабрике трошкова", јер су трећа лица правила трошкове, а да тога данас више нема.

Говорећи о дистрибутивним губицима, Шупић каже да су они у 2001. години били 26 одсто, док су у 2013. години смањени на 13 одсто.

"Најбољи доказ способности овог предузећа да се носи са свим искушењима је успех у очувању стабилности електроенергетског система у условима елементарних непогода у протекле две године - поплава, суша и екстремних снежних падавина", истакао је Шупић и додао да последњи пример незапамћених мајских поплава потврђује ове наводе.

Он напомиње да је ЕРС тада одговорила свим изазовима и показала да може да делује стручно, одговорно и без застоја и у тако екстремној ситуацији, те је, осим помоћи у људству и опреми, издвојила и 1.100.000 КМ поплављеном становништву у Српској, а да је кроз Фонд солидарности, који постоји у ЕРС-у, намењен за хаваријске ситуације и за обнову постројења, уплаћен износ од 5.000.000 КМ за поправку оштећених енергетских постројења, односно дистрибутивне мреже и трансформатора.

Шупић је навео и велики значај ЕРС-а за Херцеговину од које је, како каже, направила највеће градилиште у Републици Српској. Он је подсетио да је у току реализација капиталног пројекта "Горњи хоризонти", те да је добијена грађевинска дозвола за изградњу хидроелектране "Дабар" инсталисане снаге 160 мегавата и доводног тунела који ће се радити у оквиру овог пројекта.

"Овај хидроенергетски пројекат имаће вишеструки значај за општине Невесиње, Билећа и Берковићи и биће замајац привредног развоја целе Херцеговине, а осим енергетских и пољопривредних ефеката, биће решене и путне и водоводне инфраструктуре", рекао је Шупић.

Он је додао да ће на тај начин пројекат, на који се у Херцеговини чекало пола века, бити доведен у фазу
потпуне реализације на задовољство и корист становништва и привреде целе Херцеговине.

Шупић је напоменуо да од 2008. године ЕРС није изгубила ниједан судски спор, подсећајући да је завршена арбитража која се протеклих седам година водила пред Арбитражним судом у Бечу који је одбио одштетни захтев Чешког електроенергетског предузећа (ЧЕЗ) од 58.388.522 евра, те спор у проценту од 96 одсто решен у корист ЕРС-а.

"Да је одлука Арбитражног суда у Бечу велики успех ЕРС-а потврђује и правоснажно окончање поступка по алтернативној тужби ПИФ-ова за накнаду штете од 113 милона КМ, коју су повукли мали акционари", рекао је Шупић и подсетио да је пре мање од годину дана ЕРС добио и спор од 108 милиона КМ са Предузећем за производњу рачунара и рачунарских програма "СБ Софт" из Београда.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxxxxл

21.09.2014 11:26

То је мозда тацно али на моме рацуну не долази цијена од 0.08 вец 0.11 А цијена малотарифног обрацунавања је 0.08 (23-07х) и викендом а високотарфног је 0.14 (07-23х) радним даном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресуда

21.09.2014 13:31

Чешке новине писле су да је Арбитражни суд у Бечу донио одлуку да ЕРС исплати 7,6 милиона еура ЧЕЗ-у, а ја мислим да њихови новинари нису тако ниско пали да би обмањивали своје читаоце. Ми ћемо након пар мјесеци сазнати да је Суд донио пресуду у корист чешке компаније, уз образложење да нас то нас не треба да чуди, јер је Чешка чланица ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ