Стеауа мора да мијења и име и грб!

Букурештанска Стеауа, један од само два источноевропска клуба који је постао шампион Европе, мораће да промени име и грб.

Фудбал 20.09.2014 | 21:46
Стеауа мора да мијења и име и грб!

Национални завод за интелектуалну својину потврдио је да је Војска Румуније власник права на име и грб клуба, чији је оснивач била 7. јуна 1947.

Садашњи власник Ђиђи Бекали, који већ неко време води клуб из затвора, мораће да у најкраћем року промени име и грб, а уз то ће морати да војсци исплати сва средства која је клуб зарадио од продаје артикала са садашњим симболима.

Стеауа је за 67 година постојања најуспешнији румунски клуб са 25 титула (које симболизују две звездице изнад грба), 21 купом, 6 суперкупова Румуније и титулом шампиона Европе из 1986, када су победили Барселону и убрзо затим освојили Суперкуп Европе.

Фудбалски клуб био је део спортског друштва све до 1998, када се издвојио и приватизовао. Војска је и даље власник њиховог стадиона Генчеа, у западном делу Букурешта, на којем је 60 утакмица одиграла и репрезентација Румуније (1974. је отворен гостовањем ОФК Београда).

Историјске боје Стеауе су идентичне са бојама румунске заставе – црвена, плава и жута – с тим што су кроз готово целу историји дресови црвено-плави, а жута је звезда на грбу, као и гостујући дресови у последње време.

Стеауа је основана под именом АСА Букурешт (Армијско спортско друштво), звала се у првим годинама и ЦСЦА (Централни спортски клуб Армије) и ЦЦА (Централни дом Армије), све док 1961 није добила име ЦСА Стеауа (Спортски клуб Армије Стеауа). Име клуба званично је промењено у ФЦ Стеауа 1998.

Током историје клуб је мењао грб седам пута, уз очување кључних елемената. Последња измена догодила се 2003, када је Бекали вратио грб из најуспешнијих дана осамдесетих, са додате две звезде на врху, као симбол 20 освојених титула. Те две звезде такође остају војсци, јер је 20. Титула освојена у сезони 1997/98, непосредно пред промену власништва.

У Румунији ово није први случај да клуб мора да мења име и боје. Средином прошле деценије кроз читаву агонију је прошла ранија Политехника из Темишвара, а о невероватним збивањима у румунском фудбалу писали смо током прошлог лета.

Коментари / 0

Оставите коментар