Лимфоми: Оболи троје дневно

Увећани безболни лимфни чворови, ноћно знојење и умор, могу да наведу на погрешан траг, зато је правовремена дијагноза лимфома један од највећих изазова везаних за ову болест.

Здравље 20.09.2014 | 21:33
Лимфоми: Оболи троје дневно

Симптоми лимфома, рака лимфних ћелија, веома се лако помешају са знацима обичних инфекција попут прехладе или грипа. Увећани безболни лимфни чворови, ноћно знојење и умор, могу да наведу на погрешан траг, зато је правовремена дијагноза један од највећих изазова везаних за болест, која је по учесталости пета међу свим канцерима.

У Србији се сваког дана лимфом открије код три особе, али само 15 одсто пацијената добије одмах тачну дијагнозу - показују подаци које је поводом Светског дана борбе против лимфома презентовало Удружење пацијената оболелих од лимфома „Липа“.

- И у свету често лекари опште праксе помешају лимфом са неком безазленом инфекцијом - појашњава Маја Коцић, председница Удружења. Код нас 38 одсто пацијената између пет и 12 месеци чека на исправну дијагнозу.

Осим два главна типа лимфома, Хочкин и Нон-Хочкин, постоји око 45 подтипова, који су различитог степена агресивности, каже др Милена Тодоровић Балинт, хематолог из Клиничког центра Србије.

- Код нас се најчешће открива агресивни Нон-Хочкин лимфом дифузни Б крупноћелијски, више од трећине укупно оболелих има овај облик болести. Други по учесталости је лимфом индолентног тока фоликуларни нехочински, који може да се дуги низ година прати без лечења. За њих имамо алгоритме на основу којих процењујемо када треба кренути са терапијом.

Осим општих симптома који су такви да их често маскирају баналне инфекције, неки пацијенти имају и мало специфичније, али исто тако тешко уочљиве промене. Неки пацијенти губе на тежини, а да нису променили начин исхране. Ако су увећане лимфне жлезде у грудима, обично постоји притисак на трахеје, и тада пацијенти имају упорни суви кашаљ који их на крају доведе до лекара. Када су увећане жлезде у трбуху, оне притискају унутрашње органе, па симптоми могу бити бол у стомаку и проблеми са варењем.

- Увећена лимфне жлезде су свакако знак за узбуну, поготово када то стање траје дуже од две-три недеље и не смањује се после терапије антибиотицима - упозорава др Тодоровић Балинт.

Коментари / 0

Оставите коментар