Ко вуче конце из Путинове сјенке?

Руски председник Владимир Путин пажљиво је, током 14 година на челу Кремља, бирао своје сараднике који су му често и блиски пријатељи.

Свијет 20.09.2014 | 20:01
Ко вуче конце из Путинове сјенке?

Међу њима већи утицај имају такозвани "јастребови" него "голубови", оцењују аналитичари.

На Западу слабо познају припаднике тврде струје у Кремљу будући да се они клоне пажње јавности, али управо тај узак круг блиских Путинових саветника одређује тренутни курс конфронтације са Западом, наводи немачки радио Дојче веле.

Руски политички аналитичар Јевгениј Минченко их назива Политбироом 2.0, алудирајући на Совјетски Савез, када је држава вођена од стране утицајног руководства партијских функционера, и каже да су они утицајнији него икад.

Према мишљењу Јана Бремера, шефа консултатнске фирме Еурасиа Гроуп, ти "јастребови су тренутно у предности" и они имају јаче позиције у спољнополитичким питањима.

Путину је, како каже, у конфронтацији са Западом око Украјине важнија геополитика од привреде.

"Голубови пак припадају привредном блоку руске елите и њихов утицај на ту политику је веома мали", каже Бремер.

Према мишљењу Минченка, тренутно три човека имају највећи утицај на Путина и политику Кремља - Сергеј Иванов, Сергеј Шојгу и Игор Сечин.

"Они су главни профитери од чврстог курса Кремља“", каже он.

Шојгу, који је од новембра 2012. министар одбране, након Путина је најомиљенији руски политичар.

Бивши КГБ-овац и дугогодишњи Путинов пријатељ Сергеј Иванов је шеф председничке канцеларије, а Игор Сечин, бивши обавештајац и један од најпоузданијих Путинових људи је шеф највећег државног нафтног концерна Росњефта.

Сва тројица су представници такозваних "силовика", како се у Русији називају скоро сви који носе униформу.

Најмоћнији "силовики" су челници министарстава унутрашњих послова и одбране, али и тајних служби. Путин, некадашњи КГБ-овац, такође се убраја међу њих јер, како наводи Дојче веле, бивши "силовики" не постоје.

То објашњава зашто група око Игора Сечина, иако није део званичних структура моћи, има велики утицај на безбедносни блок, сматра Минченко.

Конфронтација са Западом је овај унутрашњи круг око Путина учинила још ужим, сматра Бремер и додаје да се већина њих нашла на мети санкција ЕУ и САД које, како каже, нису дале ефекта, већ су само повећале њихову зависност од Путина.

У најужем Путиновом кругу се мало шта променило због санкција, верује Минченко указујући да су поред Сечина, Шојгуа и Иванова, више утицаја добили пре свега лојални олигарси.

"Услед слабе спољне коњуктуре важније фигуре у Политбироу добиле су високе одштете“, истиче руски политиколог. Путину блиски предузетници су постали богати захваљујући пословним уговорима са државом, а данас су се нашли на листи за санкције Запада.

Он, међутим, сматра да не треба прецењивати утицај тврде струје у Кремљу.

"Да су јастребови потпуно надјачали, руске трупе би већ биле у Кијеву", каже Минченко који верује да у Кремљу постоје ривалске групе које желе да остваре свој утицај.

Бремер такође сматра да развој ситуације у данашњој Русији одређују конзервативци, али и да је грешка приписивати људима око Путина велики утицај на руску политику.

"Политику одређује сам Путин и тек неколицина из његовог окружења“", каже он, наводи немачки радио.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

боки

20.09.2014 21:45

Русија је за запад била и остала енигма ,по многим питањима а нарочито по начину размишљања ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

путн

20.09.2014 22:08

Путин цар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.09.2014 11:30

Таман ће запад поготово САД писати о људима из сјенке. Код њих је сваки предсједник лутка на концима која игра у зависности на коју је страну повуку. КГБ је њихова рак рана. Никада му нису могли ништа па ни сада. Ако наставе чачкати видјеће како он "јавно" дјелује. Амере можда и могу некако некако схватити али глупа ЕУ сама себе уништава због њих. Боље било западу да не почиње рат јер за Русе није ништа далеко за погодити а имају 5000 нуклеарних разлога да то остваре.

ОДГОВОРИТЕ