Последњи поздрав Милану Галићу

Породица, пријатељи и бројни спортски радници на комеморацији у Скупштини града Београда подсетили се на каријеру једног од најбољих нападача у историји Партизана и југословенског фудбала - Милана Галића.

Фудбал 19.09.2014 | 16:30
Последњи поздрав Милану Галићу

"Галић је аутентична спортска величина. Имао је компликован и тежак живот у младости, то је вероватно допринело да буде племенит и поштен. Он је пленио енергијом и односом према дресу клуба и репрезентације. Умео је головима да подиже публику на ноге. Отишао је као непоновљива личност у легенду", рекао је потпредседник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Иван Ћурковић на комеморацији.

Ћурковић је као голман Партизана био саиграч Галића из времена чувених црно-белих "беба".

Још један саиграч Галића из те генерације Бранко Рашовић истакао је да је легендарни нападач био велики фудбалер и човек.

"Време тече и полако са сцене носи све јунаке те генерације. За само неколико дана умрли су и Галић и Јоаким Виславски. Галићу је давање голова било задовољство, али и навика. Он је из сиромаштва дошао до светских, олимпијских висина", навео је Рашовић.

Галићев син Драган захвалио се на подршци и помоћи Фудбалском савезу Србије и Партизану, као и свима који су дошли на комеморацију.

Комеморацији у Скупштини града присуствовали су и председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац, бивши фудбалери Партизана Момчило Вукотић, Марко Валок, Ненад Бјековић и Милутин Шошкић.

Ту је био и бивши генерални секретар црно-белих Жарко Зечевић, некадашњи репрезентативац Југославије Илија Петковић, садашњи функционери Партизана Дарко Грубор и Ратомир Бабић, а испред ФШ био је и Зоран Лаковић.

Сахрана је заказана за овај петак у 13 сати у Алеји заслужних грађна на Новом гробљу у Београду.

Играчку каријеру почео је у ФК Пролетер из Зрењанина. Велико фудбалско име изградио је током наступа за ФК Партизан.

У периоду од 1959. до 1966. године одиграо је 281 утакмицу, постигао 165 голова и освојио четири титуле националног првака.

Био је део чувене Партизанове генерације која је 1966. године играла финале Купа европских шампиона.

У периоду од 1966. до 1970. играо је за белгијски клуб Стандард из Лијежа са којим је освојио две титуле националног првака и Куп Белгије. За француски Ремс наступао је у периоду од 1970. до 1973. године.

Популарни "Гале " је за репрезентацију Југославије одиграо ј51 утакмицу и постигао 37 голова, што га чини другим стрелцем у историји националног тима.

Са југословенском репрезентацијом освојио је друго место на првенству Европе 1960. године у Паризу, а исте године на Олимпијским играма у Риму освојио је златну медаљу.

Био је члан репрезентације која је 1962. године на првенству света у Чилеу освојила четврто место.

Коментари / 0

Оставите коментар