Синдикат тражи већу цијену рада

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске започеће преговоре о повећању цијене рада у свим предузећима у којима постоје финансијске могућности, првенствено да би био побољшан социо-економски положај запослених у овој области.

Република Српска 19.09.2014 | 10:45
Синдикат тражи већу цијену рада

Из овог синдиката саопштено је да већина предузећа већ шест година примјењује цијену рада договорену на нивоу гране од 127 КМ, иако у многима постоји могућност да буде повећана.

"С обзиром да имамо јако слабу сарадњу са удружењем послодаваца из области пољопривреде и прехрамбене индустрије Српске у смислу да је немогуће преговарати о повећању цијене рада на нивоу гране, морамо користити друге видове борбе за побољшање положаја запослених", наведено у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је циљ ових синдикалних активност да што мање запослених прима најмању плату од 370 КМ, а да се тиме и повећа најнижа плата на 50 одсто просјечно исплаћене плате у Српској, што номинално износи око 405-410 КМ.

Из овог синдиката напомињу да је на јуче одржаној сједници Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије договорено да се у наредном периоду ради и на организационо-идеолошко-информационом јачању гранског синдиката.

"То подразумијева да се појачано ради на синдикализацији у око 40 предузећа из области пољопривреде и прехрамбене индустрије на територији цијеле Српске у којима запослени нису синдикално организовани", додаје се у саопштењу.

Наводи се да ће се у наредном периоду радити и на очувању достигнутих права радника и инсистирати код послодаваца да поштују Општи колективни уговор.

Извор: Независне

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

19.09.2014 09:12

Не вјерујем да ико се тог и придрзава. Требало би њих стиснути да дају плате редовно и све остало Пензионо и здраствено. Како је могуце да приватник измири према дрзави обавезе, а према радницима не измири?? Треба дици плате на најмање 600 КМ. Па ко не зна водити фирму, продавницу, или несто друго, да и не покусава да ради. А не да искористава радну снагу!

ОДГОВОРИТЕ