Хоџа из солидарности са попом неће у Енглеску!

Сребренички Срби су дискриминисани при захтјевима да добију визе за улазак у Велику Британију, док Бошњаци пролазе без проблема, а чак и када је пут заједнички - дешава се да Срби остану без виза.

Република Српска 19.09.2014 | 08:55
Хоџа из солидарности са попом неће у Енглеску!

Визе љетос није добило двоје младих Срба из Сребренице за одлазак на међународну размјену аматерских позоришних група, као ни пет Срба који су у Енглеску требали путовати у оквиру мјешовите српско-бошњачке групе.

Прије неколико дана добили су одбијенице, док су Бошњаци из те делегације добили визе за улазак у Велику Британију.

Преходно је ова група младих аматера добила позив од престижне лондонске умјетничке школе да дођу у посјету, присуствују глумачким радионицама, те да изведу представу.

Двоје младих Срба из те национално мјешовите групе није добило визе, а они су носиоци њеног рада, па су остали скоро формално путовали.

Још пет Срба из овог мјеста прије неколико дана добило је одговоре да нису испунили услове за добијање визе од британског представништва из Варшаве, које је овлаштено за издавање виза грађанима југоисточне Европе.

Истовремено, визе је добила група Бошњака који су у Енглеску требали путовати у мјешовитој групи са Србима.

"Ријеч је о позиву Босанско-британског удружења `Сана` и методистичке вјерске заједнице Енглеске. Као национално мјешовита група били смо најављени у Амбасади Велике Британије за добијање сагласности за издавање виза за наше путовање", појашњава Срни сребренички протојереј Александар Млађеновић.

Он и сребренички имам Дамир Пешталић остварили су добру сарадњу и усагласили пројекте за чију су реализацију требали добити обећану подршку методистичке заједнице Енглеске, па је мјешовита српско-бошњачка десеточлана делегација била спремна да путује у посјету Острву.

"Попунили смо идентичне обрасце и имали исте новчане гаранције које су тражене за издавање виза, али Срби нису добили визе, а Бошњаци јесу, што говори о дискриминаторском односу Велике Британије или дијела њене администрације према српском народу", каже Млађеновић.

Након сазнања да српски чланови мјешовите делегације нису добили визе, сребренички хоџа Дамир Пешталић обавијестио је представника енглеске методистичке заједнице да се бошњачки чланови те делегације солидаришу са српским члановима и одбијају да сами путују у Енглеску.

Сребреничка група предвођена свештеником и имамом требало је да посјети Лондон, Бирмингем, Нотингем и Дерби, гдје би се упознали о начинима рада методистичке заједнице, као и радом џемата и Српске православне цркве, те посјетили британски парламент и редакцију Би-Би-Сија у Лондону.

Протојереј Млађеновић поздравља потез имама Пешталића и наводи да многе британске дипломате и представници цивилног друшта долазе у БиХ да нас "уче" толеранцији, помирењу и суживоту, а да овај примјер показује да они треба да уче од нас.

Млађеновић напомиње да се представник методистичке заједнице извинио српским члановима делегацији због овог инцидента и обећао да ће проблем бити ријешен.

Извор: СРНА

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бл

19.09.2014 08:37

Овакве вијести ми уљепсају дан.Такву будуцност зелим са својим врсњацима !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

19.09.2014 13:44

Лијепо је овако нешто чут

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп и ходза

19.09.2014 14:49

Примјер заједниства народа и вјера на овим просторима.Ефендија ти си показао да људскост у босанском цовјеку није убијена.Исто би поступио и поп ту нема дилеме.Некад мислим да ови са запада мамјерно раде на раздвајању народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.09.2014 16:04

Свака цаст за ходзу лијеп гест то треба поздравити, и јос једном глупи Енглези показују да су једни од оних који не желе добро Босни,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није добро

19.09.2014 16:11

Ово за нас никако није добро. Доказ добрих медјунационалних односа. Морамо промовисати мрзњу, то је гарант независности Српске. Е да их Додик зна насавјетовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма, праве се Енглази

21.09.2014 05:00

Науцице њих Скоти,ста је демократија и постовање.

ОДГОВОРИТЕ