Ученици пјешаче и по 20 км дневно

У бројним општинама у Републици Српској, углавном због лошег пута, немогуће је организовати превоз ученика, због чега су они принуђени да у школу иду пјешице.

Република Српска 19.09.2014 | 08:28
Ученици пјешаче и по 20 км дневно

Директори васпитно-образовних установа кажу да се ђаци и њихови родитељи сналазе како знају и умију, јер другог рјешења нема, а како су нам потврдили они с којима смо разговарали, до школе и назад ученици препјешаче и до 20 километара, мада није искључено да има и још драстичнијих примјера.

Конкретно, у Основној школи "Свети Сава" у Лопарама кажу да међу њиховим ђацима има и оних којима је кућа од школе удаљена и по 10 километара, тако да није риједак случај да, рачунајући и повратак, основци препјешаче 20 километара.

"Ту, нажалост, нема ни аутобуске линије, путна комуникација је веома лоша, односно уништена је током рата, а ријеч је о путу према мјесту Стара Тузла. Та дјеца дословно пјешаче, а међу њима има и малишана од шест-седам година", казали су запослени у Основној школи "Свети Сава" Лопаре.

Још су додали да малишане понекад и родитељи довозе, али то није случај сваки дан. Слични проблеми, поред ове школе у Лопарама, евидентни су и у бројним осталим школама, укључујући и поједине на подручју Бањалуке.

 "Ми имамо организован превоз који се врши редовним линијама, али пошто је ово доста велико подручје, раширено на површини већој од 200 квадратних километара, дјеца нам долазе са шест-седам страна. Из неких мјеста због лоших путева или слабе насељености не постоји превоз. Имамо подручну школу у Кмећанима, гдје дјеца пјешаче из села Вилуси. Удаљеност између та два села је око осам километара", испричао нам је Ненад Михајловић, директор Основне школе "Младен Стојановић" Бронзани Мајдан, код Бањалуке.

Током топлијих дана за ученике пјешачење и није толики проблем у поређењу са зимским мјесецима.
 
"Током зиме иду и родитељи с њима, сналазе се, што би се рекло", каже Михајловић.

Ученица првог разреда Основне школе "Милан Ракић" Карановац, код Бањалуке, дневно препјешачи 12 километара.

"Село у којем она живи удаљено је шест километара од школе. Сваки дан је мајка доводи у школу. Да препјешачи 12 километара дневно, за ученицу која је први разред заиста је много. Ја сам покушао да јој организујем превоз, али то је неизводљиво, јер је економски неисплативо за било кога да је вози", пожалио се Симеун Раљић, директор Основне школе "Милан Ракић" Карановац.

Из Министарства просвјете и културе РС подсјећају да је буџетом Владе РС за ову годину за намјене превоза ученика у РС предвиђено око 4,5 милиона марака.

Износ новчаних средстава према ученику, како наводе у ресорном министарству, одређен је Правилником о финансирању основних школа.

Како додају, Министарство просвјете и културе РС није надлежно за питање обезбјеђивања путне комуникације тамо гдје она не постоји, али тамо гдје постоји организован превоз, поступају према Правилнику.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мр. нонаме

19.09.2014 06:40

Пјесацио сам и ја прецицом 7 км, а у зиму када аутобус није долазио на вријеме него на гориво, исло се и по 10 км. Додјес на последња два цаса наставе и опет пјесице куци. Али види ти њихов изговор, лоси путеви, па нека сацекају дјецу тамо гдје пут јос проходан за возила. Када имају паре за глупости мозе се и понека марка наци за финансирање превоза дјеци. И ти наси политацари по Лопарама само трпају у своје дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

19.09.2014 07:25

Битно је да ми имамо најскупље путеве у Европи,од којих је црвена банда спискала у своје џепове више од пола цијене по метру/километру,или нечему трећем.Дјеца могу скакати и преко рупа и громила ,битно је да су пуни џепови владајуће секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxл

19.09.2014 08:38

Ми у РС имамо боље путеве него у Аустрији. Рецимо, по регистрацији ауто приколица, зато нам наси малисани иду пјесице, да се путеви не хабају. Код њих је регистрација ауто приколице до укупне 3500 кг.у просјеку 10€, а код нас од 150-260 КМ.

ОДГОВОРИТЕ