Американци мисле да је БиХ "нечувено" друштво

На страници Америчке амбасаде у БиХ оштар текст о одговорности власти написали су Дејвид Барт, директор мисије Америчке агенције за међународни развој у БиХ и пуковник Скот Милер, војни аташе.

Босна и Херцеговина 19.09.2014 | 07:11
Американци мисле да је БиХ "нечувено" друштво

Иако шеф развојне агенције и виши савјетник у америчкој војсци имају различите одговорности и партнере, обојица смо се лично увјерили у неспособност власти у Босни и Херцеговини, на свим нивоима, да одговоре на потребе грађана. Трагичне поплаве су породицама одузеле двије најпотребније ствари – сигурност сопственог дома и продуктивно запослење. Али, политичари у БиХ су се показали неспособним или неспремним да прате напоре међународне заједнице, макар и са пола интензитета, одлучујући да се понашају по свом стандардном обичају фаворитизма, интереса странке, тајних договора и пребацивања кривице на другог.

На донаторској конференцији одржаној у јулу, међународна заједница је осигурала више од 800 милиона евра у циљу помоћи поплављеним подручјима. Више од 100 милиона евра од тих средстава је већ потрошено на хуманитарну помоћ коју је међународна заједница упутила непосредно након поплава или на пројекте  обнове и опоравка од поплава. Међутим, међународне институције су властима БиХ обезбиједиле више од пола милијарде евра за помоћ и опоравак од поплава. Мало је шта од тог новца стигло до угрожених грађана или општина. Четири је мјесеца прошло од првих поплава, а бх. политичари нити имају какав план, нити чак озбиљну идеју коју би могли понудити за опоравак. Жртве поплава скоро ништа нису добиле осим празних обећања и изговора од својих лидера. Умјесто тога, ти исти лидери су брзо искористили међународну помоћ да напуне вреће којима покривају постојеће рупе у буџету које су настале као резултат њихове политике, а врло мало средстава је отишло за помоћ поплављеним. А сада траже преостала средства?     

Сваки ученик из поплављених подручја моћи ће се овај мјесец вратити у школу, јер су се
Европска унија и Уједињене нације потрудиле да брзо санирају штете у школама. Хиљаде предузећа и пољопривредника ће се моћи вратити продуктивном раду јер су се УСАИД, Влада Шведске, Влада Норвешке и друге организације потрудиле да помогну поновном покретању бизниса. Основна инфраструктура, попут мостова, водовода и путева је брзо поправљена захваљујући заједничким напорима међународне заједнице. Али, шта су саме бх. власти урадиле на том пољу?

Јасно је да има и свијетлих примјера. Оружане снаге БиХ, особље Цивилне заштите, волонтери, ангажовали су се храбро и неуморно у првим данима након поплава. ОС БиХ и даље проводе активности, те сада раде на пројектима деминирања, чишћења путева и на обнови инфраструктуре. Министарство финансија и Централна банка су брзо реаговали да би ослободили фондове УСАИД-а са циљем имплементирања наших најхитнијих пројеката. И ми и грађани БиХ смо им захвални на томе.

У поплављеним подручјима су се рафтинг клубови, локалне групе, дијаспора и одређени општински лидери ангажовали како би једни другима помогли без обзира на њихову етничку, вјерску или политичку припадност. Нажалост, ова настојања игнорисали су политичари који су изградили личне империје понављајући приче о томе како разлике међу етничким групама не допуштају заједничко функционисање, приче о прошлим непријатељствима и виктимизацији. Грађани ове земље то препознају као политичке тактике кориштене у прошлости да би манипулисали, завадили и контролисали људе.  Грађани знају да њихови политичари користе застрашивање и несигурност како би избјегли транспарентност и одговорност. То тешко да може бити рецепт за просперитетну и успјешну будућност на коју дјеца БиХ имају право.

Судија Врховног суда САД, Лоуис Брандеис, познат је по изреци ”сунчева свјетлост је најбољи дезинфицијенс”. Иако нам свакако треба више сунчеве свјетлости, он сигурно није говорио о временским приликама. Његова порука је да  транспарентност најбоље осигурава да се јавне политике извршавају у складу са јавним интересом. Међународна заједница може оправдати сваки свој трошак. Могу ли то тврдити и политичари у БиХ? Грађани знају истину и морају бити спремни захтијевати више.

Октобарски избори су прилика да грађани искажу своје ставове и одаберу будућност какву желе. Поплаве су откриле небројене примјере оног најбољег у реакцијама обичних људи у БиХ и најгорег у реакцијама политичарима.  Грађани БиХ заслужују боље и за себе, и за своју дјецу и унуке. Једини начин да се то деси јесте кроз захтијевање одговорности – и тражење да се тог стандарда придржавају побједници на сљедећим изборима. 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Нино

19.09.2014 05:24

Политицари у БИХ су једна распустена багра која није у стању ни у својој куци да направи несто а камоли за дрзаву то. Свака будала зна. Њихова мисија од 92 је да сире мрзњу и пљацкају властити народ. Све сами лазови И преваранти. Јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики Маус

19.09.2014 05:55

Американци су рекли истину о политичарима у БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кингстон

19.09.2014 06:04

Све је политика, ко зна цему воде њихове рјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

19.09.2014 06:55

Тако им и треба када су они направили умјетну БиХ, и шта сада кукају? Оваква кава јесте ће пропасти, то знају сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

19.09.2014 07:10

И шта ћемо сад??? Свако нормалан то види и зна, али какве користи? Једини начин да се ишта промијени у овој држави Босанској је промјена изборног закона! Да главни услов буде образованост гласача, односно минимум завршена средња четверогодишња школа (не признати ни ове трогодишње месарске, трговачке и остале ублеха занате). Да се сељаци држе мотике и турских серија, крсне славе и чекања Светог Саве да им баци комад хјеба са небеса! Да се и мој ћаћа мане политике и држи свог заната (пењања на бандере и прикључивања струје) у периодима када је тријезан и не смрди на бијели лук!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

19.09.2014 07:22

Основна порука је да нема ОДГОВОРНОСТИ.Докле год нико не одговара за своје поступке које не учини или учини приликом извршавања својих обавеза у склопу свога мандата нема нама напретка.Да ли се политичари боје за своје гузице да ће ОДГОВАРАТИ за своје промашаје била би друга прича.Овако су недодирљиви. Само нам је ОДГОВОРНОСТ потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Дабиц

19.09.2014 07:31

Мени је драго да сте објавили овај цланак због БАРБИКЕ, барбика се хвали како су ОНИ влада и СНСД реновирали сколе,а види се да су то донације.ЦИТАВОМ НАРОДУ РС Гебелсова пропаганда цесто понављана лаз је истина. Ми смо реновирали код народа то пролази, мислим на оне просјецно обавијестене пустите Бајагину пјесму ПАДА ВЛАДА. ЗИВЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

19.09.2014 07:31

Наше политичаре брине само како да остану у фотељама,али,народ ће рећи своје за 23 дана.Све напоље,банде било које врсте нам је преко главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање и рјјешење

19.09.2014 08:17

Наравно да ко има имало мозга, види шта се овдје дешава. Неки људи који немају длаке на језику, то и јавно кажу. Политичари, затим директори и службеници запослени у органима државне управе и сличним џабалебарошким установама, те директори и радници у јавним предузећима, најгори су на свијету. Сви су се тих радних мјеста дочепали корупцијом и негативном селекцијом. Част изузецима, не постоје гори људи на кугли земаљској. Радити не знају ништа, само се баве подвалама и лоповлуцима. Ову земљу треба дати Американцима на управљање у наредних 20 година. Да је очисте и успоставе ред и поредак. Одмах након доводјења у ред, стигле би и инвестиције. Биле би отворене праве школе и факултети. Осјетили би такве промјене да многи не би могли доћи себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаарп

19.09.2014 08:23

У вјештачкој творевини БиХ, чак су и поплаве вјештачке! Нашао се ко ће писати - АМЕРИ!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица и одзак

19.09.2014 08:29

СВЕ ЈЕ ТАЦНО, ОВА ВЛАСТ ЈЕ СТО ОДСТО КРИВА ЗА ПОПЛАВЕ. ЕВО НАРОДЕ, ДОДЈИТЕ И УВЈЕРИТЕ СЕ ДА ЈЕ РИЈЕКА БОСНА ОКУПИРАНА СА БАГЕРИМА КАФЕДЗИЦА, РУСКИЦА, МАРТИЦА, КУЗМАНОВИЦА, ПЕТРИЦА... КОЈИ КРАДУ СЉУНАК И ВОЗЕ СТОТИНЕ КАМИОНА НА ТРАСУ СВИЛАЈ - ОДЗАК БЕЗ ОДОБРЕЊА И БЕЗ НАКНАДЕ, ЈЕР НИКО НИЈЕ ДОБИО КОНЦЕСИЈУ. ИНСПЕКЦИЈА, ПОЛИЦИЈА ВОДЕ МИНИСТАРСТВА, СИПА, НАЦЕЛНИЦИ ОПСТИНА, СВИ СУ ПЛАЦЕНИ ПРЉАВИМ НОВЦЕМ, ЈЕР ОВДЈЕ СЕ КРАДУ ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА И НИСТА, ЗАТО НА ИЗБОРИМА ГЛАСАТИ ЗА ПРОМЈЕНЕ И МОЛИТИ СЕ БОГУ ДА БУДУ БОЉИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

19.09.2014 08:40

БРАВО АМЕРИ, ОВО ЈЕ НЕВИДЈЕНА ВЛАСТ У СВИЈЕТУ, ЈЕР ОВАКВИ КРИМИНАЛЦИ НЕ ПОСТОЈЕ НИГДЈЕ, ДА СВОЈ НАРОД ОПЉАЦКАЈУ, ТЈ ОГЛОДЈУ ДО КОСТИ, А КАД СТИГНЕ ПОМОЦ ДОБРИХ ЉУДИ - ПОМОЦ ПОКРАДУ, А И ДАЉЕ РАДЕ СТА ХОЦЕ И КРАДУ СЉУНАК, ГДЈЕ СЕ ОГРОМНИ МИЛИОНИ СТРПАЈУ У ДЗЕПОВЕ ОВИХ ПОЛИТИЦАРА, А НАРОД ЦЕКА НОВИ ПОТОП И СВЕ ЈЕ КОРУМПИРАНО. ЗАТО НАРОДЕ НА ИЗБОРЕ И ГЛАСАТИ ЗА ПРОМЈЕНЕ, А ПОСЛИЈЕ ОВЕ КРИМИНАЛЦЕ НА ДУГОРОЦНУ РОБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајро домингез

19.09.2014 08:45

Ех, гос'н Мр. Шуњић говорите ми из дусе. Јос бих само додао слиједеце: глас искљуциво образованим особама уз право, да могу да гласају додатно и за своју малољетну дјецу. Нпр. образовани имају двоје малољетне дјеце знацило би цетири гласа. С обзиром да нам данасњи политицари кроје будуцност, а не садасњост....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш баш

19.09.2014 08:51

Хало "Модрича и Оџак", не знам шта се дешава и о чему се тачно ради ту код вас, али сматрам да онај ко вади шљунак из корита ријеке, не да не би требао плаћати никакву концесију, него би требао бити ослободјен било каквих давања држави. Држава треба да подржи продубљавање корита свих ријека. На примјер, да омогући нафту по регресираној цијени, или да на други начин суфинансира тај рад. Тада би ријеке могле да приме у своје корита много више воде, дакле не би се ријеке излијевале чим падне мало кише. Концесију треба плаћати само ако се копа брдо. Медјутим, ако је брдо сметња неком пројекту од ширег друштвеног значаја, ни у том случају не би требало плаћати концесију. На примјер, има се у плану правити некакав ауто пут у неком року од 30 година. Означи се траса, али се нема средстава реализовати тај пројекат. Сви који би у складу са пројектом отворили на тој дионици каменолом или одвозили материјал са те трасе, по мени не би требали плаћати никакву концесију. Али ово што ја причам може се остварити само у уредјеној држави, а не овој септичкој јами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛУКА

19.09.2014 08:51

Е МОЈИ АМЕРИ, ПА МИ СМО БОЈЛЕ ЗИВЈЕЛИ У РАТУ НЕГИ САДА СТО ПУТА, ЈЕДИНО СТО СМО ГИНУЛИ, АЛИ ОВА ВЛАС СЕ ПОБРИНУЛА И ЗА ТО, ГИНЕМО ОД ПОПЛАВА, УМИРЕМО ОД ГЛАДИ, ПОНЕКОГ И УБИЈУ САМИ, ТАКО ДА ЈЕ ОВО КОРЕЈА ,АЛИ ПОМОЗИТЕ НАМ, ЈЕР НАРОД ЦЕ СТО ОДСТО ГЛАСАТИ ЗА ПРОМЈЕНЕ , ПА ДА ОВУ БАГРУ ПОХАПСИМО И ДА ИМАМО НОРМАЛНЕ ЉУДЕ НА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

19.09.2014 08:56

Да није било Тита који је изградио ову земљу и да није Медјународне Заједнице и ОХР која спутава ратне-профитере, ми Срби би били цигани на властитој земљи. Сву насу земљу би ратни профитери и попови преписали на своје име и крцмили као сто су то урадили са банкама, фирмама, платама, устедјевинама, пензионим и здравственим фондом, хуманитарном помоци итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пик

19.09.2014 09:07

Они су најзаслужнији за рађање им "нечувене" мезимице !

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

19.09.2014 09:58

Само им је греска сто ову лакрдију називају политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

богдановић

19.09.2014 11:08

Тачно, политичари су багра, али шта је са народом? Зашто нико не врши притисак на "багру" да нешто уради? Зашто нико не протестује у овом ентитету? Није ваљда да је свима добро? Лако је амнестирати "народ", као народ је добар а политичари криминалци и злочинци. Без притиска јавности, тј. "народа", ништа се неће промијенити, џаба је кукати по сајтовима. Никада се они неће поправити сами од себе. Сјећа ли се неко задњег већег штрајка просвјетних радника, и како су га Џомбић и Додик сасјекли пријетњама? Све док тако лако се гуши сваки протест, нема бољитика. Некада је неминовно платити високу цијену за промјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родак

19.09.2014 12:29

Ех зато када је горјело у Тузли Сарајеву требало је и у Бања луци јер свима мам је лоше .Овако не вјерујем да ће се ишта промијенит ко год да доде на власт посље избора .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

20.09.2014 06:20

Изгубљено поверење бирацког тела Балкана је униставано годинама, као и све друго, од стране политицара.Коме веровати?Кога бирати?Само се тргује, све је на продају, од дусе, морала, гласова до ваздуха који удисемо.Кад цовек цује које су паре стигле са стране,искљуциво, за помоц угрозеном становниству,које ниста није добило,додје му да вристи од муке. Цак и кад би се насао неко (сто изгледа не могуце) ко би одговорно радио за интересе народа,требало би му два мандата да врати поверење народу.

ОДГОВОРИТЕ