Украјина тражи убојиту војну опрему

Украјински председник Петро Порошенко тражио је данас у америчком Конгресу од САД убојиту војну опрему за војнике који се боре против проруских побуњеника.

Свијет 18.09.2014 | 19:07
Украјина тражи убојиту војну опрему

Амерички председник засад није показао спремност да пошаље убојиту опрему, а САД су досад обезбедиле око 60 милиона долара у неубојитој опреми.

Порошенко је пред члановима Сената и Представничког дома затражио од Вашингтона да његовој земљи да "специјални безбедносни и одбрамбени статус" с односима на највишем могућем нивоу за државу која није чланица НАТО.

Украјински председник је за руску анексију Крима у мају рекао да је један од "најциничнијих подмуклих чинова" у овом веку, после чега је добио велики аплауз од чланова Сената и Преставничког дома који су заједно присуствовали говору.

Украјински председник је рекао да је на истоку његове земље војницима потребна подршка света у борби против проруских побуњеника. Он је тражио додатну политичку подршку и војну опрему. Обама би касније данас требало да прими Порошенка у Белој кући.

Амерички председник Барак Обама најавиће данас нову помоћ украјинској војсци за 46 милиона долара, а помоћ ће обухватити и опрему за детектовање долазеће артиљеријске ватре.

Обама медјутим неће услишити захтев Украјине да њена војска која се бори против проруских сепаратиста, добије и убојита средства што је такодје данас, у Конгресу у Вашингтону, затражио украјински председник Петро Потрошенко.

У опреми коју ће САД дати Украјини биће радари, возила, патролни чамци, непробојни прслуци и инжењеријска опрема.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дејанпд

18.09.2014 17:52

Па званично нису добили, али преко Хрватске луке Ријека прошло је двјестотињак борбених војних возила, то је оно што се зна, а ко зна шта је још било у контејнерима, испод церада, у авионима,итд. Проблем је једино то што је технологија Украјинске војске и Нато-а сасвим различита,па треба јако пуно и логистике, дјелова, комплет система... Па то иде споро

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

18.09.2014 19:41

Чачка се чачка,а шта че да се изчачка, јер свет би могао да постане само једна минорна тачка.И шта, срушити, убијати а након тога упучивати извињења, о дали то се може прихватити као нормално. Кажу, Историја је учитељица живота али очигледно нико неферма Историју, него цепа по свом нахођењ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

19.09.2014 07:15

Питам се само шта РУСИ чекају? Украјинци су слуге то већ знамо сви и чије, само они нападју исток Украјине гдје су наравно РУСИ и онда када почну да губе потписују примирје. Од почетка људи не крију да имају жељу да протјерају све РУСЕ из Украјине а нико их зато не осуђује, сада траже и убојиту опрему што ће сигурно и употребити у том свом агресорско-нацистичном походу, али РУСИ и даље ништа, наравно да се је Русија могла давних дана издигнути али оставили су већ СРБЕ у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, СРБЕ у СРБИЈИ, Ирак, Авганистан, Либију и многе на цједилу и сада дошао ђаво и њима на врата само је питање шта ће сада сами против свих?

ОДГОВОРИТЕ