'Ало ФИБА! Тестирате ли ви Амере на допинг?!

По окончању Светског првенства у кошарци, у чијем је финалу репрезентација Сједињених Америчких Држава савладала нашу са 129:92, стотине коментара читалаца Блицспорта понављали су "лако је њима да побеђују, када се не тестирају на допинг". На ту тему затражили смо одговоре од надлежних међународних институција.

Кошарка 18.09.2014 | 20:45
'Ало ФИБА! Тестирате ли ви Амере на допинг?!

Најпре смо контактирали седиште ФИБА, како бисмо од организације која на светском нивоу брине о развоју кошарке чули - колико има истине у таквим гласинама, које су се у нашој јавности поодавно појавиле током једног ТВ преноса, из уста једног од коментатора.

Таква опаска додатно је "подгрејана" чињеницом да су Американци своју самовољу показали и у Шпанији, где уочи финала нису одржали конференцију за штампу на коју су обавезни правилима ФИБА, што је само повећало опште уверење "да они ради шта хоће, јер им се може", па "мора бити да је тачно оно и о допингу".

А испоставило се да та тврдња, да "Американци не подлежу допинг правилима", те да се "они не тестирају на великим такмичењима, јер америчка кошаркашка федерација гарантује за њих", нема апсолутно никакву везу са истином.

"Чланови свих тимова који су учествовали на Светском првенству у кошарци 2014. тестирани су и пре такмичења и током такмичења у Шпанији", потврдио је за Блицспорт Сајмон Вилкинсон, координатор за комуникације светске куће кошарке.

Он је истакао и да су, поред обавезних прегледа под надзором ФИБА, Американци на сопствену иницијату извршили и додатна тестирања својих кошаркаша.

"Поред обавезних тестова који су предвиђени (сарадњом ФИБА и Светске анти-допинг агенције, а који су спровођени и пре и током Мундобаскета), Кошаркашка асоцијација САД је своје репрезентативце подвргла додатним тестирањима пред ово такмичење, а та тестирања обавила је Анти-допинг агенција Сједињених Америчких Држава", истакао је Вилкинсон.

На све ово, ФИБА је подигла борбу против недозвољених супстанци на шампионату планете на додатни ниво: још у јануару 2014. почела су прелиминирана испитивања оних кошаркаша за која су постојала чврста веровања у светској кући кошарке да ће се учествовати на Мундобаскету.

У сарадњи са бројним националним анти-допинг институцијама, ФИБА је формирала "Спортске биолошке пасоше", узимајући узорке крви и урина кошаркаша из свих репрезентација које су се потом надметале у Шпанији од 30. августа до 14. септембра.

И, не само то. Када су репрезентације стигле у Шпанију, обављено је додатно, ненајављено, тестирање појединаца из свих тимова, које је обављено у сарадњи са НАДО, шпанском агенцијом која се бори са проблемима допинга у спорту.

Укупно је узето 117 узорка, који су тестирани и појединачно, у смислу да се види да ли је нека недозвољена супстанца у виду допинга коришћена непосредно пред почетак Мундобаскета, али су посматране и вредности одређених важних показатеља у крви и урину. То је учињено како би се упоредили са претходним вредностима, који су били уписани у "биолошке пасоше" спортиста, а све у складу борбе против "хГХ"-а, људског хормона раста који је једна од модернијих "тековина" неспортском приступу остваривања спортских остварења, што је било први пут да ФИБА на то тестира кошаркаше пред своје велико такмичење.

На све то, током такмичења су бирани играчи из свих тимова, који су потом пролазили кроз класичне, а и даље ригорозне контроле, чије узорке је анализирала Светска анти-допинг агенција.

Американци, дакле, нису ниједном били изузети из ових тестирања, чак су обавили и додатна, "о свом трошку", па ма колико било наших људи који су претходних дана, после финала, понављали "лако је њима да онако погађају кад су допинговани", то нити има везе са истином у овом случају, нити објашњава њихову сурову прецизност.

Што би један прослављени српски кошаркаш рекао у неформалном разговору са нама "Када неко шутира тројке 6-од-6, то нема везе са допингом - има везе са сатима и сатима вежбања, тренинга од којих бисмо сви могли да научимо нешто, само када нове генерације не би мрзело да их и сами спроводе, индивидуално, пре или после екипног рада у клубовима". Срећа наша, па у новој генерацији српске кошарке имамо - баш такве, потпуно посвећене спорту који воле. И баш они поручују Американцима: "Видимо се ми у Рију, на Олимпијским играма 2016".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

18.09.2014 18:59

нису они у правом смислу те реци ослободјени. они се формално тестирају као сви остали,али одрадјена испитивања контролису они! њихова медицина у спорту је толико напредна и развијена да је познато да постоје стимуланси који су и корак испред било каквих анализа! немојмо прицати о сутирању тројки 6 од 6... прицајмо о ритму и фокусу који је исти од првог до цетрдесетог минута... па ста су сад играци из целог света лењи па немогу да достигну форму американаца... па дајте,ко у то верује??? нисмо деца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

19.09.2014 07:08

Треба имати храбрости па тестирати Американце, а ФИБА је као и све међународне институције амерички слуга.

ОДГОВОРИТЕ