Пријети нестанак Срба у Хрватској?

Коалиција удружења избјеглица у Србији сматра неоправданим захтјеве хрватских посланика у Европском парламенту Андреја Пленковића и Јозе Радоша да се заштите права Хрвата у Србији, те је позвала Европску комисију да обезбиједи права Срба у Хрватској.

Република Српска 18.09.2014 | 13:29
Пријети нестанак Срба у Хрватској?

Предсједник овог избјегличког удружења Миодраг Линта у саопштењу апелује на Европску комисију да обезбиједи остваривање права Срба у Хрватској, јер пријети опасност да ће у наредном периоду нестати као национална заједница, с обзиром на стално смањење њиховог броја протеклих више од 20 година. Он подсјећа да, с друге стране, мањине у Србији, укључујући Хрвате, имају право на свој језик и писмо, образовање и информисање на матерњем језику, као и право на заштиту културног идентитета, а странкама националних мањина је обезбијеђен улазак у Скупштину Србије кроз такозвани природни праг.

Линта додаје да то право на парламентарним изборима није искористила Демократска странка Хрвата у Војодини /ДСХВ/, која представља хрватску националну мањину у Србији, већ се опредијелила да њен кандидат са посланика буде на листи Демократске странке, што се показало погрешним, јер сада хрватска национална заједница нема свог представника у актуелном сазиву Скупштине Србије.

Линта апелује на Европску комисију да инсистира да Хрватска коначно проведе Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године, којим се гарантује службена употреба српског језика и ћирилице у локалним самоуправама у којима је учешће Срба веће од једне трећине становништва.

Он подсјећа да, према попису становништва из 2011. године, у 21 општини и два града /Вуковар и Врбовско/ Срби чине више од 33 одсто становништва, те додаје да се Уставним законом гарантује пропорционално запошљавање Срба у правосуђу, полицији, државној управи, просвјети и здравству у општинама и градовима гдје је учешће Срба веће од 15 одсто, а у жупанијама веће од пет одсто.

Линта наводи да, према попису становништва у Хрватској, Срби чине више од пет одсто становништва у 10 жупанија, те подсјећа да се Хрватска потписивањем Уговора о приступању са ЕУ крајем 2011. године обавезала да ће реализовати Уставни закон о правима националних мањина. "Нажалост, Хрватска није испунила преузете обавезе.

Такође, Хрватска не поштује Споразум о заштити мањина између Србије и Хрватске из 2004. године који се односи на заштиту националног и културног идентитета Срба", истиче Линта. Наводећи да је у Хрватској према попису 1991. године живјело 581.000 Срба, Линта истиче да треба узети у обзир да се на попису те године чак 286.000 грађана Хрватске није изјаснило у смислу националне припадности, већ су навели да су Југославени, Далматинци, Славонци или нешто четврто.

"Ако се узме у обзир да је попис одржан у антисрпској атмосфери коју је креирала Хрватска демократска заједница основано је претпоставити да је барем 50 одсто грађана или око 140.000 који се због страха нису национално изјаснили уствари били Срби", рекао је Линта. Он напомиње да је у Хрватској 1991. године живјело више од 700.000 Срба.

"Према попису 2001. године у Хрватској је живјело 201.000 Срба што јасно показује да је режим Фрање Туђмана протјерао више од 500.000 Срба, а према попису 2011. године, у Хрватској је живјело 186.000 Срба или око 15.000 мање него у 2001. години што наводи на закључак да Срби и даље нису добродошли у Хрватску", закључује Линта.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лија

18.09.2014 12:00

Хрватска упорно ''гура Србима прст у око''. Потпуно су обесправили велики број Срба, а на другој страни ''брину се'' о томе што ће Буњевци учити ћирилицу, писмо које је равноправно са другим писмом, најблаже се може назвати идиотизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милов

18.09.2014 13:03

Да није досло до рата у бих ,могло се наци рјесење и за србе и босњаке могли сте се супроставити хрватима.. Сад би пола миллиона људи били својии на своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

18.09.2014 14:56

МАЛА БАЛКАНСКА БОЛЕСНА НАЦИЈА ОД 4 МИЛИОНА ПАВЕЛИЋЕВИХ ПОТОМАКА. ШТА РЕЋИ? БОЛУЈУ ОД НЕИЗЉЕЧИВЕ БОЛЕСТИ И ОД КОМПЛЕКСА СРБА - МОЋНЕ БАЛКАНСКЕ И ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ КОЈА ЈЕ СВЕТУ ПОДАРИЛА ЈЕДНОГ ТЕСЛУ И ДРУГЕ ГЕНИЈАЛНЕ УМОВЕ. ЈЕДНОМ СУ ИМ УРЕЗАЛИ "У" НА ЧЕЛУ И ТРАЈНО ИХ ПЕЛЦОВАЛИ НА МРЖЊУ. СВИЈЕТ ИДЕ НАПРЕД - ПАВЕЛИЋЕВИ СЛЕДБЕНИЦИ ПРИЖЕЉКУЈУ ФИРЕРА. ТО ИМ ЈЕ У КРВИ. И ЗАТО ИМ НЕМА СПАСА...ЧАСТ МИЛОВАНОВИЋЕВИМ И ЈОСИПОВИЋЕВИМ ПОКУШАЈИМА, АЛИ ТА БАНАНА ДРЖАВИЦА ЈЕ ОСУЂЕНА НА ТАМУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИРКО

18.09.2014 18:06

Ма где у "ДЕМОКРАТСКОЈ" НАЦИСТИЧКОЈ хрватској да местану Срби. То опет Срби сами себе протерују. А Буњевци иако нису хрвати, нити себе виде као потомке павелића, Србија мора то омогућити ако жели у трулу и послушну ЕУ којом у ствари господари газда америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шиме

21.09.2014 22:10

Баш је чудак овај Линта. Ако је на попису из 1991. било 581.000 Срба, а он каже да их је било 700.000, онда ни на попису из 2001. није било 186.000 Срба, него знатно више, јер их доста није хтјело навести да су Срби па према томе није нестало 500.000 Срба, него мање.

ОДГОВОРИТЕ