Помен браниоцима Републике Српске

Полагањем вијенаца и цвијећа, те прислуживањем свијећа код Спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњица, код Новог Града, почело је обиљежавање 19 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Република Српска 18.09.2014 | 12:57
Помен браниоцима Републике Српске

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегације Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, делегација општине Нови Град.

Пошту браниоцима су одале делегације Борачке организације Републике Српске, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења логораша Српске, Савеза и организација ратних војних инвалида Републике Српске, СУБНОР-а и Удружења цивилних жртава рата Трећег пјешадијског - Република Српска пука Оружаних снага БиХ. У Новом Граду у току је парастос у храму Светих апостола Петра и Павла, у присуству министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петра Ђокића, а након тога делегације ће положити вијенце код централног Спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду.

Програмом је предвиђено да се у 12.00 часова на Тргу Младена Ољаче обрате званичници, а након тога да буде одржан и пригодан умјетнички програм. У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова данас се у Новом Граду бити одржана централна манифестација обиљежавања одбране западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године и током два дана офанзиве погинуло је 57 лица, и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а. Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је Спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Према подацима Владиног Центра за истраживање ратних злочина, у агресији Војске Хрватске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју западнокрајишких општина Републике Српске, односно на територији општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница, убијена су 104 цивила и војника, од којих 54 цивила, 44 војника и шест припадника МУП-а Српске.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Коментари / 0

Оставите коментар