Нема више увоза возила старијих од 10 година

У Босну и Херцеговину од 1. јануара сљедеће године биће могуће увести само она возила која испуњавају стандард Еуро 4, потврђено је у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Босна и Херцеговина 18.09.2014 | 11:05
Нема више увоза возила старијих од 10 година

"Припремили смо нацрте тих прописа. Дио који се тиче нових возила не би се мијењао и то би остало на Еуро 5 стандарду, док би половна возила подигли на стандард Еуро 4", рекао је Зоран Андрић, помоћник министра саобраћаја и комуникација БиХ.

Он истиче да се као обавезан стандард Еуро 4 не би односио на она возила која су из БиХ наручена до 1. јануара 2015. године.

Иначе, возила која задовољавају Еуро 4 стандард масовно су почела да се производе од 2005. године, тако да би најстарије возило које би од 1. јануара 2015. године могло да уђе на територију БиХ било старо око 10 година.

Према садашњим прописима у БиХ је могуће увести возило старије и од 14 година, а једна од новина нове одлуке могла би бити и то да се убудуће врши хомологација, односно провјера усклађености са стандардима и за нове дијелове који се увозе у БиХ.

"Дијелови који се увозе у БиХ сада не подлијежу хомологацији. Новом одлуком желимо да спријечимо увоз фалсификованих и дијелова сумњивог квалитета које производе мимо свих стандарда", рекао је Андрић.

Он истиче да је низ показатеља који говоре у прилог томе да се повећа граница за увоз половних возила од безбједносних па до еколошких.

"Србија и Црна Гора исто размишљају у том правцу. Код њих је, као и код нас, тренутно могуће увозити возила са Еуро 3 стандардима и они ће вјероватно дизати ту границу. Јако је битно да ми то урадимо прије њих и у најгорој позицији бисмо били када бисмо то урадили посљедњи у региону", нагласио је Андрић.

Оно што је сигурно јесте да ће са новом одлуком Савјета министара БиХ, односно Министарства транспорта и комуникација БиХ, о могућем увозу само возила са Еуро 4 мотором готово сигурно поскупјети половњаци у БиХ, посебно они који су старији од 10 година.

За увоз возила са Еуро 4 стандардом залажу се и стручњаци, па тако Шевал Ковачевић, инжињер саобраћаја и овлаштени судски вјештак за саобраћај у БиХ, истиче да се данас Босном и Херцеговином креће више од милион регистрованих возила чија је просјечна старост око 17 година.

"Катастрофалан податак је то да се готово сав еуропски еколошки ауто-отпад сручио у земље Балкана, поглавито и на наше подручје. Познат је и податак да је у прошлој години увезено око 58.000 возила за које је отишао новац из БиХ за набавку, у вриједности од око 500 милиона марака", каже Ковачевић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ненад

18.09.2014 09:32

Лако је господину Андрицу прицати како се уводи ново правило али где су паре да се купи возило?!2005 год то се нико не пита, паметније би било да се та царина олакса да они који возе она прохрдјала аута могу да купе неста друго, будала зна да је ново боље а онај сто нема оно сто мозе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

18.09.2014 09:37

Много вам је висок стандард у БиХ па становници могу себи приуштити Еуро 4 стандард. Тотална глупост. На западу можете возити и регистровати ауто без обзира на старост. Једини услов је да је технички исправно. Ако већ хоћете у корак са Европом онда дајте европске плате. Ово је начин да биједа не може приуштити себи било какво возило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

збуњен

18.09.2014 09:46

возила Еуро 4 и Еуро 5 а путеви Еуро 0

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

18.09.2014 10:49

Опет по ко зна који пут народу се мазу оци законима који само иду на стету тог истог сиромасног народа... цисто да се види како папци политицки несто раде и доносе законе... ееее пропасти ... добро овај изнад реце еуро 4 еуро 5, а путеви 0 бодова..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

18.09.2014 15:32

Срам да вас буде,зар ви немате паметнији тема за разматрање? Право имају они сто су људи сто су пре неки дан оног Политицара бацили у контејнер! Све вас треба у контејнер,ухватиле се ГУЗОЊЕ фотеља,па им се могу и нова Аута ! Наравно и њиховим породицама,а остатак нека дизе кредите! У Европи где је Стандард о коме ви само сањате,мозе да вози ко ста хоце и мозе! Јадна је та земља где је ЦОБАНИ И БУДЕВЕ воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

сии

18.09.2014 19:13

Асвалтирајте путеве лопови маму вам васу...цујес еуро 4 као у њемацкој..а људи код нас са 300км зиве ..срамото једна ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

18.09.2014 21:16

Ових оваквих на власти се треба под хитно ријешити. Хитно. Нема ништа хитније! Анимирајте све да изадју на изборе. Излазност мора бити 95% и бар 80% од тих 95% мора гласати против оваквих. Сви имморају рећи да су убудуће непожељни у БиХ и у ентитетима. Ријешти их се за сва времена! И истјерати их из тих канцеларија.

ОДГОВОРИТЕ