ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Јака економија, јака Република Српска!

Српска демократска странка на предстојеће изборе излази са јасним економским програмом који ће оживети посрнулу економију Републике Српске.

Република Српска 18.09.2014 | 07:18
ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Јака економија, јака Република Српска!

Овај документ се састоји од десет тачака, а његова реализација има за циљ дефинитивно померање економије Републике Српске са мртве тачке.

* На првом месту документа се налази формирање једношалтерског система за владине услуге и дозволе.

Мора се поједноставити поступак прибављања грађевинских дозвола стављајући све поступке под један кров у једну институцију. Ово ће смањити потенцијал за мито и корупцију. Превише је потенцијалних инвеститора обесхрабрено бирократијом и множином државних службеника који отежу издавање дозвола ради посредовања у корупцији. Такође ћемо помоћи инвеститорима дигитализацијом услуга, дозволити електронски
потпис ради убрзања њихових пројеката. Као резултат ћемо добити више инвеститора, смањити корупцију и унапредити ефикасност тржишта некретнина.

* На другом месту је повећање учешћа прерађивачког сектора у БДП са осам на 20 одсто односно покретање пакета повољних зајмова и пореских олакшица за иновативна предузећа и предузетнике.

Рехабилитоваћемо и обновити предузећа са владиним учешћем у власништву, подржати и дати олакшице иновативним предузећима. Српска не може процветати уколико не ослободимо креативни потенцијал наше омладине и свих оних који оснивају иновативна предузећа. Они ће добити подстицаје, као и пореско изузеће на две године, приступ регионалном Фонду за раст (јавно-приватно партнерство) ради прибављања грантова, зајмова и гаранција на зајмове.

Такође ћемо обезбедити једнак приступ средствима Инвестиционо-развојне банке (ИРБРС) свима који испуњавају услове. Као резултат, ми ћемо охрабрити предузетништво, водити иновације и стицати знање у економији високих приноса, и што је најважније, омогућити привлачење и задржавање младих, образованих и талентованих људи.

* Треће је смањивање буџетског дефицита смањењем јавне потрошње за 20 одсто.

Увођењем ефикасније пореске политике ради реформе јавног сектора моћи ћемо да смањимо нециљане подстицаје. Ефикаснија пореска политика донеће 230 милиона марака допунског прихода у три до четири године уз усклађивање плата између јавног и приватног сектора. Као резултат јавни дуг се може смањити на управљив ниво, јавна потрошња усмерити према економском развоју и давању предности предузетништву наспрам државних давања, што ће довести до годишњег пораста запошљавања од четири одсто у приватном сектору.

* Под четири је сламање пореских утаја, црног тржишта и избегавања плаћања пореза.

Ова борба је усмерена на постепено смањење пореских оптерећења и других давања на плате са текућих 62 одсто на 50 одсто, што ће бити мање у односу на Федерацију БиХ и суседне земље. Овим бисмо постигли смањење црне економије са 37 одсто на 20 одсто и повећали инвестиције и нове подухвате обезбеђујући пораст запошљавања и раст економије.

* Пето је смањење расхода кућних буџета и увођење прогресивног опорезивања на плате, у којем су плате испод 400 марака изузете, а допунски опорезоване високе плате и примања.

Ове мере ће помоћи домаћинствима с ниским примањима тако што ће умањити њихове месечне трошкове укидањем таксе на мерила струје, умањити тарифе мобилних оператера, укинути РТВ таксу и порезе из основа солидарности. То ће смањити запошљавање на црно и обратно смањити терете на плате - дати боље услове инвеститорима, конкурентне цене робе и услуга које ће увећати извоз.

* Шеста тачка Економског програма СДС је увођење већег нивоа транспарентности и поштења у поступак јавних набавки.

Као део борбе против корупције морамо успоставити независно тело да спроводи надзор над именовањем лица овлашћених за набавке (квалификације/компетенције), те извршити дигитализацију јавних набавки. Као резултат имаћемо смањење корупције и трошкова у јавном сектору за 30 одсто, а уштеде ће бити усмерене за помоћ пензионерима и породицама са ниским примањима, те породицама са троје или више деце.

* На седмом месту је измена закона ради стварања бољег пословног окружења у односу на Федерацију БиХ.

Република Српска мора се отворити за инвестиције мењајући одговарајуће пореске законе укључујући и доприносе и друге намете, комуналне таксе, закон о јавним предузећима са јасном управљачком структуром и одговорношћу, унапређење својинских односа из Закона о својинским односима, промоцију извоза у форми подршке (1) извозном маркетингу и инвестиционом саветовању, (2) издавању краткорочних гаранција за финансирање извоза, (3) технологији и људским ресурсима за индустријске програме.

* Поред наведених ставки, на осмом месту се налази успостављање Фонда солидарности у пољопривреди који би износио 40 и више милиона КМ.

Ова средства ће помоћи расту узгоја стоке, промовисаће инвестиције у пољопривредну инфраструктуру, помоћи ће оснивању Агенције за пољопривреду која ће се бавити сертификацијом пољопривредних производа, омогућиће пораст неопходних залиха хране за хитне ситуације и давати земљу на обраду под закуп. Као резултат можемо одржати популацију у руралним срединама и привући младе и квалификоване раднике у делатност, смањити увоз хране и стимулисати сектор прераде хране.

* На деветом месту је увођење картица здравственог осигурања ради смањења трошкова здравствене заштите за пензионере и угрожене категорије становништва.

Стандардизовањем система можемо смањити трошкове здравствене заштите укључујући и лекове, превоз амбулантним возилима, зубне и очне заштите. За пензионере и оне који живе у сиромаштву овај систем може применити смањење трошкова јавног превоза, воде и струје, те давање попуста на осталу робу и услуге.

* И коначно на десетом месту и ништа мање битно је сламање монопола у изградњи путева и ауто-путева, у грађевинарству, фармацији...

Као део борбе против корупције, морамо елиминисати тајкунизацију наше привреде и омогућити фер-плеј са отвореним и транспарентним тендерима. То ће донети више могућности домаћим и мањим фирмама, привући ће стране инвеститоре, промовисати конкурентне цене и што је најважније уштедиће новац пореских обвезника.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Весна

17.09.2014 17:13

СРЕТНО И САМО НАПРИЈЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

17.09.2014 17:55

Хахахаа...ааахаххаа!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајка-СДС-овска

17.09.2014 19:05

нацрт је добар ал и код нас има тајкуна страни оператер телефоније одређује цену а српска се обавезала да неће увест новог оператера одређен број година,ртв такса зависи од федерације државни ниво,пореска политика је у надлежности фискалног савјета и на уставном суду би неке одлуке пале,плате испод 400 км изузете то аутоматски значи да такве плате нису планиране да расту то је одмах минус издавање поједностављено грађевинских дозвола ради смањења корупције-па то раде градске власти које држи СДС откуд корупција код нас у том сектору ,,милозвучно за наивне-покренути иновативне пројекте,,то ја најбоље знам мој пројекат сам патентират отишао у аустрију

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

17.09.2014 19:05

Какво лагање народа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Север

17.09.2014 19:46

За СНСД-а. Кад РТРС и Додик лазу народ, који плаца ту телевизију, онда не казес да је то лагање народа. Срамно да се јавни серви РТРС удрузи са једном партијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеса

17.09.2014 20:59

Конацно после дузе времена криминала и лоповлука да видимо прави програм и постене људи који га заступају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

17.09.2014 22:19

Једини и прави и постени цовјек у РС-у је Небојса Вукановиц вецерас сам га гледао, не могу му наци ни једну греску да је направио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

18.09.2014 06:56

Нормално је да за све постоји начин,само да се престане красти и пљачкати овај народ и земља,и да постоје људи који ће радити за народ и за земљу.Ти су људи ту,од октобра крећемо у нови живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

18.09.2014 08:02

Данас је Републици Српској потребније јединство висе него икад а ова предизборна кампања прљавија него икад ,па драги мој српски народе не дајте да нас заваде ови сви који се боре само за фотељу и обецавају куле и градове а никад да изадју са програмом .Како и одакле паре да се та сва обецања спроведу?

ОДГОВОРИТЕ