Барса је газда ЛШ!

Каталонци освојили три титуле и играли осам од десет четвртфинала, прате их Челси и Бајерн, а пред почетак нове сезоне једно од питања је – могу ли „мали“ да се пробију у завршницу?

Фудбал 17.09.2014 | 19:30
Барса је газда ЛШ!

У последњој деценији у Лиги шампиона најбоља је – Барселона! Поникла на основама Франка Рајкарда, те милована чудесном руком Пепа Гвардиоле, игра каталонског великана је у претходних десет година била једнако атрактивна и сврсисходна, створивши од клуба с Ноу Кампа резултатски најуспешнији тим модерног доба.

Јесте Реал Мадрид актуелни првак Европе, али уочи почетка 60. издања трке за престижни пехар његов вечити ривал може да се похвали податком да од 2004. до данас нико на Старом континенту нема бољи учинак. Најпре због чињенице да је освојила чак три титуле (2006. у Паризу, 2009. у Риму и 2011. у Лондону), а успут само два пута пропустила да се домогне четвртфинала (2005, 2007), док у последњих пет година има перфектних „пет од пет“ кад је реч о пробоју међу осам најбољих клубова.

Дакле, без обзира што се налази у изузетно јакој групи са Ајаксом, ПСЖ-ом и АПОЕЛ-ом, историја оказује да ће се Блауграна прошетати до четвртфинала, с ким код да се судари у првој елиминационој фази. Посматрајући тзрадицију, исто може да се очекује од Челсија и Бајерна, јер су се у последних десет година чак седам пута нашли у тој фази такмичења, док, на пример, Реал Мадрид, Арсенал, Ливерпул, Јувентус или Борусија уопште нису сигурни да ће се домоћи завршнице.

Рачунајући од 2004. до данас, Лигу шампиона освојило је чак осам клубова (наравно, остаје и даље та чувена коб да нико откако је ово такмичење добило тај назив није одбранио титулу), а осим Барселонина три наслова, најбољи су били још Ливерпул (ове сезоне се вратио после петогодишњег одсуства), Милан, Интер, Манчестер јунајтед (нису изборили ни пласман у Лигу Европе), Челси, Бајерн и Реал.

Огроман утицај новца и уплив богатих газда са Блиског истока у клубове као што су Пари Сен Жермен, Шахтјор и Малага прекројио је мапу утицајних клубова, па се дошло до податка да су само у последних пет година чак 23 различита клуба играла четвртфинале Лиге шампиона. А с друге стране, међу реткима који су шокирали велике и пробили се у одбрано друштво су и Виљареал и АПОЕЛ, што показује да ни на тако високом нивоу није све у моћи.

Верујете ли у изненађења?

ПРЕГЛЕД КЛУБОВА КОЈИ ИМАЈУ НАЈВИШЕ НАСТУПА У ЧЕТВРТФИНАЛУ ЛИГЕ ШАМПИОНА У ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ ГОДИНА

8 – Барселона

7 – Челси, Бајерн

6 – Манчестер јунајтед

4 – Реал Мадрид, Милан, Интер, Арсенал, Ливерпул

3 – Јувентус, Лион

2 – Борусија Дортмунд, ПСЖ, БенфиКа, Шалке, Виљареал, Рома, ПСВ

1 – Атлетико Мадрид, Малага, Галатасарај, АПОЕЛ, Марсељ, Тотенхем, Шахтјор, Бордо, ЦСКА Москва, Порто, Фенербахче, Валенсија.

Коментари / 0

Оставите коментар