Пад рубље због санкција

Пад вриједности руске рубље директан је резултат америчких и европских санкција уведених Русији због упада у Украјину, оцијенила је  Бијела кућа.

 

Свијет 17.09.2014 | 08:36
Пад рубље због санкција

То је доказ да Русија плаћа цијену за своју агресију на источну Украјину, рекао је представник Бијеле куће Џош Ернест новинарима у предсједничком авиону на путу предсједника Барака Обаме за Атланту.
Пад вриједности рубље прати утицај (економских санкција) који смо досад могли да видимо, додао је он.

Рубља је јуче пала на рекордно низак ниво од 38,82 рубаља за долар, након што је у понедјељак, први пут у историји, „склизнула“ испод нивоа од 38 рубаља за долар.

Национална валута је поново изгубила на вриједности, јер инвеститори страхују од посљедица пооштравања западних санкција против Русије, која се већ налази на самој ивици рецесије.

Руски званичници позвали су раније грађане да не паниче, у условима када је национална валута рубља пала на историјски минимум због појачаних тензија у односима са Западом око Украјине, нових санкција и пада цијена нафте.

„Не паничите“, рекао је замјеник руског министра спољних послова Алексеј Мојсејев, и додао да власти предузимају све потребне мјере како би се ограничио раст инфлације.

Обични грађани Русије кажу да су забринути јер би слабљење рубље могло подстаћи раст инфлације, док би путни аранжмани за иностранство и куповина различитих производа деноминованих у страним валутама могла постати недостижан луксуз.

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

17.09.2014 11:33

А амерички долар има вриједност Дуг Америке је изражен у трилионима , у суштини су банкротирали зато и хоће да ратују да поправе минус у економији Боже правде

ОДГОВОРИТЕ