Партије на власти у РС испуниле тек 4% обећања

Тек 4% обећања датих 2010. године испуниле су политичке партије на власти у РС.

Република Српска 17.09.2014 | 07:20
Партије на власти у РС испуниле тек 4% обећања

Ово су резултати рада Владе Републике Српске на испуњавању обећања које су дале партије које су чиниле коалицију у мандату 2010-2014 а које је објавио Истиномјер из Сарајева.

Након Општих избора у БиХ 2010. године, први састав Владе РС изабран је у децембру 2012.године, а потврђен од стране Уставног суда 31.01.2011. године. У марту 2013. године, дошло је до реконструкције Владе РС, при чему је смијењен дотадашњи Премијер РС Александар Џомбић и шест министара/ки, али састав Владе није промијењен у односу на учешће странака, то јест парламентарну већину која је подржала формирање новог састава Владе РС на челу са премијерком Жељком Цвијановић.
 
Како се наводи у истраживању Истиномјера, прогрес у испуњавању предизборних обећања свих партија које учествују у власти на нивоу Републике Српске био је незадовољавајући.

Партије које формирају власт на нивоу РС укупно су дале 447 обећања, од чега је укупно праћено 389 обећања која се односе на ентитетски ниво власти.

Партије које су биле на власти у Републици Српској у мандату 2010.–2014. укупно
су испуниле 16 обећања, или 4% свих датих обећања.

Од партија које су учествовале у власти у Републици Српској, највећи број испуњених обећања има Савез независних социјалдемократа (14), те је проценат испуњености обећања ове партије 7%.  Социјалистичка партија и ДНС имају по једно испуњено обећање (1%).

СНСД је лидер и по питању неиспуњених обећања, којих има 95, што је тачно 50% обећања која је ова партија дала. СП РС има 64 неиспуњена обећања, што је 51% њихових обећања. ДНС има 29 неиспуњених обећања, што је 40% обећања која је ова партија дала.

„Што се тиче области у РС-у, највећи проценат испуњених обећања је у Здравству (10%) у којем су испуњена 3 обећања. Спољна политика има испуњеност од 7% (1 испуњено обећање), а област Социјалне политике има 5% испуњених обећања (2 испуњена обећања). Област економије има проценат испуњености од 4%, али и највише испуњених обећања (7).” наводи се у анализи Истиномјера.

Што се процентуалне испуњености обећања тиче, најлошије рангирана је област Правна држава, која нема нити једно испуњено обећање.

Област економије – највише обећања

Економија је област у којој су партије које врше власт на нивоу Републике Српске дале највише обећања (170 обећања, то јест 43,7% од укупног броја праћених обећања).

Највећи број обећања односи се на област пољопривреде (46 од 170), те привлачења инвестиција, развијања пословне климе и побољшања извоза у којој је дато 44 од 240 обећања, док је најмањи број обећања дат у областима трговине и приватизације (по 4 у свакој области).

„Од 7 испуњених обећања у области економије, преко пола (4) је испуњених у подобласти саобраћаја и инфраструктуре, а по једно испуњено обећање имају подобласти туризма, финансијске и фискалне политике и енергетике. Испуњена обећања су углавном испуњена са закашњењем (завршетак тунела Чемерно и аутопута Бања Лука–Градишка) или се односе на задржавање постојеће ситуације (обећање о задржавњу ниске стопе пореза на добит)” наводи анализа Истиномјер.

Свих 7 испуњених обећања у економији су обећања СНСД-а, који је тиме испунио 8% својих обећања из области економије обећања. Из ове области СНСД има 49 неиспуњених обећања (54%), СП РС 31 (54%), а ДНС 14 (61%).

На другом мјесту по боју обећања налази се област образовања, културе, спорта, науке и политика за младе у Републици Српској Републике Српске (обухвата 52 обећања, то јест 13,37% од укупног броја праћених обећања).  Само једно обећање из ове области оцијењено је као испуњено. Обећање је дато од стране СНСД-а, а односи се на повећање броја предшколских установа и обухват предшколске дјеце.

Област државног уређења је трећа по броју праћених обећања на нивоу РС (42 обећања, то јест 10,80% од укупног броја праћених обећања).

У области државног уређења испуњена су тек 2 обећања, што је 5% од укупног броја обећања датих од стране партија.  Највише неиспуњених обећања у овој области има СНСД (14), што је чак 82% од укупног броја обећања које је СНСД дао из ове области. СП РС има 8 (44%), а ДНС 2 (29%) неиспуњених обећања из области државног уређења.

Област правне државе је пета по броју праћених обећања на нивоу РС (40 обећања, то јест 10,28% од  укупног броја праћених обећања). Највећи број обећања у овој области односи се на област људских  права (18 од 40 обећања) и област борбе против корупције (8 од 40), док је најмањи број обећања дат у области безбједности (2).

„Нити једно од датих обећања није оцијењено као испуњено. Само једно обећање оцијењено је као  испуњено већим дијелом. Ради се о обећању СНСД-а, које се односило на утврђивање међународне сарадње у борби против криминала, гдје је у суштини само настављен рад на учвршћивању сарадње на међународном нивоу у овој области” каже се у споменутој анализи.

Област социјалне политике је четврта по броју праћених обећања на нивоу РС (41 обећање, то јест 10,54% од укупног броја праћених обећања) и у тој области су испуњена тек два обећања, а проценат испуњених обећања у овој области је 5%.

Област здравства је је имала највећи проценат испуњених обећања (10%), али будући да је у овој области било 30 обећања, то значи да су испуњена тек 3 обећања.

У области спољне политике дато је најмање праћених обећања на нивоу РС и у тој области испуњено је само једно обећање и то у подобласти регионалних односа, конкретно, односа Републике Српске с а Републиком Србијом, што је још једно обећање чији је услов испуњености био задржавање пријашњег стања, а не рад на обећању.

Тијана Цвјетићанин из Истиномјера каже за БУКУ како је низак ниво испуњавања предизборних обећања наставак већ постојеће праксе из претходних мандата , јер ни прошли мандат није имао значајно бољи резултат, када је испуњено 5%, у односу на садашњих 3% обећања на бх нивоу што представља безначајну разлику.

„Низак ниво испуњености обећања резултат је више фактора – прво, чињенице да партије дају преамбициозна обећања, која одлично изгледају „на папиру“, али су врло далеко од реалности. Често се дешава да таква обећања понављају из мандата у мандат, а никада их не испуне, или их испуне годинама након што су их први пут обећали. Но, главни разлог што се обећања не испуњавају је тај што се партије, по доласку на власт, углавном не баве оним што је био фокус њихових изборних програма (а то је углавном економски опоравак, социјална реформа, унапређење образовања, успостављање правне државе и сл.), него се потпуно посвете страначкој политици, било да се ради о међусобним односима странака на власти или унутарстраначким комбинацијама” истиче за БУКУ Тијана Цвјетићанин.

Она каже да од оног тренутка када почне распоређивање министарских позиција, функција у управним одборима и јавним предузећима, напросто престане свако интересовање владајућих странака за програмске циљеве које су саме партије дефинисале у својим изборним програмима.

„Док сами бирачи/це не почну да кажњавају такво понашање, првенствено својим гласањем на изборима, тешко је очекивати да ће се то променити” рекла нам  је Тијана Цвјетићанин из Истиномјера.

Она додаје како је тешко говорити о томе колики утицај на бираче/ице имају чињенице о неиспуњеним обећањима.

„Мислим да је људима овде итекако јасно да се обећања не испуњавају – у крајњем случају, довољно то осете сваки дан на својој кожи – али фактори попут ових, нажалост, у много случајева однесу превагу када дође тренутак да одлуче коме ће дати глас”

Она напомиње како је њихов рад на „Истиномјеру“ највише био мотивисан жељом да се утиче на промјену такве ситуације и да се и самим грађанима/грађанкама што јасније укаже на то какве су посљедице гласања за партије које се према њима односе крајње неодговорно и без имало поштовања. Али, крајња одлука је, наравно, на свакоме појединачно.  

 

Извор: Бука.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

маре

17.09.2014 07:18

за разлику од тога кад је СДС био на власти и ово 4 % је као 100 %. СДС није испунио ни толико, само нас је уназадио јос 80 %. нек вам небуде теско објавити некад и коментар који није у корист СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.09.2014 07:21

За то 4 посто ће у октобру да буду избрисани са политичке сцене.Доста је било лагања и прављења лудим овог народа,који је ,за девет година њихове аутократије доведен до просјачког штапа.Ја први,у колони тих преварених,освијестих се најпослије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

17.09.2014 07:31

И закључак након што се поломих читајући; Нису ништа урадили, него нису успјели до краја сајебати све што су наслиједили прије 9 година од СДС-а (који је тада био исти као што је данас СНСД). Надати се да је СДС данас нека нова подмлађена партија, и да ће у коалицији са нормалним људима успјети барем мало олакшати живот поштеном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бух

17.09.2014 07:36

Тај додик ист Биг Фоод на овој слики

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.09.2014 13:44

Ово је реална слика државе и начина како се она води. Ову бројку на папиру најбоље осјете градјани на својој кожи. Зато 12. октобар није компликован. Једноставно, да ли сте за власт која испуњава 4% обећања или сте за промјене.

ОДГОВОРИТЕ