Која је права храна за ситне сате?

Вероватно сте већ чули да оброк, па чак и само залогај, два пре спавања нису паметна идеја. Међутим, како то обично бива, нова студија показује да та тврдња није у потпуности тачно. Потребно је само знати шта смете јести у ситне сате.

Здравље 16.09.2014 | 18:39
Која је права храна за ситне сате?

Нарочито уколико вечерате неколико сати пре одласка на спавање, или имате веома активне вечери пре одласка у кревет, мањи оброк помоћи ће вам да стабилизујете ниво шећера у крви током дуге ноћи, објашњава нутриционисткиња Стефани Максон (МД Андерсон Цанцер Центер) са Универзитета у Тексасу.

Зашто би требало да бринете о вашем нивоу шећера у крви и током ноћи? Као што већина дијабетичара зна, ниво шећера у крви и с њим повезани хормоне могу да повећају или умање ваш апетит и ниво енергије, а могу да утичу и на ваше напоре да сагоревате калорије.

“Низак ниво шећера у крви у јутарњим часовима може довести до тога се особа осећа тромо и да тешко устаје из кревета”, наводи Максон додајући да је још једна од последица и лош сан који прати често буђење током ноћи.

Према њеним речима, ниво шећера у крви требало би држати на оптималном нивоу, што је прилично тешко уколико се подразумева да ћете провести више од десет сати без оброка, у периоду од вечере до доручка. (Управо због тога она, као и бројне њене колеге, истичу важност доручка.)

“То да вам није потребна енергија током сна, то је један велики мит”, додаје Кеси Бјорк, нутриционисткиња и оснивачица сајта ХеалтхyСимплеЛифе.цом. Не само да вам мудро изабран оброк пре спавања може обезбедити енергију потребну за сагоревање калорија током сна, већ ће заварати и ваше хормоне глади који наговарају тело да складишти непожељне масти, објашњава она.

С тим у вези, за очекивати је да вам кугла сладоледа неће донети много користи. Уместо тога, боље посегните за сложеним угљеним хидратима (пшенични хлеб од целог зрна, поврће које не садржи скроб, кокице, воће), тврди Стефани Максон.

Ове намирнице се разграђују полако и тако помажу при одржавању пожељног нивоа шећера у крви. За спортисте додатни протеин (ћуреће или пилеће месо) могу бити одличан оброк пре спаванај, јер ће помоћи
опоравак њихових мишића током спавања, али ће их снадбети и аминокиселином званом триптофан, која позитивно утиче на наш сан, објашњава Максон.

Такође, с времена на време, не би требало да бежите и од мало маснијих намирница, како се ваш организам не би навикао на сложене угљене хидрате у касним сатима и тиме убрзао њихову разградњу, додаје Бјорк.

Оно што би свакако требало да избегавате пре спавања су чипс, колачи и било која друга врста намирница које се традиционално служе за десерт, саветује др Џоан Сабате, професорка нутриционизма на Универзитету Лома Линда.

Током процеса производње одстрањена из ових намирница обично су одстрањена влакна и остале хранљиве материје које успоравају варење. То значи, објашњава др Сабате, да њих организам веома брзо вари, због чега лако уносе пометњу када је ниво шећера у крви у питању. А то је погубно за ваш миран сан.

Стефани Максон још додаје - ништа што садржи кофеин, укључујући и чоколаду, не би требало конзумирати пре спавања.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хео

18.09.2014 09:58

Херцеговацки мед не само да је најбољи мед са насих простора него је храна за свако доба дана и ноци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дана

20.09.2014 12:42

ја узмем неко воће прије спавања ако сам баш гладна није тешко за пробаву

ОДГОВОРИТЕ