У Кладову и даље критично

Према подацима МУП-а јуче је евакуисано 370 људи, а данас се тај број попео на укупно 400. Бродови су ноћас Дунавом пришли селу Грабовица где је почела евакуација становника, а евакуација и даље траје.

Србија 16.09.2014 | 13:22
У Кладову и даље критично

То село је потпуно одсечено од света јер су клизишта однела путеве који воде до овог места.У спортском центру Караташ у Кладову до сада је смештено 100 људи који су напустили своје домове због поплаве, саопштило је Министарство омладине и спорта Србије.

У саопштењу се наводи да је Министарство локалном штабу за ванредне ситуације у Кладову уступило Караташ за потребе збрињавања евакуисаних због поплаве која је задесила тај крај.

Представници Министарства и Републичког завода за спорт, који управља центром Караташ, налазе се на терену и у сталној су комуникацији са штабом за ванредне ситуације, пише у саопштењу.Због бујичних вода код Неготина, ХЕ "Ђердап 2" на Кусјаку има проблема, јавља РТС. Ојачава се бедем око електране, а агрегати се повремено искључују да не би дошло до хаварије.

У претходних тридесетак сати, на подручју источне Србије пало је више од 150 литара по кравдратном метру. Због изливање река, покретање клизишта и одрона Кладово је од јуче одсечено.

У угрожена подручја послате су додатне снаге Жандармерије, у спасавање је укључена хеликоптерска јединица МУП-а и Горска служба спасавања.Тешка ситуација је у месту Текија које је одсечено, па мештани апелују да им се достави храна и вода.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, који је током ноћи био у Текији, каже да се ситуација ипак донекле стабилизовала, па је део снага пребачен у село Грабовац где је тренутно најтеже.

Спасилачке екипе ноћас око три сата Дунавом су из правца Текије успеле да приђу Грабовцу и евакуација још траје.Кладово је и даље одсечено, али је Марић похвалио добру организацију челника те општине јер су бродовима из околних села успели да евакуишу више од 370 људи и да им обезбеде смештај и храну.

Било је мештана који су, упркос апелима, одбијали да се евакуишу. Марић каже да је у неколико случајева било и присилне евакуације, јер су спасиоци проценили да објекат не може да издржи даље надирање воде.У околини Кладова јуче је страдала старија жена, из села Подвршка, код Текије, али није утврђено због чега се то догодило.

Начелник Сектора за ванредне ситуације каже да је "право чудо" да, с обзиром на ситуацију, није било више жртава и да није могуће предвите да ће се овако нешто догодити.

"Ми смо упутлили упозорење, али не можете да предвидите оволику кличину воде, да ће толика земља да крене и да ће се покренути клизишта. То није оправдање или бежање од одговорнсоти али то не можете да предвидите", рекао је Марић.

Коментари / 0

Оставите коментар