На посао чекају дуже од пет година

Колико је у БиХ мукотрпан пут до запослења показује и податак да се на евиденцији бироа, у већини случајева, чека више од пет година.

Босна и Херцеговина 16.09.2014 | 09:50
На посао чекају дуже од пет година

То показује анкета о радној снази, коју је презентовала Агенција за статистику БиХ, и у којој се налази информација да тек око 15 одсто незапослених посао тражи краће од годину.

"Чак 84,7 одсто незапослених тражи посао дуже од једну годину, што је посљедица послијератног стања и транзиције економије у нашој земљи", навели су из Агенције за статистику.

А од тог броја већина на посао чека дуже од пет година.

Они који представљају армију незапослених у БиХ тврде да не виде никакав помак кад се осврну на неколико година уназад. Огорчени су, истичу, због такве ситуације.

"Чињеница је да у задњих неколико година немате позитивних помака када је у питању незапосленост. Имате и људе који су на бироу више од десет година. Крив је комплетан систем. Стижу нам избори, а погледајте програме политичких партија. Као да су пресликани!", критикује Хасан Сејдић, координатор у Удружењу незапослених у БиХ.

По његовом мишљењу, када је ријеч о отварању нових радних мјеста, политичари понављају оно што су спомињали и раније, али не нуде ништа конкретно.

"Ја позивам незапослене особе кад гласају, да не гласају за странку, већ за човјека, те да виде да ли је тај човјек способан да покрене отварање радних мјеста", поручио је Сејдић.

Синдикалне вође кажу да бирои за запошљавање свакако морају да постоје, али и додају да њихове евиденције нису комплетне.

Чињеница је да у задњих неколико година немате позитивних помака када је у питању незапосленост, поручио је Сејдић.

"Имате масу људи који уопште нису на евиденцији бироа, тако да је број незапослених знатно већи. Када се незапослени пријављују на биро, они размишљају у смислу да се пријаве по логици ствари, а све мање зато што им је то шанса за запослење", каже Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

Према подацима Завода за запошљавање РС, у јулу је у РС било 146.616 кандидата за посао. Мјесец раније, према истом извору, посао је тражило 145.938 особа, тако да је овдје видљив пораст броја оних којима треба радно мјесто.

Послодавци истичу да ни њима није лако јер, како наглашавају, када је пословни амбијент у питању, БиХ непрестано тоне. Подсјећају да је рецесија затворила бројна радна мјеста.

"Рецесија је утицала на смањење потрошње, што је имало утицај и на оне који се баве производњом. Самим тим је било неопходно и смањење трошкова у производњи. Један од видова да ти трошкови буду смањени је и смањење броја запослених, односно отпуштање радника", кажу у удружењима послодаваца.

Из Агенције за статистику БиХ потврдили су да је највећа незапосленост присутна у категорији становништва са завршеном средњом школом, и износи чак 68,3 одсто.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

16.09.2014 13:22

ако је то тацно, онда ја ове године треба да се запослим.

ОДГОВОРИТЕ