Због поплава одборници на суду

Четири године након што је у смртоносној олуји погинуло 29 становника градића Фот сур Мер на француској обали Атлантика, данас је почело суђење градским одборницима и предузимачима оптуженим да су дозволили градњу кућа у области под високим ризиком од поплава.

Свијет 15.09.2014 | 12:41
Због поплава одборници на суду

Циклон "Синтија" захватио је француску обалу крајем фебруара 2010. године.Посљедице олује биле су најразорније у Фот сур Меру, гдје је набујала вода прешла преко заштитног зида и потопила више стотина кућа. Измјерена дубина воде на појединим мјестима била је скоро три метра.Већину жртава чинили су пензионери, који су се преселили на обалу.

Тужилаштво наводи да су куће биле изграђене у "црвеној зони", гдје би сва градња требала бити забрањена због ризика од поплава.Рене Маратије, који је био градоначелник Фот сур Мера од 1989. до 2014. године, оптужен је да је игнорисао упозорења регионалних власти и да је дозволио градњу у ниској приобалној области.Одборник Франсоаз Бабин, њен син Филип и одборник Патрик Маслин, који је власник грађевинске компаније, такође се суочавају са оптужбама за убиство без предумишљаја.

Поред оптужби за убиство без предумишљаја, њих четворо, такође се терете за намјерно игнорисање безбједносних стандарада и угрожавање живота.Ален Жакобсон, који је био вишерангирани члан регионалне Скупштине, под чијом је одговорности била обала, оптужен је да није упозорио градоначелника на предстојећу олују.Сви оптужени суочавају се са казном до пет година затвора и новчаним износом од 75.000 евра.

Двије Маслинове компаније, које су учествовале у градњи, суочавају се са новчаним казнама од по 375.000 евра.У циклону "Синтија" 28. фебруара 2010. године погинуло је укупно 47 људи. Таласи високи 7,5 метара ударили су у обалу праћени високом плимом, прешли одбрамбени зид дуг 75 километара и узроковали велику материјалну штету дуж обале дуге 120 километара.

Поплављено је скоро 5.000 кућа. Процијењена штета од поплаве износи 1,5 милијарди евра. Суђење би требало да траје до децембра.

Коментари / 0

Оставите коментар