Авион судњег дана штити Обаму!

Амерички предсједник вози се у "авиону судњег дана" , направљеном да заштити највише америчке функционере у случају нуклераног рата или других катастрофа.

Свијет 14.09.2014 | 19:38
Авион судњег дана штити Обаму!

Ријеч је о моделу који је адаптирани "Боинг 747", а назив му је "Е-4Б НАОЦ " /Натионал Аирборне Оператионс Центер/.

Овај посебни авион личи на предсједнички модел "Ер форс 1", али постоји врло битна разлика - овај авион може да заштити предсједника или било кога другог, чак и у случају нуклеарног рата.

Медији тврде да је, након напада 11. септембра 2001, предсједник САД често летио овим авионом.

Уз нуклеарне нападе, "Е-4Б", наводно, може да издржи разне врсте природних катастрофа које би иначе биле погубне, те терористичке нападе, а конструисан је тако да "штеди" гориво па може бити више времена у ваздуху.

Авион је опремљен бројним високотехнолошким уређајима, између осталог има специјални оклоп који га штити од зрачења, те 67 антена и сателитских "овала".

У случају рата, "Е-4Б" постаје "летећи Пентагон" који својом опремом омогућава управљање војском и нуклеарним оружјем, као и комуникацију са било ким било гдје у свијету.

"Е-4Б" прима 112 путника, а има три нивоа.

Горњи ниво је управљачки, средњи се састоји од конференцијске сале, дворане за пројекције, канцеларије тима за операције, канцеларије за контролу и просторија за одмор.

Дио средњег нивоа састоји се од собе за састанке, канцеларије за контролу комуникација, као и од ходника из којих степенице воде према горњем и доњем нивоу.

Доњи ниво резервирасан је за безбједносне уређаје, додатну опрему и посебну опрему за различите врсте опасности.

Модел је, наводно, купио Роналд Реган још при крају хладног рата.

Држава и војска избјегавају да одговарају на питања у вези са овим авионом, па је све што се о њему знало остајало на нивоу гласина.

Бивши секретар канцеларије за односе са јавношћу некадашњег предсједника САД Џорџа Буша млађег каже да је "авион Судњег дана" било језиво видјети, посебно 11. септембра 2001. године након након
напада у Њујорку и Вашингтону.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Баш фино

14.09.2014 13:07

Фино, типа нек цијела Америка изгине у нуклеарним нападима а важно да се предсједник и његова свита спасу. Па коме ће бити предсједник, што не дјели судбину народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

14.09.2014 13:12

Ја ја ја, Амери имају све, нема од овог ниста ако се какав талибан увуче унутра има да лети у зграду као и прослу пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

14.09.2014 14:45

А ко оно сруси невидљиви Ф-117?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радан

14.09.2014 14:59

Дрзавни врх се стити да не би избио хаос ако додје до фрке! Да је тако сваки градјан УСА то зна и постује то. А онај "невидљиви" Ф117 је морао да се зртвује да би Американци могли да казу како је то вец крс од авиона. Сад имају други авион Ф35 који се базира на стеалтх технологији. УСА су како тако 30 година испред свих других земаља. Ја их лицно не волим али је назалост то цињеница. Сваком царству и империји додје једном крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Радан

14.09.2014 16:01

Друзе пуно гледас америчке филмове,какви невидљиви какви бакраци,па немогу ухватити ни једног терористу,да арапи не продасе Бин ладена ни њега неби убили,ево сад ови из исламске дрзаве кољу амере као волове,гдје је та технологија и невидљиви да их спасе,пусти филмове реалност је несто друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

14.09.2014 16:44

Казу да из свемира виде комарца. Лазу без стида и срама. Сто не зауставе убијање у Ираку. Нека сад сидју у пустињу и обрацунају се са онима које су створили. Осетице то и на Косову. Летеце главе лудих ае

ОДГОВОРИТЕ