Обнова симбола Мостара

Захваљујући донацији двојице Срба који су некада живели у Мостару и који су хтели да остану анонимни, настављени су радови на постављању стубова Саборног храма Свете тројице у Мостару. 

Босна и Херцеговина 14.09.2014 | 11:00
Обнова симбола Мостара

Храм, који је био један од симбола града и под заштитом Унеска срушен је до темеља у ратним дејствима 1992. године. Обнова тог споменика културе почела је 2010. године.

Нови - стари симбол Мостара, гради се онолико брзо колико то финансије дозвољавају, а обнова кошта доста, јер како је стари храм био под заштитом Унеска и нови мора бити идентичног изгледа. Дозвољени су ипак неки додаци.

"БУ и СУ су направили заједнички пројекат који показује да би с малим деловима жељеза црква била јача. Храм ће бити много чвршћи и јачи, од 3-4 рихтера би срушио стари храм а овај прелази 10 рихтера", каже отац Небојша Радић.

У лето 1992. године црква, која је била један од симбола Мостара, најпре је запаљена, а потом до темеља срушена. Прича о обнови цркве Свете тројице почела је са повратком Срба у Мостар. Било је оних који су тих година остали у свом граду.

"Да није било људи које сам познавао, жена које сам познавао тешко да бих извукао живу главу, а људи су ипак остали људи и чињеница да је рат нешто у чему најбољи уради оно што најгори замисли", објашњава новинар Веселин Гатало.

Данас, од некадашњих 30.000, у Мостару живи више од 5.000 Срба и углавном се срећу недељом у цркви. Онако како је црква спона Србима у Мостару, тако су Срби спона другим нацијама.

"Ми смо мањина али смо веза између других верских заједница, једини смо који спајају исламску и римокатоличку веру који имају између себе један раздор и ми смо једини контакт", каже свештеник Радић.

Саборни храм Свете тројице изграђен је 1873. године, а новац за градњу дали су Срби из Мостара и околине, султан Абдул Азиз, а део новца прикупљен је у Русији. Паралелно с реконструкцијом тог храма, на истој парцели данас се обнавља и школа у којој је између осталих, ђак био Алекса Шантић а учитељ Јован Дучић.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола

14.09.2014 17:25

Богу хвала да се Божији храм поново изгради у Мостару, Мостар без Срба нема сјај и љепоту. Боже правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

14.09.2014 18:11

Нигдје на свијету нема оваквих будала него нас, не знам само колико је лудила било у 90-им годинама да нам ниста није било свето, а данас се врацамо стотинама година назад, русили, а сада опет из поцетка и дај бозе да це сутра бити паметнијих и мудријих људи да се ово зло никада висе не понови.

ОДГОВОРИТЕ