У Цазину незапамћене поплаве

Мјештани Цазина, града на сјеверозападу Босне и Херцеговине, гдје је због поплава узрокованих обилним падавинама јуче проглашено стање природне несреће, након бесаних ноћи током дана су наставили борбу са воденим бујицама те покушали заштити своје домове од клизишта, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Босна и Херцеговина 13.09.2014 | 14:43
У Цазину незапамћене поплаве

Водене бујице су донијеле велике количине насипа и отпада у дворишта кућа, а вода се у десецима објеката задржала и током дана. Борба са поплавама у мјестима Пјанићи, Тржачка Раштела, Тржац и Мутник углавном је била узалудна.

Велику материјалну штету претрпјели су бројни стамбени и пословни објекти, али и пољопривредни усјеви.

Мумин Мухаремовић из мјеста Тржачка Раштела је казао како двије ноћи није спавао јер вода константно надире у дворишта и куће.
"Саобраћај је отежан, понегдје обустављен. Ријеке Корана и Мутница су се излиле из корита. Комшије су у страху. Куће и усјеви су претрпјели велику штету", рекао је Мухаремовић.

Пратећи објекат недалеко од куће Хаве Ћоралић, у цазинском насељу Горњи Ћоралићи, у значајној мјери је оштетило клизиште, а у цијелом насељу влада бојазан од нових клизишта која би могла угрозити и куће.

Хава Ћоралић је казала да су за њу, али и сусједе протекле ноћ била бесане.

"Све је почело у вечерњим сатима. Након покретања клизишта нико од страха није заспао. Штета јесте велика, али је страх од нових клизишта и нове кише још већи јер би нас несрећа могла задесити у кућама", казала је Ћоралић.

Кућа Халида Ћоралића налази се у близини клизишта узрокованог обилним падавинама. Он је за АА рекао како у својих скоро седам деценија живота није запамтио обилније падавине, односно поплаве таквих размјера које су узроковале толику штету.

Исмет Капић каже су поплаве највеће у неколико посљедњих деценија и да никад као сад "међу људима није владао толики страх" јер како је рекао, наставак падавина умањује и наду људи у брзо окончање тешке ситуације.

Водене бујице узроковане обилним кишним падавинама причиниле су материјалну штету на подручју општине Цазин гдје је поплављено више десетина стамбених и пословних објеката.

Интензитет падавина је, према извјештају Кантоналне управе цивилне заштите Унско-санског кантона, у протекла 24 сата појачан, а на подручју општине Цазин поплављено је више десетина стамбених и пословних објеката.

У цазинским насељима Мутник, Слатина, Капићи, Тржачка Раштела и Ћоралићи мјестимичне поплаве нанијеле су штету пољопривредним усјевима, док су у насељу Жунићи пријављена клизишта. У ноћи са четвртка на петак дошло је до потпуне обуставе саобраћаја на локалним путевима у мјестима Капићи и Мутник, гдје је излијевањем ријеке Мутнице из корита поплављен мост.

Због поплава јуче је одржана ванредна сједница Општинског штаба Цивилне заштите на којој је донесена одлука о проглашењу стања природне несреће.

Коментари / 0

Оставите коментар