Наоружаном благајнику СПЦ девет година и три месеца затвора

Апелациони суд у Београду повећао је за две године казну затвора бившем благајнику Српске православне цркве (СПЦ) Србиславу Жикићу и правоснажно га осудио на девет година и три месеца, јер је из благајне СПЦ проневерио око 1,1 миллиона евра, као и због недозвољеног држања пиштоља.

Србија 13.09.2014 | 09:54
Наоружаном благајнику СПЦ девет година и три месеца затвора

Том одлуком преиначена је пресуда Вишег суда у Београду из марта ове године у делу о казни имајући у виду низ отежавајућих околности за окривљеног, објављено је на сајту Апелационог суда.

Жикић је осуђен, јер је од јануара 2012. до фебруара 2013. из касе Патријаршије украо око 19 милиона динара, 895.000 евра, 40.000 америчких долара и 40.000 швајцарских франака.

Осим затворске казне, изречена му је и новчана казна од 50.000 динара, и наложено да сав новац врати у касу Патријаршије у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан исплате.

Бивши благајник СПЦ је такође обавезан и да суду на име трошкова кривичног поступка плати износ од 160.903 динара, а на име паушала износ од 5.000 динара, као и да оштећеној СПЦ на име трошкова пуномоћника плати износ од 198.000 динара.

У изреци пресуде наводи се да је Жикић крив што је од 4. јануара 2012. године до 5. фебруара 2013. године, у благајничкој канцеларији у згради српске Патријаршије у Београду, као благајник Архиепископије београдско - карловачке СПЦ у намери да себи прибави корист, присвојио новац који му је био поверен као једином благајнику и рачунополагачу.

Реч о 18.978.826 динара, 895.950,20 евра, 40.000 УСД и 40.000 швајцарских франака.

То је урадио тако, што је новац СПЦ чувао у две кесе смештене у својој канцеларији, неовлашћно узимао из каса, износио и трошио за сопствене потребе, онемогућивши утврђивање мањка новца на редовном годишњем попису благајне 10. јануара 2013. године, образложењем да је новац наводно однео на укрупљавање.

Због тога није ни вршено бројање новца изузев средстава Стамбеног фонда, па је тај мањак установљен приликом ванредних пописа благајне 5. и 11. фебруара 2013. године.

Такође је осуђен, јер је у благајничкој канцеларији у згради српске Патријаршије у Београду, држао један пиштољ и 25 метака без дозволе. 

У образложењу пресуде Апелационог суда у делу одлуке о казни наводи се да је првостепени суд правилно као олакшавајуће околности ценио ранији живот окривљеног, признање извршења кривичног дела везаног за пиштољ и делимично признање проневере.

Као отежавајуће околности суд је приликом повећања казне ценио то што је кривично дело извршио према СПЦ, институције која ужива посебно поверење и углед у друштву, као и да је реч о непрофитабилној верској заједници, чије финансирање се заснива пре свега на донацијама, наводи се у пресуди.

Такође, суд је ценио као отежавајућу околност и упорност окривљеног приликом извршења кривичног дела проневере, с обзиром да је утврђено да је Жикић у дужем временском периоду очито неконтролисано присвојио и трошио новац СПЦ, а да о томе није сачињавао било какву валидну евиденцију.

Као отежавајућу околност суд је имао у виду и висину противправне имовинске користи, с обзиром да је присвојио новац у укупном износу од 1,1 милиона евра.

Тај износ вишеструко превазилази како износ његове животне зараде као благајника, тако и зараде било ког просечног грађанина Републике Србије. Поред тога до дана пресуђења окривљени ни у симболичном износу није покушао да обештети СПЦ.

Међутим, Апелациони суд сматра да Виши суд није дао адекватан значај отежавајућим околностима, тачније побудама и мотивима због којих је Жикић присвајао новац без било какве “нужде“ и истиче да је из тог разлога првостепена пресуда преиначена, односно казна повећана.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

коле

13.09.2014 08:51

Чудо да нема коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Коле

13.09.2014 11:54

Нема потребе коментарисати,свако коментар је сувисан

ОДГОВОРИТЕ