Ромић и Радоњић остају у притвору

Апелациони суд у у Београду потврдио је решење Специјалног суда којим је због узнемирења јавности поново продужен притвор за још 30 дана двојици бивших припадника ДБ Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, окривљених за убиство новинара.

Србија 12.09.2014 | 18:08
Ромић и Радоњић остају у притвору

Притвор им је продужен јер постоји оправдана сумња да су извршили кривично дело тешко убиство за које је прописана казна затвора преко 10 година, а начин извршења кривичног дела и последица су довели до таквог узнемирења јавности која може угрозити несметано и правично вођење тог кривичног поступка, рекла је данас Тањугу портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић.

У образложењу одлуке се наводи да се начин извршења кривичног дела огледа у постојању оправдане сумње да је убиство извршено у току дана у центру града, на месту где се налази већи број људи.То према ставу суда, указује на посебну суровост и дрскост у намери извршења кривичног дела које је окривљенима стављено на терет, док се тежина последице извршења огледа се у лишењу живота Славка Ћурувије, навела је Пиљић.

Суд даље, како је навела, подсећа да су Радоњић и Ромић у то време били припадници ресора ДБ-а, односно да државни службеници који су били дужни да штите јавни поредак Србије, као и да је кривично дело за које се терете извршено 1999. године, а тек након 15 година су откривени извршиоци. Све те околности, по оцени Апелационог суда, чине актуелним радње за које постоји оправдана сумња да су их предузели Радоњић и Ромић и доводи до узнемирења домаће јавности које може угрозити несметано и правично вођење овог кривичног поступка без обзира на проток времена.

Тим пре што су инкриминисане радње постале актуелне управо покретањем овог кривицног поступка 14. јануара 2014. године, навео је у образложењу Апелациони суд.Иначе у току је допуна истраге против Радоњића, Ромића, као и тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића и припадника резервног састава тог ресора Мирослава Курака због убиства Ћурувије коју спроводи Тужилаштво за организовани криминал.

Сви су оптужени за кривично дело тешко убиство. Марковић се терети да је то дело извршио у подстрекавању, а остали су оптужени као саизвршиоци. Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", у времену између 16 и 39 и 16 и 45.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.




Коментари / 0

Оставите коментар