Све службе у приправности

Киша, која неумољиво пада, поново изазива проблеме, тако да је вода потопила куће и остале објекте у неколико општина, пролонгирала је наставу на подручју Новог Града, а метеоролози најављују нове падавине и посебно истичу Херцеговину, за коју је издато црвено упозорење.

Република Српска 11.09.2014 | 22:19
Све службе у приправности

Надлежне екипе у критичним подручјима кажу да је све под контролом и тврде да су у приправности, што и не чуди, ако се зна да се, примјера ради, очекује да ће на подручју Херцеговине да падне од 60 до 100 литара по квадратном метру.

Настава у Основној школи "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима, код Новог Града, прекинута је јутрос због раста водостаја ријеке Јапре и неповољних временских прилика, а часови у тој централној, као ни пет подручних школа неће бити одржавани ни данас.

Миленко Томић, директор те школе, рекао је да се Јапра излила из корита и додао да ниво ове ријеке расте 15 центиметара на час.

Ситуција је доста тежа у Зеничко-добојском кантону, а у општини Зеница механизација и даље интензивно ради на чишћењу проходности путева. Обилне кишне падавине које су погодиле подручје Тузланског кантона у сриједу послијеподне донијеле су нове невоље за тамошње становништво.

Због излијевања бујичних вода неколико стамбених објеката у калесијској мјесној заједници Сељубље је под водом, док је алармантна ситуација била у тузланском насељу Мандићи, гдје су у помоћ угроженом становништву притекли и ватрогасци.

Због покретања клизишта у приградском тузланском насељу Расовац, десетак стамбених објеката је у потпуној блокади, односно немају путну комуникацију ка градском језгру.
Такођер, и у приградским тузланским насељима Симин Хан и Чакловићи евидентирано је плављење стамбених објеката, а на терену помоћ угроженом становништву пружили су ватрогасци и други тимови Цивилне заштите.

На подручју опћине Грачаница поново су се из својих корита излиле Соколуша и Дријенча, а пред великим бројем становника Тузланског кантона, ако се обистине прогнозе метеоролога, су нове бесане ноћи.

Бесана ноћ је и иза Брчака, јер усљед обилних падавина, које су захватиле подручје Брчко дистрикта, поплављене су бројне подрумске просторије, дворишта и пољопривредна добра.

Подземне воде су поплавиле и Техничку школу у Брчком, као и један хотел у граду. Улицама су текли потоци дубине око 40 цантиметара, јер канализација није могла примити огромне количине воде.
У другим дијеловима БиХ ситуација је засад стабилна.

"Водостај ријеке Уне у Козарској Дубици јутрос износи 207 центиметара и тренутно нема опасности од изливања из корита", изјавио је Ђуро Трубарац, шеф локалног одсјека Цивилне заштите.

На подручју Бањалуке стање је засад стабилно, а Саво Минић, начелник општине Шамац, обавијестио је становнике да су предузете мјере предострожности због најављених обилних падавина, али је и подвукао да се не очекује да ће ово подручје бити угрожено.

"Заједно с 'Водама Српске' обезбиједили смо 20.000 врећа, пијесак и најлон и ако се за то укаже потреба, у координацији с овим предузећем и Цивилном заштитом, вреће ће бити постављане на дијеловима насипа према Сави и Босни", навео је Минић.

Према прогнозама, до сутра се очекују обилније кишне падавине, и то у западним подручјима од 80 до 100 литара по квадратном метру.

Коментари / 0

Оставите коментар