Намирнице које не треба јести за доручак

Доручак је најважнији оброк и то је разлог због чега не бисмо смјели јести све оно што нам се нађе при руци.

Здравље 11.09.2014 | 18:58
Намирнице које не треба јести за доручак

Ако не желите нагомилати килограме, доносимо вам списак намирница које бисте требали избјегавати за доручак.

Куповни сок од наранџе

Можда ћете помислити да је сок од наранџе добар за почетак дана, али морате имати на уму како ти сокови садрже пуно шећера и то највише они који имају мали дио воћа. Стога, боље је попити чашу воде и појести наранџу. Цијели плод тијелу ће дати потребне витамине и минерале, те влакна која ће испунити ваш желудац, пружити вам осјећај ситости.

Палачинке

Често можемо видјети у филмовима и серијама како се за доручак једе палачинке или вафле с преливома. Али то је храна коју не бисте требали јести за доручак. Умјесто тога, пуно је здравије припремати житарице,
тост и јогурт са мање масноће. То ће вам дати потребне протеине и енергију.

Кафа са пуно шећера

Кафа је многима потребна за почетак дана, али додаци попут шлага, врхња за кафу и пуно шећера су калоријска бомба.

Енергетске плочице

Може се чинити као добра идеја за доручак, али те житарице садрже пуно шећера. Неке плочице могу имати комадиће чоколаде који их додатно оптерећују калоријама.

Алкохолна пића

Она никако не могу бити прва ствар коју ћете унијети у организам. Осим што је нездраво, тијело неће добити потребне храњиве твари, те ће одмах кренути у "борбу" да се ријеши токсина из тијела. Избјегавајте их.

Масна храна

Масна храна никада није најбољи избор јер је тешка за желудац и изузетно је калорична. Покушајте је избјегавати колико год можете, а нарочито ујутро.

Слаткиши

Волите ли ујутро уз каву појести и колач? Оставите га за касније, на примјер као десерт након ручка. Доручак сигурно није вријеме за такав избор хране.

Грицкалице

Пуне су соли и масти, те их није препоручљиво конзумирати, поготово ујутро и касно навечер. Ако се баш не можете суздржати, изаберите здраве грицкалице,  попут комадића сушене јабуке.

Фаст фуд

Брза храна је увијек на попису намирница које треба избјегавати ако желите избјећи дебљање и задржати здравији организам.

Крофне

Иако се могу сврстати под масну храну, ипак смо их издвојили. Крофне се често налазе на породичном столу за доручак. Избјегавајте их што више можете јер су пуне уља. Нарочито, нису добар избор за први јутарњи оброк.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Горан

11.09.2014 18:18

А ста да једемо. Наси дједови и бабе су јели сланину најмаснију и цварке и све то нехигијенски па су зивјели 100 година. Ми сад све знамо па једва зивимо 60.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.ГОРАН

12.09.2014 02:20

ЗА ТО СИ ЈАРАНЕ У ПРАВУ.ПРИЈЕ ЈЕ НАРОД ЈЕДНОМ ДНЕВНО ЈЕО ПА ЗИВИО ДУЗЕ А ДАНАС ЈЕДУ ПО ПЕТ ПУТА ДНЕВНО И УМРУ У 60 ОЈ. МОЈ УЈАК ЈЕ ПИО ДНЕВНО ФЛАСУ РАКИЈЕ И ПОЈЕДЕ ТАЊИР ПЕКМЕЗА ОД СЉИВА И ЗИВИО 100 ГОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

12.09.2014 18:14

Ја увијек доруцкујем јањеци паприкас са кромпиром без меса .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.09.2014 05:50

Не смемо изгубити из вида да су се наси дедови и баке далеко висе кретали него ми данас.Исло се песке (није било аутомобила),радило се висе физицки јер није било масина,садило се и јело из своје басте и воцњака.Дакле из своје околине.Природно и без отрова.Здравији ваздух,вода,материјал за куце,одеца,обуца,друзило се са природом и са комсијама,није било стреса и тако даље.А данас,данас се атоми свега овога, могу наци само у доброј реклами.Старе књиге и филмови у којима је све ово било нормално,су заборављени.Данас се зиви несигурно, нездраво, комотно,брзо и кратко.Лоса времена.

ОДГОВОРИТЕ