Боја новчаница у складу са државом

Тешко је замислити будућност без готовинског новца и упркос претпоставкама да може да нестане са тржишта Светска банка наводи да у просеку, само 50 посто одраслих има банковни рачун, што значи да готовинске трансакције не могу нестати, пише ББЦ.

Свијет 11.09.2014 | 13:41
Боја новчаница у складу са  државом

И све док физички новац постоји, банке широм света ће наставити да се унапређују како би валуту задржале безбедном и поузданом, односно како не би могла да буде фалсификована. Боја је одувек била кључни безбедносни елемент папира од вредности.

Због брзог напретка у технологији, комбинације нијанси и безбедносних мастила обезбедују папирни новац, што резултира тиме да му људи и даље верују.Боја новца показује и колико се народи разликују. Одређене нијансе имају посебно значење и симболику у многим земљама и културама које их одликују, па на пример британска фунта се прави у четири апоена у зеленој, наранџастој, пурпурној и црвеној.Што се тиче америчког долара избор је пао на зелену, пошто она симболизује стабилност.

За разлику од других валута, америчке новчанице увек се штампају у истој боји: црној са зеленом позадином и зеленим преливима преко црне, не рачунајући једва приметне преливе других боја на новијим новчаницама од 20 и 50 долара.

Што се тиче домаће валуте, на садашњим новчаницама су приказани портрети људи везаних за историју Србије и Народне банке Србије, а на кованом новцу приказани су српски манастири.Када је у питању боја, динар обилује бојама, па су ту браон, зелена, дискретна црна, љубичаста, окер, плава, браонцрвена, плавозелена, црвенобраон, жута, црвена, сива.

Коментари / 0

Оставите коментар