Богосављев о жријебу СП

Жреб је подељен искључиво из логистичких разлога и, наравно, великог финансијског ефекта на организатора – истакао је за “Новости” директор за ФИБА такмичења.

Кошарка 10.09.2014 | 23:00
Богосављев о жријебу СП

Седамнаесто Светско првенство треће је у организационој биографији Предрага Богосављева, бившег генералног секретара Кошаркашког савеза Југославије и садашњег директора за ФИБА такмичења.

У једној од кратких секвенци између "милион" обавеза, с ногу говори за "Новости" о специфичностима Мундобаскета у Шпанији, промењеном систему такмичења који је покренуо лавину критика на рачун светске федерације.

- Циљеви су исти, само је начин на који се до њих стиже увек различит. Први пут много ближе сарађујемо са локалним организатором, више смо упућени у организацију него раније, финансијски, по броју људи који су у њу укључени...

Колико људи учествује у организацији?

- Око 500 у локалној организацији, уз 2.500 волонтера, а нас из ФИБА има стотинак у четири града. Биће нас 50 у Мадриду током последња три дана.

Због чега је промењен систем такмичења, који је раздвојио две половине жреба до финалне утакмице?

- То је, на неки начин, изнуђено решење. Због различитих разлога донета је одлука да се финални део игра у два града, Мадриду и Барселони. Да је остало по старом, било би могуће да свака екипа заврши у било ком делу жреба и било би немогуће планирати, јер би тимови знали где играју у следећој фази тек увече последњег дана групне фазе. То значи да би исто вече требало направити сву логистику за навијаче, тимове, организаторе, што је, практично, немогућа мисија.

Неподељено је мишљење да је то урађено да се Шпанија и САД не би састали пре финала?

- Не, не. Урађено је искључиво из логистичких разлога и, наравно, великог финансијског ефекта на организатора. Конкретно, литвански навијачи су знали да ће, ако се њихов тим пласира, играти у Барселони. Могли су да уплате аранжмане с потпуном сигурношћу. Да нису то знали, вероватно нико од њих не би ништа унапред резервисао за другу фазу. То би преполовило број људи који гледају утакмице. Када је већ тако урађено, логично решење је било да се две најјаче светске екипе раздвоје, јер би била катастрофа да се нађу на истој страни жреба.

Колико је новца уложено у организацију?

- Још се праве процене, тачан износ биће познат тек када се првенство заврши.

Оквирно?

- У организацију је уложено преко 35 милиона евра, на овај или онај начин, у објекте сигурно још толико. Велики посао, али, колико знам, организатори су задовољни.

Може ли Светско првенство да врати уложени новац?

- Ово дефинитивно враћа, и организатору и градовима. Разговарајте са Шпанцима, они ће вам рећи да ли су задовољни. Питајте Турке колико су задовољни организацијом Светског првенства 2010. године. Причају да су били једна федерација пре тога, а сасвим друга после. Неупоредиво је колики су квалитативни помак направили. Шпанци су већ били јаки, а ово ће им помоћи да буду још јачи.

Да ли сте очекивали да ће доћи више кошаркашких асова?
- Нису дошли сви за које смо очекивали да ће доћи, стицајем разних околности. Неки, нажалост, због озбиљних повреда. Упркос томе, мислим да је првенство интересантно.
Да ли сте задовољни бројем гледалаца на утакмицама?
- Веома задовољан. Игра се, практично, пред пуним трибинама од првог дана. Никада нисмо имали такву ситуацију, што је веома добро за кошарку. Генерално, све је на високом нивоу.

Коментари / 0

Оставите коментар